Az elmúlt időszak kamatcsökkenése ellenére még mindig a lakossági állampapír az egyik legjobb kockázatmentes befektetés itthon, viszont érdemes több dologra is odafigyelned akár veszed, akár visszaváltod az értékpapírt.

[social_warfare]

Hol érdemes a lakossági állampapírokat megvenni?

A Magyar Államkincstáron kívül megveheted őket elsődleges, vagy egyéb forgalmazókon keresztül is, ezek főleg bankok, brókercégek.

Ezt nem feltétlenül javaslom, hiszen a MÁK-nál a számlavezetés és az állampapírok adás-vétele díjmentes, más pénzügyi intézmények viszont általában számítanak fel fix- és vagyonarányos számlavezetési költséget is, sőt, van ahol még tranzakciós költségekkel is számolhatsz.

Kapcsolódó cikk: Ezreket spórolhatsz!

                   Olvastad már?

Előfordulhat, hogy egyes bankok más árfolyamon veszik vissza az állampapírt, mint a MÁK, ami kedvezőbb és kedvezőtlenebb is lehet.

Spórolhatsz úgy is, ha a nem dematerializált Kincstári Takarékjegyből vásárolsz a Postán, a tárolás viszont plusz költségeket jelenthet.

Mi alapján változnak az állampapírok kamatai?

A rövid lejáratú állampapírok (Kamatozó Kincstárjegy, Kétéves Állampapír, Féléves Kincstárjegy) fix kamatokat kínálnak, a hosszabb futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény és Prémium Magyar Államkötvény  kamatozása már változó.

  • A 4, 6 és 10 éves Bónusz Magyar Államkötvény kamatbázisát az elmúlt négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción elkelt papírok átlaghozamai adják, az adott aukción elfogadott mennyiség számtani átlagával súlyozva.
  • A 3 és 5 éves Prémium Magyar Államkötvény inflációkövető, kamatbázisát az ÁKK az éves kamatfizetési periódusok után, a múltéves inflációs adatok alapján határozza meg.

A jelenlegi, inflációs környezetben talán jobb döntés lehet egy inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényben spekulálni, bár igaz, a kamatbázis csak az év végén, az előző évi infláció alapján módosul.

Ne add el hirtelen az állampapírod!

Sokan nem tudják, de az állampapírokkal is lehet bukni: az idő előtti visszaváltás esetén sérülhet a tőkéd.Ennek oka, hogy ha meg akarsz tőlük szabadulni, csak előre meghatározott árfolyamon tudod a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat visszaváltani:

  • Hosszabb lejáratú állampapíroknál, a Bónusz Magyar Államkötvénynél  és a Prémium Magyar Államkötvénynél , ez az árfolyam 99 %-ra növekedett 2017 január 10-től, 2016-ban ez még csak 98 százalék volt.
  • Rövid lejáratú állampapíroknál; a Kamatozó Kincstárjegynél és a Féléves Kincstárjegynél változatlan maradt a 99,5 %-os visszaváltási árfolyam.

Ha veszteség nélkül akarod eladni az állampapírjaidat, érdemes arra várnod, hogy a felhalmozott kamattal kitermeld a visszaváltás költségét. Ha ugyanis idő előtt visszaváltod az állampapírt, a visszaváltás időpontjáig összegyűlt, de nem jóváírt kamatot is megkapod. Legalább 92-140 napig kell tartanod a különböző állampapírokat ahhoz, hogy ne bukj a visszaváltáson

Az állampapírok jelenlegi kamatai

Állampapír
Jelenlegi kamat
Kamatozás
 Féléves Kincstárjegy  1,5% fix
 Kamatozó Kincstárjegy  2% fix
 Kétéves Állampapír  2,5% fix
 Kincstári Takarékjegy  1,75% fix, lépcsős kamatozású
Kincstári Takarékjegy Plusz  2%  fix, lépcsős kamatozású
  Kincstári Takarékjegy II  2,25 %  fix, lépcsős kamatozású
 Bónusz Magyar Államkötvény 2020/Q  2,61%  Diszkont Kincstárjegy hozamok alapján változik
  Bónusz Magyar Államkötvény 2022/N  3,11%  Diszkont Kincstárjegy hozamok alapján változik
 Bónusz Magyar Államkötvény 2026/N  3,36%  Diszkont Kincstárjegy hozamok alapján változik
 Prémium Magyar Államkötvény 2020/K  3,55%  Inflációkövető
Prémium Magyar Államkötvény 2022/J  3,8%   Inflációkövető
 Babakötvény  3-3,4%  Inflációkövető (állami támogatással is)
 Prémium Euró Magyar Államkötvény 2019/X  2,10%  Az eurozóna inflációját követi (állami támogatással is)
Forrás: MÁK

Van olyan megtakarítási, befektetési ajánlat, amin éppen most gondolkodsz?

Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*