A pénzügyi tanácsadó kiválasztása fontos, életre szóló döntés, amely az elkövetkező évekre meghatározhatja pénzügyi pályádat.

AZ OECD idei kutatásból kiderül, hogy sokan nem urai a pénzügyeiknek. A 26 országban végzett felmérésben pénzügyi szokásaikról kérdezték a résztvevőket. Az eredmények rámutatnak, hogy a pénzügyi tudatosságban az országok zöme alulteljesít: így van ez Magyarországon is.

 

A pénzügyi tanácsadóval való munka értéke személyenként változó és a tanácsadóknak törvényileg tilos hozamot ígérniük, de a kutatások szerint azok, akik pénzügyi tanácsadóval dolgoznak, nyugodtabbnak érzik magukat a pénzügyeiket illetően, és a végén mintegy 15%-kal több pénzük lehet nyugdíjas korukban.

A Vanguard egy nemrégiben készült tanulmánya szerint egy 500 ezer dolláros befektetés átlagosan több mint 3,4 millió dollárra nőne egy tanácsadóval történő 25 év alatt, míg az önmenedzselésből származó várható érték 1,69 millió dollár, azaz 50%-kal kevesebb lenne. Más szóval, egy tanácsadó segítségével kezelt portfólió 25 év alatt átlagosan 8%-os éves növekedést érne el, szemben az 5%-os önkezelt portfólióval.

Ha tisztában vagy ezzel az öt gyakori hibával a tanácsadó kiválasztásakor, az segíthet megnyugodni, és elkerülni az évekig tartó stresszt.

1.  Olyan tanácsadó alkalmazása, aki nem független tanácsadó

A definíció szerint a független  pénzügyi tanácsadó olyan személy, aki etikai szempontból köteles egy másik személy érdekében tanácsokat adni. Ez a kötelezettség kiküszöböli az összeférhetetlenséggel kapcsolatos aggályokat, és megbízhatóbbá teszi a tanácsadó tanácsait.

Ha a Te tanácsadód nem független és folyamatosan termékeket erőltet Rád, töltsd ki a kérdőívet, s foglalj időpontot egy óradíjas tanácsadásra.

2. Az első tanácsadó felbérlése

Bár nagy a kísértés, hogy az otthonodhoz legközelebbi tanácsadót alkalmazd, ez a döntés több időt igényel. Szánj időt arra, hogy legalább néhány tanácsadóval interjúzz, mielőtt kiválasztod a számodra legmegfelelőbbet. (Itt találsz egy kérdőívet hozzá.)

7 kérdés, amelyeket a pénzügyi tanácsadó kiválasztásához tegyél fel

Olyan pénzügyi tanácsadót szeretnél, akiben megbízhatsz, aki következetesen kommunikál veled, megérti a kitűzött céljaidat, és segít bölcs döntéseket hozni. Ugye, így van?

3. A nem megfelelő szakterületű tanácsadó kiválasztása

Egyes pénzügyi tanácsadók a nyugdíjtervezésre specializálódnak, míg mások a vállalkozók vagy a nagy vagyonnal rendelkezők számára a legjobbak. Egyesek talán a családot alapító fiatalok számára ideálisak. Feltétlenül ismerd meg a tanácsadó erősségeit és gyengeségeit – mielőtt választasz.

4. Összeférhetetlen stratégiájú tanácsadó kiválasztása

Minden tanácsadónak egyedi stratégiája van. Egyes tanácsadók agresszív befektetéseket javasolnak, míg mások konzervatívabbak. Ha Te inkább a részvényekbe fektetnél be, akkor egy olyan tanácsadó, aki a kötvényeket és az indexalapokat részesíti előnyben, nem felel meg a Te stílusodnak. 

5. Nem értik, hogyan fizetik őket

Egyes tanácsadók “ingyen” dolgoznak. Mások a munkájukért díjat számolnak fel, amit az ügyfélnek kell kifizetni. Az “ingyenes” tanácsadóknak a szolgáltatók jutalékot fizetnek, ami komoly összeférhetetlenséget jelent. Ha a tanácsadó a Te érdekeidnek figyelmen kívül hagyásával többet keres, ne alkalmazd.