Legjobb szándék ellenére gyakran döntünk a kényelem mellett, amikor megpróbáljuk megtörni a rossz szokásokat, vagy újakat alakítanánk ki – ezért kellemetlenül érezzük magunkat. A rossz hír az, hogy mindannyian fejlesztünk rossz szokásokat az idő múlásával, de a jó hír az, hogy új, egészségeseket is kifejleszthetünk.

Függetlenül attól, hogy egészségesebben szeretnél étkezni, többet edzenél, kevesebbet költenél, vagy a legtöbbet hoznád ki pénzedből, gyors tippjeim segítenek, hogy elkezdj létrehozni jó szokásokat. Ráadásul 10 olyan jó szokást alakítunk ki, amelyek jobbá teszik az életed és gyarapítják pénzedet.

Gyors tippek a jó szokások kialakításához

Az egyszerűség kedvéért nézzük a rendszeres testmozgást, mint kialakítandó szokást.

Kezdj kicsiben. Ha eddig egyáltalán nem sportoltál, akkor ne akarj rögtön maratont futni. Ehelyett válassz olyan távot, és tempót, amely kihívást jelent, de megvalósítható. Kezdj egy-két kilóméter gyaloglással, egy-két alkalommal hetente.

Időzíts. Határozd el, hogy hétfőn, szerdán és pénteken reggel meglátogatod az edzőtermet mielőtt munkába mész. Vagy ha szívesebben jógázol, akkor kötelezd el magad, hogy hetente 3 alkalommal jógázol és válaszd ki az időpontokat, amikor megjelensz a jóga-órán.

Összpontosíts a megvalósításra. Az edzést megelőző este, készítsd elő az edzőruhát, cipőt, és csomagold be egy táskába azzal együtt, amire szükséged lesz az edzés után. Vagy mindig legyen az autódban egy sporttáska, benne a felszerelésed.

A jó szokások úgy alakulnak ki, ha folyamatosan teszel értük.

Aztán egy nap azon kapod magad, hogy úgy mész be a konditerembe, hogy nem kellett rákészülnöd!

10 jó szokás, amit még ma kezdj el kialakítani

Én abban segítek, hogy pénzt spórolj, gyarapodj. Tehát természetes, hogy megnézzük a három nagy költségvetéssel kapcsolatos szokást. De először beszéljünk olyan általános szokásokról, amelyek javítják az életedet, és meglepő módon gyarapítják a bankszámládat.

Jó szokások egy jó életért

1. Aludd ki magad

Gretchen Rubin “Jobban, mint valaha” című könyvében alap szokásnak hívja az alvást. Nem véletlenül. Ha frissen ébredsz, készen állsz arra, hogy megmozgasd a világot. Ezért  olyan fontos, hogy  hét vagy nyolc órát aludj naponta!

Hogyan javítja az alvás szokása a pénzügyeidet? A jó alvás fokozza a koncentráló képességet, segíti az új információk befogadását és a nyomás alatti stressz kizárást.

1. lépés: Feküdj le esténként egy órával korábban, mint eddig, és ragaszkodj hozzá.

2. Tarsd rendben az otthonodat

Cserta Alexandra otthonszervezési tanácsadó szerint: “Ha rend van az otthonodban, könnyebben tudsz fókuszálni, hatékonyabb leszel, a stresszhormonjaid szintje csökken, kiegyensúlyozottabb leszel….” Szükséges  ezt tovább magyarázni?

Hogyan javítja a szervezettség és a rendzseretet szokása a pénzügyeidet? Előfordult már veled valaha, hogy kerestél egy cuccodat, de nem találtad meg a zűrzavarban, ezért újat vásároltál? Mindannyiunkkal történt már ilyen. Ha kevesebb (de hasznos és használatban lévő)  dologgal veszed magad körül, akkor kevesebb pénzt költesz olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged. Ezenkívül egy rendezett otthon arra késztet, hogy pihenj és élvezd a helyet, vagyis többet fogsz otthon maradni és kevesebbet eljárni, így elkerülhetetlenül kevesebb pénzt költesz.

1. lépés: Határozd meg az otthonod problémás, rendetlen területeit, és keress megoldásokat, hogy felszámold a rendetlenséget.

3. Heti ellenőrzés

Minden héten húsz percet szánj  a pénzügyeidre. Ülj le egy tollal és egy papírral – és a házastársaddal/pároddla, ha van  -, hogy lásd, hogyan mennek a dolgaid. Ez az idő szóljon a kielégítetlen igények feltárásáról, boldog pillanatok átéléséről, a költségkeret ellenőrzéséről és az elkövetkező napok tervezéséről.

Hogyan segíti a heti ellenőrzés a pénzügyi szokásaidat, javítja a pénzügyi helyzetedet? Rendszeres ellenőrzéssel irányításod alatt tartod a költségvetésedet, és szükség szerint módosíthatod a költségkereteket, ami azt jelenti, hogy nem fogsz feleslegesen pénzt költeni.

1. lépés: Jelölj ki egy napot a heti ellenőrzésre és írd be a naptáradba!

4. Tervezd meg és készítsd elő az ételeket

Az a jó nap, amikor  délután 5 előtt már tudod, mit eszel vacsorára. Az amerikai Ree Drummondazt mondja, hogy az életminőségedet jobb szintre emelheted, ha előre elkészíted az ételekhez használt egyes összetevőket, vagy akár komlett, kész ételeket is. Aprított zölsdégek, grillezett/főtt/sült húsok, előpárolt köretek… Tárold az alapanyagokat a hűtőben vagy a fagyasztóban, ahol addig maradnak, amíg szükséged lesz rájuk.

A menü tervezése és az előkészítés szokása hogyan javítja a pénzügyeidet? Döntsd el, hogy mit fogsz enni a következő héten vagy a következő hónapban, mielőtt bevásárolsz, ezzel megelőzöd, hogy túlköltekezz, és felesleges dolgokat vegyél. Kevesebbszer fogsz beugrani egy gyorsétterembe, házhoz rendelni kaját…

1. lépés: Írd le a menü ötletedet a következõ hétre, és hozzon létre egy bevásárlólistát a terv alapján.

5. Befelé fordulás, magadra figyelés

A korlátlan internet és média világában kell az agyunknak a digitális detox, megfeledkezni arról, hogy mások tesznek és mondanak. Szánj időt arra, hogy befelé fordulj, és gondolkozz el: Mit teszel a jól létedért? Miben vagyok jó? Mit tehetek a saját két kezemmel? Hogyan oszthatom meg erősségeimet és érdeklődésemet valaki mással? Dolgozz a válaszokon!

A saját erősségeid, tulajdonságaud figyelemmel kísérésének szokása hogyan javítja a pénzügyeidet? felfedezed erősségeidet, gyengeségeidet. Megtanulod, hogyan hozz létre többet pénzt, mint amennyit elköltesz.

1.lépés: Válassz egy estét ezen a héten, kapcsold ki a TV-t, tedd félre a telefont, felejtsd el a közösségi oldalakat és merülj el a saját gondolataidban.

6. Fókuszban a jó kapcsolatok

Ha sikeres akarsz lenni az élet bármely területén, nézd meg barátaidat. A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. Keress barátokat, akik felemelnek és ösztönöznek a nagyságra – és győződj meg róla, hogy ugyanezt teszed Te is.

Hogyan javítja a jó kapcsolatok kialakításának szokása a pénzügyeidet? A jó barátok sok bátorítást adnak – támogatnak, hogy elérd (pénzügyi) céljaidat.

1. lépés: Vedd fel a kapcsolatot egy barátoddal, aki bátorít, és hívd meg vacsorára vagy egy kávéra.

7. Gondolj a jövődre, és tegyél érte.

Túlságosan gyakran fordítunk energiát és erőfeszítéseket a sürgős dologkért, miközben teljes mértékben rosszul értelmezzük, mi a fontos. Sokak számára ez azt jelenti, hogy csak a jelenre gondolkodnak, és nincs idejük a jövőre. A jövőről való gondolkodás szórakoztató és különleges kötelékeket teremt a házastársak, a családok és a barátok között. A jövő tervezése kontroll az életed felett.

Hogyan javítja a jövő tervezése a pénzügyeidet? A jövőre vonatkozó tervezés biztosítja a szükséges információkat, amelyekhez a költségvetésedben alapokat hozhatsz létre, és így megteremted saját nyugdíjad és a gyerekek iskoláztatásának, bármilyen pénzügy célodnak a fedezetét.

1. lépés: ütemezz be a hétre egy időpontot házastársaddal, családoddal vagy egy közeli barátoddal, akivel együtt átgondolod, tervezed a következő évet.

Jó szokások, hogy a legtöbbet hozd ki a pénzedből

1. Ragaszkodj a költségvetésedhez.

A havi költségvetés tervezése csak az első lépés ahhoz, hogy irányítsd a pénzed. Eredménye csak akkor lesz, ha ragaszkodsz is hozzá. Ha kipróbálod és minden kategóriában túllépsz a megadott összegen, próbálkozz egy kis trükkel: kérdezd meg magadtól, az adott költség segíti vagy hátráltatja a célod elérését?

Emlékezz rá, hogy a pénzedért te vagy a felelős. A céljaidat te határozod meg, a pénzedet te koordinálod, a költségkereteket te határozod meg, neked kell ragaszkodnod hozzájuk, de te vagy az is , aki szükség szerint korrigálhat minden hónapban.

2. Kövesd nyomon a kiadásait.

A költségkerethez való ragaszkodás nélkül a költségeid nyomon követése olyan, mintha egy futóversenyen csukott szemmel futnál. Lehet, hogy elérnél célvonalig, de sokat talpogatóznál és problémád lenne közben.

Ha vásárolsz, minden tételt rögzíts és vedd figyelembe a költségkereted összegét.

3. Haladj lépésről lépésre.

Ha úgy akarsz élni, mint senki más, akkor olyan életet kell élned, mind senki más. Nincsenek rá szavak, milyen érzés, amikor eléred a pénzügyi céljaidat. Most azért hozol áldozatokat, hogy később megutalmazd magad. Az álom élet, a felhalmozott megtakarítás, vagyon nem jön össze egyik napról a másikra (ne bizz a lottónyereményben), de ha folyamatosan teszel érte, igen. Határozd meg, hogy hol tartasz most, és haladj lépésről lépésre. Most pedig hajrá!

Milyen jó szokásokat fejlesztesz? Szeretnéd kilalakítani valamelyik javasolt szokást? Ha igen, akkor ne felejtsd el megtenni az első lépést! Meg tudod csinálni!

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds