Az y-generációsok mobillal a kezükben születtek, szűk farmert hordanak…és rengeteg „bölcsesség” terjed róluk. Az egyik, hogy fogalmuk sincs a pénzről és nem akarnak dolgozni. Hogy lehet őket pénzügyi tudatosságra szoktatni? Már van egy remek mobiljáték, ami pénzügyi tudatosságra tanít, s azt is elmagyarázza, hogy vacak, részmunkaidős  munkákból nem egyszerű fényűző életet élni.

Albérletben, szülői apanázs nélkül

Bár nagy divat a mamahotel kényelmét élvezni, a játékot albérletbe költözött fiatalként kezded, akinek a számláit még a szülei fizetik, de csak egy ideig. Egy-két hónap után eljön a félt új élet és nyakadba szakad a bérleti díj,a sok rezsiszámla és azok a költségek, amiket egy váratlan csőtörés, elromló háztartási gép,  vagy épp a zárba beletörő kulcs okoz. Csakhogy még nagyobb kihívás előtt állj, az elérhető munkák sem túl jók. Süthetsz hamburgert, mosogathatsz étteremben, majd pedig megélhetsz utcai művészkedésből, vagy épp szalagmunkásként. Alternatív megoldás lehet ha nagyon nincs pénzed és nem érdekel a becsület sem már, elmehetsz a vidámparkba átverni az embereket.

Miért játszana bárki ilyesmit?

Erre egyszerű a válasz:

  • jó érzés megverni a játékot,
  • minden túlélt hónap, elhárított „csapás”, jóleső érzéssel tölti el a játékost.

Soha nem volt „élmény” hónapról-hónapra élni. A megtakarított pénz egy kis részének elverése (pl egy öt dolláros cserepes virág megvásárlása), fityisz mutatása a közelgő adósságoknak vagy éhen halásnak.

Ezzel tényleg megtanul valaki spórolni?

Nem biztos. De az alapelveket – mint a tartalékképzés és a rezsire félretett pénz fontossága – beleveri az ember fejébe. A játékot cca.  2 euróért lehet megvenni az App Store-ban és a Google.Play Store-ban. A programnak van böngészőben futó verziója is, de nagyon kényelmetlenül irányítható.

Ha pénzügyi tudatosság terén nem egy mobilapptól várod a segítséget, kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*