Nem könnyű feladat megtalálni a megfelelő befektetést, amely megfelel a pénzügyi céljaidnak. Számos lehetőség közül választhatsz, és ezért a választás kihívás. Többféle módon is leegyszerűsítheted a számodra legmegfelelőbb befektetés kiválasztásának folyamatát. Ezek egyike, hogy felteszel magadnak néhány kulcsfontosságú kérdést, amelyek világosabb képet adhatnak a befektetési igényeidről, hogy megalapozott döntést hozhass.

Ebben a blogbejegyzésben 5 kulcsfontosságú kérdést hoztam, amelyeket feltehetsz magadnak, hogy finomhangold a befektetések kiválasztását, és megtaláld a számodra legmegfelelőbb befektetést.

Mi a befektetési célom?

Lehet, hogy különböző rövid, közép- vagy hosszú távú befektetési célok, például egy tengerentúli utazás, egy új autó vagy a nyugdíjba vonulás érdekében fektetsz be egyszerre. Ilyen helyzetben az egyes célok eléréséhez rendelkezésre álló időkeret alapján kell kiválasztanod a befektetést. Ha rövid távú cél érdekében fektetsz be, például egy jövő évi nyaraláshoz, akkor a lekötött betétekbe vagy kötvényalapokba,  rövid futamidejű alapokba vagy a likvid alapokba történő befektetés lehet a legjobb választás. Ezek a befektetések alacsony volatilitással rendelkeznek, és némi növekedést is kínálnak. Így befektetésed védve lesz a piaci hullámzásoktól, és így könnyen elérheted rövid távú befektetési céljaidat.

Másrészt, ha hosszú távú céllal fektetsz be, például a nyugdíjba vonulás céljából, ami több mint 20 év múlva fog bekövetkezni, akkor lehetőséged van arra, hogy elsősorban a vagyon gyarapítására összpontosíts. Ebben az esetben a részvényalapok megfelelőbbek. Míg a részvény befektetési alapok rövid távon változékonyak lehetnek, hosszú távon páratlan a vagyonteremtő képességük.

Megfelel a befektetés a kockázattűrő képességemnek?

A kockázattűrés arra utal, hogy képes vagy-e pénzügyileg és érzelmileg kezelni a befektetésből eredő veszteséget. A kockázattűrést befolyásoló legfontosabb tényezők közé tartozik az életkorod és jelenlegi pénzügyi kötelezettségeid. Tehát, ha Te egy fiatal, 20-as éveiben járó befektető vagy, kevés pénzügyi kötelezettséggel, akkor magasabb kockázattűrő képességgel rendelkezel, mint aki a 40-es évei végén jár, és van egy fennálló lakáshitele és egyetemre járó gyermeke.

A magasabb kockázattűrő képesség azt jelenti, hogy képes vagy jobban kezelni a befektetések rövid távú ingadozását.

Ezért olyan befektetési termékeket is választhatsz, amelyek jobb hozamot biztosíthatnak, de volatilitással járnak. Másrészt, ha a kockázattűrő képességed bármilyen okból alacsony, akkor jobban jársz, ha olyan eszközökbe fektetsz, amelyek stabilabb hozamot biztosítanak.

5 lépés a következő nyaralás költségvetéséhez

Néha a nyaralás olyan luxusnak tűnhet, amit nem engedhetsz meg magadnak. Pedig fontos, hogy időnként időt szakíts a kikapcsolódásra. És ha előre tervezel, egy kellemes nyaralás finanszírozása teljesen megoldható.

Illeszkedik-e a befektetés a diverzifikációs stratégiámhoz?

A diverzifikáció magában foglalja a befektetések több eszközosztályba, például részvényekbe, kötvényekbe és aranyba történő szétosztását. Azáltal, hogy portfóliódat különböző eszközosztályokba diverzifikálod, minimalizálhatod a portfólió kockázatát, miközben maximalizálod hozamát. Ezért egy új befektetés kiválasztásakor mérlegelned kell, hogy az új befektetés segít-e diverzifikálni meglévő portfóliódat.

A legfontosabb diverzifikációs alapelv, amelyet nem szabad elfelejtened, hogy a portfóliódban lévő eszközosztályoknak fordított korrelációval kell rendelkezniük, azaz hozamaik ellentétes irányban mozognak. Ily módon az egyik eszközosztályba történő befektetés fedezetként működik a másikhoz képest, és segít a lefelé irányuló védelem biztosításában. Ilyen párosításra példa az arany és a részvények.

Ha az általad választott befektetés segíthet a befektetések diverzifikálásában, hogy a portfólió hozamát maximalizálja, miközben csökkenti az általános kockázatot, akkor mindenképpen megfontolásra érdemes befektetés.

Ideje felmérni a portfóliód kockázatát

Eleget tudok a befektetésről?

„A kockázat abból ered, hogy nem tudod, mit csinálsz” – Warren Buffett

Warren Buffett ezen kijelentését mindenképpen szem előtt kell tartanod, amikor valami újba tervezel befektetni. Nem ritka, hogy a befektetők úgy hoznak befektetési döntéseket, hogy korlátozott ismeretekkel rendelkeznek arról, hogy mibe fektetnek be. Sajnos a megfelelő információk nélküli befektetések szinte mindig rossz eredményt hoznak.

Például az a csábítás, hogy valami újba fektessenek be, sok befektetőt arra késztetett, hogy olyan kriptovalutákba fektessenek be, mint a Bitcoin, az Etherium, a Dogecoin stb. E befektetők közül sokan csak korlátozottan vagy egyáltalán nem voltak tisztában a befektetés lehetséges kockázataival. Ennek eredményeképpen sokan közülük végül pénzt veszítettek.

Szívleld meg tehát ezt a Warren Buffettől származó kulcsfontosságú befektetési leckét, és tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban érted-e, hogy mibe fektetsz be. Ha nem, képezd magad, hogy megalapozott döntést hozhass a választott befektetés lehetséges előnyeiről és kockázatairól, mielőtt befektetnéd nehezen megkeresett pénzed. Végül is nem minden arany, ami fénylik.

Hogyan lett a Dogecoin a viccből a világ egyik kriptovalutája?

Mi a befektetés költsége?

Minden befektetésnek van költsége. Tudnod kell ezekről a költségekről, mivel ezek közvetlenül befolyásolják a befektetésből elérhető hozamot.

Például, ha befektetési alapokba fektetsz, az alapkezelő költséghányadot számít fel, ami a pénzének kezeléséért fizetendő díj. Ezt a díjat levonják a befektetési alap által elért hozamból. Hasonlóképpen, az olyan befektetések esetében, mint a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), tranzakciós díjakat, brókerköltségeket stb. kell fizetned. Bár ezek a költségek egyenként kicsinek tűnhetnek, összeadódnak, és befolyásolják a befektetéséből származó hozamot.

Lényeges

A legmegfelelőbb befektetési lehetőség megtalálása csak a befektetési út kiindulópontja. Emellett nincs egyetlen olyan stratégia sem, amelynek segítségével kiválaszthatnád azt a befektetést, amelyik ideálisan alkalmas pénzügyi céljaid eléréséhez. Rendszeresen értékelned kell befektetéseid teljesítményét, hogy kiderítsd, jó úton jársz-e, és ennek megfelelően újra egyensúlyba kell hoznod portfóliódat.

A távolság nem akadály!

Befektetési konzultáció

AKÁR ONLINE IS!

Ne maradj ki!

Légy naprakész! Légy képben legfrissebb tartalmakkal és a piaci trendekkel, pénzügyi hírekkel!

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds