Szeretnéd tudni, hogy mitől lesz pénzügyileg sikeres az egyik ember, míg a másik pedig feladja? A válasz egyszerű: a különbség a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódjuk.

Amit hiszel a pénzről, önmagadról és a világról, az alakítja az életed. Minden egyes nap megvan a hatalmad olyan döntések meghozatalára, amelyek anyagilag előre visznek vagy hátráltatnak. Tőled függ.

Ha már egy ideje követsz, akkor tudod, milyen sokszor hangsúlyozom, hogy havonta kell költségvetést készíteni, kevesebbet kell költeni, mint amennyit keresünk, és ne használjunk hitelt a dolgok kifizetésére. De egyik sem számít, ha nem hiszed, hogy lehetséges így élni, vagy ha nem vagy motivált az ilyen életre. Annyi ember nyomja meg a szundi gombot a pénzügyein, aztán csak egyszer felébrednek, és nyugdíjba vonulhatnának, de akkor rájönnek, hogy nem elég a nyugdíj összege a megélhetéshez…. Miközben a “szundit” nyomják, talán abban reménykednek, hogy a későbbiekben komolyabban fogják venni a pénzüket. Vagy talán azt gondolják, hogy a pénzzel  szemben történő győzelem csak a „gazdag embereknek” lehetséges.

Ha Te is így gondolod, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. A szüleid nem tudják rád késztetni. A házastársad nem tud törődni veled. És bármennyire is tudnám, nem tudlak rá késztetni. Rajtad áll a gondolkodásmódod megváltoztatása. A jó hír az, hogy ha akarod, meg tudod változtatni a pénzügyi gondolkodásmódodat!

Ez a 12 szokás segít elérni a pénzügyi szabadságot

Mi a pénzügyi gondolkodásmód?

A pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódod az egyéni meggyőződésed és a pénzzel kapcsolatos hozzáállásod. Ez vezérli a megtakarítással, a költéssel és a pénz kezelésével kapcsolatos döntéseidet.

Azok az emberek, akik egészséges pénzügyi gondolkodásmóddal rendelkeznek, hisznek a következőkben:

  • „Megvan a szabadságom a költekezésre, de nemet mondhatok magamnak a vásárlásra is.”
  • „Örömmel segítek másoknak, akik nagylelkűen adakozva küzdenek.”
  • „Nem kell összehasonlítanom magam másokkal.”
  • „Lehetséges a pénzügyi céljaim elérése.”

A pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódod alakítja azt, ahogyan érzed magad az adósságokkal kapcsolatban, ahogyan viszonyulsz azokhoz az emberekhez, akik több vagy kevesebb pénzt keresnek, mint Te, hogy milyen könnyen adakozol, van-e önbizalmad a befektetéshez, és még sok minden mást.

Hogyan alakul ki a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódod?

Pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódodat sokféle tényező befolyásolja, beleértve magát a pénz pszichológiáját is. Nyilvánvalóan nagy szerepet játszanak azok a tapasztalatok, amelyeket személyesen a pénzzel kapcsolatban éltél át. Olyan dolgok, mint amikor részmunkaidőben dolgoztál a középiskolában, vagy hogy a szüleid mennyire nyíltan beszéltek a pénzről előtted.

Gondolj egy pillanatra az utolsóra. Minden, ami az életedben történik, nem a szüleid hibája. (Olvasd el még egyszer.) Akár beszéltetetek a pénzről, akár nem, ahogy láttad a szüleid pénzzel kapcsolatos viselkedését, az már kiskorodtól kezdve határozottan befolyásolta a pénzzel kapcsolatos hozzáállásodat.

Ha belegondolsz, hogyan kezelték a pénzt abban a családban, amelyben felnõttél, megértheted a pénzzel kapcsolatos meggyõzõdésed alapját. Ha házas vagy, ez is elősegítheti, hogy megérts pénzügyi vitáitok okát. Tapasztalatotok valószínűleg teljesen más volt, ami azt jelenti, hogy ti két különböző szemszögből nézitek a “pénz” témát.

A pénzzel kapcsolatos gondolkodásmód megértésének fontossága

Henry Ford azt mondta: „Akár hiszed, hogy meg tudsz csinálni valamit, akár nem, igazad van.”

Egy felmérés alkalmával több mint 10 000 milliomost kérdeztek meg a milliomossá válással kapcsolatban. S a felmérésből számomra az egyik legérdekesebb statisztika az volt, hogy a milliomosok 97% -a hitte. . . várt rá . . . hogy milliomosokká válhatnak. Azt hitték, hogy ez az ő ellenőrzésük alatt áll. Hitték, hogy bennük rejlik a siker kulcsa. És ennek a gondolkodásmódnak a birtoklása – nem örökség,  oktatás vagy gazdag szülők – pontosan ez okozta a sikerüket.

Ez rád is igaz lehet. Amiről úgy gondolod, hogy ösztönzi a viselkedésedet, pozitív eredményekhez vezet.

Próbáld ki ezt az életed más területein. Úgy gondolod, hogy házastársad számára fontos, hogy különösnek érezze magát? Vagy hogy kell lennie munkádnak, hogy a bérleti díjat ki tudd fizetni? Vagy hogy a „pizza péntek” a hét legjobb napja?

Magatartásod támogatni fogja ezeket a meggyőződéseket. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg egész nap sms-t fogsz küldeni házastársadnak, időben megjelensz a munkahelyeden, és csütörtökig feltétlenül megveszed a pizza hozzávalóit az élelmiszerboltban.

Hogyan lehet megváltoztatni a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódot

Emlékszem, amikor rájöttem, hogy az elméletem megváltozott. Tizenöt éves voltam, amikor a szüleim zsebpénzt adtak, nekem kellett kifizetnem a kollégiumi díjat, év közben szükséges iskolai dolgokat…. Ez azt jelentette, hogy költségvetést kellett vezetnem. Megjegyzés: ekkor még nem alakult ki egészséges pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódom. Messze álltam tőle! Igazából utáltam, hogy le kellett ülnöm, és minden apró dologra gondolni kellett, amire egy hónapra előre pénzt kellett költenem. Utáltam azt is, hogy néha nemet kellett mondanom magamnak a vásárlásral.

De kezdtem rájönni, hogy jó megmondani a pénzemnek, hová menjen. És ha a költségvetés határain belül élek, akkor is költhetek pénzt olyan dolgokra, amiket szeretnék

Néhány évvel ezelőtt a férjemmel álomnyaaralásra mentünk a Karib tengerhez. A férjem minden részletet megtervezett, és elmondta, hogy nem is akarja, hogy a költségvetésre gondoljak. Azt akarta, hogy nyugodtan rendelhessek bármilyen csemegét, amit szerettem volna, és szívem szerint vásároljak! Csodás, igaz? Mármint arra kért, hogy nyugodtan költsek!

De ez történt: valójában nem szerettem vakon tapogatózni a pénzköltésben. Egyáltalán nem éreztem magam nyugodtnak a kiadásaim miatt. Valójában könyörögtem a férjemnek, hogy engedje meg, hogy lássam a nyaralási költségvetést, mert a határ ismerete volt az egyetlen módja, hogy igazán élvezhessem.

Ekkor jöttem rá, hogy íme, évekig tartó következetes költségvetés-végrehajtás után a pénzszemléletem teljesen megváltozott! Mert idővel és az egészséges pénzszokások révén megtudtam, hogy a költségvetés nem korlátozza a szabadságomat – szabadságot ad nekem.

Nem vagyunk mind egyformán “bekötve”, ezért nem feltétlenül változtatja meg gondolkodásmódot a havi költségkeret megkötése. (De mindenképp meg kell tenni! A pénzügyi egészség szempontjából létfontosságú.)

Íme néhány módszer a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatására:

Hogyan lehet jobb pénzügyi szokásokat létrehozni?

1. Olvass olyan könyveket, amelyek pozitívan befolyásolják az elmédet.

Charles Jones egyszer azt mondta: „Egy év múlva ugyanaz leszel, mint ma, kivéve az embereket, akikkel találkozol, és az elolvasott könyveket.” Ha esélyt akarsz adni az agyadnak a változásra és a növekedésre, vegyél elő egy könyvet és olvass. Íme 2 kedvencem:

  • Charles Duhigg: A ​szokás hatalma
  • Stephen R. Covey: A rendkívül hatékony emberek 7 szokása

2. Gondolj az eddigi életedre, és kérdezd meg magadtól:

Mit hallottam és láttam a pénzről gyerekkoromban?

Mit csináltak a szüleim a pénzükkel, amit le akarok másolni?

Mi az, amit szüleim a pénzükkel tettek, amit én másképp akarok csinálni?

Írd le a válaszait egy füzetbe. Milyen változtatásokat kell végrehajtanod?

3. Adakozz egy kis pénzt.

A pénzadakozás a legszórakoztatóbb. És ez bevált módszer a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatására is. Ez mozgat az önzőtől az önzetlenig. Tudom, hogy eleinte furcsán érezhetied magad, vagy nem veszed komolyan. Csak próbáld ki! Kötelezd el magad, hogy hetente egyszer adj egy kis pénzt a rászoruló ember vagy szervezet megsegítésére. Ha egy hónap múlva nem érzed magad új embernek, üzenj nekem, és beszélünk.

4. Álmodozz a nyugdíjadról.

Képzeld el életedet nagyfelbontású képként, és hagyd, hogy ez legyen a motiváció a nyugdíjad tervezésekor. Ha minden részletében láthatod az álmodat, akkor tudom, hogy össze fogod szedni a számok eléréséhez szükséges erőfeszítést.

Egyébként, ha még mindig adósságod van, vagy nincs sürgősségi alapod, akkor még mindig hihetetlenül motiváló elképzelésed lehet a nyugdíjazásodról. Fogd ezt az álmot, és hagyd, hogy felélessze a szenvedélyed, hogy olyan szintre kerülj, ahol még gyorsabban befektethetsz!

5. Higgy abban, hogy a siker lehetséges számodra.

Nem számít a fajod, a vallásod, a jövedelemed szintje… Neked megvan az erőd, hogy saját sikereket érj el. Vannak, akiknek nagyobb akadályt gördít az élet az útjukba, de az első lépés a puszta hit. Viselkedésed követni fogja a meggyőződésed, megkönnyítve ezzel a helyes szokásokhoz való ragaszkodást. És az idő múlásával az egész nézőpontod megváltozik.

Megváltoztathatod a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódodat

Ahogy a közmondás mondja: „Ki mint vet, úgy arat”, Vagy ahogy Earl Nightingale mondja A legfurcsább titok című írásában: „Azzá válunk, amire gondolunk.” Pontosan ezért a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása valóban képes megváltoztatni az életedet.

Szóval azt akarom, hogy annyira felpörögj, hogy semmi és senki ne állhassa az utadat. Aztán azt akarom, hogy összpontosíts azokra a dolgokra, amelyeket irányíthatsz. Ezek azok a szokások, amelyek segítenek az adósságok kifizetésében és a vagyon megteremtésében.

Olyan emberré válhatsz, aki hiszi, hogy nyerhet – és ha egyszer elhiszed, hogy győzni fogsz, akkor az meg is fog történni.

 

 

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás