Fogadok, hogy a “befektetői” idegeid mostanában kissé feszültek. Ez teljesen természetes. Miközben ezt írom, a részvények árfolyama több mint 18%-ot esett 2022-ben, és a kötvények is nehéz időket élnek át, most, hogy a kamatlábak emelkednek. 

Mintha az infláció nem okozna elég fejfájást!

Az ilyen változékony időkben, mint a mostani, a rossz lépések hosszú távú gondokat okozhatnak. Íme, hogyan kerülheted el a bajt.

Tartsd meg a perspektívát!

A legjobb lépés most az lehet, ha veszel egy nagyon mély lélegzetet. Igen, a részvények nehéz időszakon mennek keresztül, és én arra számítok, hogy az év hátralévő része továbbra is rázós maradhat.

Ha még legalább 10 vagy több éved van hátra addig, amíg fel kell használnod a befektetéseidet (mondjuk nyugdíjba vonuláshoz), akkor ne add el most. Tartsd a szemed a hosszú távú célon. Az S&P 500 részvényindex még a közelmúltbeli visszaesés ellenére is több mint 12%-os éves hozamot ért el az elmúlt 3, 5 és 10 évben.

És még ha medvepiacot élünk is most – legalább 20%-os veszteséggel -, akkor is van időd arra, hogy a portfóliód helyreálljon. Általában kevesebb mint három évbe telik, amíg a részvénypiac – így az S&P 500 is – teljes mértékben kiheveri a medvepiaci veszteségeket. Az elmúlt 20 év során az indexnek a 2000-2002-es medvepiac mélypontjától számítva a leghosszabb idő, amely alatt talpra állt, közel 5 év volt.

Van időd, hogy átvészeld a volatilitást, és gondoskodj arról, hogy pénzed a piacok fellendülésének idejére legyen befektetve. Szerintem hiba lenne most eladni a részvényeket, mivel nagyon nagy a kockázata annak, hogy nem lesz befektetve, amikor a piacok emelkednek.

Fektess be továbbra is.

Minél fiatalabb vagy, annál többet nyerhetsz egy medvepiacon. Igen, jól olvastad. Ha évtizedek vannak még előtted a nyugdíjig, a legjobb ha akkor tudsz részvényalapok és ETF-ek részvényeit vásárolni, amikor azok olcsóbbak. Ez az, amit a csökkenő piacok adnak neked: a lehetőséget, hogy akciósan vásárolj részvényeket.

Közel állsz a nyugdíjhoz? Védekezz.

Évek óta mondom mindenkinek, aki közeledik a nyugdíjhoz, hogy legalább három évnyi megélhetési költséget félre kell tenni készpénzben vagy nagyon rövid lejáratú kötvényekben, például kincstárjegyekben, amelyek kevesebb mint egy év múlva lejárnak.

A jelenlegi tőzsdei volatilitás pontosan azt mutatja, hogy miért kell követni ezt a tanácsot. A legdrágább lépés egy medvepiacon az, ha nyomott árfolyamon kell eladni a részvényeket. Ez csökkenti a számlád értékét, ami azt jelenti, hogy amikor a részvények fellendülnek, kevesebb pénzed lesz, ami visszapattanhat. Ha legalább hároméves készpénzpufferrel rendelkezel, akkor nem kell hozzányúlnod a részvényeidhez, amikor azok esnek; helyette használhatod a készpénzt.

Neked mi a startégiád a megtakarításoddal, befektetéseddel kapcsolatban? Írd meg kommentben! Ha nincs startégiád, jelentkezz személyre szóló stratégi kidolgozására!

Ezeket olvastad már?

9 lecke, amit a befektetésekről tanulhatsz Warren Buffettől

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak befektetés előtt

Ezt a podcast epizódot meghallgattad már?

Ep.01. Beszéljünk az aranybefektetésről