Újév hajnalán sokan tesznek fogadalmat, hogy min szeretnének változtatni az újévben. Ha a pénzügyi helyzet javítására tettél fogadalmat, íme egy lista, amit érdemes végigfutnod. Sokszor elég új szemszögből nézni a világot, hogy elhatározásra juss, ez a néhány tanács abban lesz segítségedre, hogy a céljaidat gyorsabban elérhesd.

Nem az a fontos, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy mennyit teszel félre, takarítasz meg belőle.

A magasabb fizetés nem jelenti automatikusan azt, hogy gazdag leszel. Ahogy az sem jelenti azonnal a szegénységet, ha keveset keresel. Gyakran hallom azt, hogy „majd akkor teszek félre, ha elég magas lesz a fizetésem. Elkölthetetlen nagyságú fizetés nincs.

Váljon a megtakarítás és a befektetés a szokásoddá. 

Tegyél félre amennyit tudsz. Ideális esetben a megtakarításaidat a nyugdíjszámlákra célszerű irányítani, amelyek adóvisszatérítést és a hozamokra adómentességet biztosítanak. Más a helyzet, amennyiben lakásvásárlásra vagy vállalkozásra gyűjtesz.

Óvakodj a hitelkártya-adósságtól, ne igényelj fogyasztási hitelt. 

Ha egyszer hitelkártyához nyúlsz, a nyakadba szakad, s igazán nehéz lesz megszabadulnod tőle. A fogyasztási hitel és különösen annak túlzott használata hosszú távon súlyos pénzügyi problémákat okozhat. A legegyszerűbben úgy kerülheted el, hogy a hitelkártya használatával eladósodj, hogy nem váltasz ki ilyen kártyát. A plasztikkártya előnyeit – az eladósodás veszélye nélkül – betéti kártyával is élvezheted. Célszerű azonban a betétikártya-szerződést is alaposan átnézni, mert egyes konstrukciók megengedhetnek bizonyos mértékű folyószámlahitelt, azaz a folyószámládon is mínuszba mehetsz. Fontos, hogy ez a lehetőség limitált legyen, és csak mintegy vésztartalékként, kivételes esetként számolj ezzel a lehetőséggel.

Kapcsolódó cikk: Hogyan csökkentheted hitelkártya-tartozásod, ha nincs megtakarításod?

A hitel nem ördögtől való dolog, a legtöbb embernek ez adja meg a lehetőséget, hogy a céljaikat elérjék.

Bár az előbbi pontnak némiképp ellenmondónak, hitelfelvételre buzdítónak tűnhet e mondat. De! Bizony vannak olyan helyzetek, amikor egy hitel felvétele hasznodra lehet. Pl. egy jó helyen levő ingatlan megvásárlása, de önérőből nem tudod megvalósítani… Vagy vállalkozóként vállalkozásfejlesztéshez hitelt felvenni… Mielőtt azonban hitelt veszel fel, alaposan tekintsd át pénzügyeidet. Mielőtt a hitel mellett döntesz, elemezd pénzügyi helyzetedet, különös tekintettel hitelképességedre és jövőbeni pénzügyi céljaidra. Ne a hitelezők hitelezési hajlandósága irányítsa döntésedet! Ha viszont minden körülményt figyelembe vevő, megalapozott döntéssel a hitel felvétele mellett döntesz, fizess rendesen, mert a jobb hitelminősítéssel nagyon sokat spórolhatsz.

Hozd ki a legtöbbet a pénzedből

Megmondani az embereknek, hogy hogyan és mire költsék pénzüket, kockázatos vállalkozás, hiszen a legtöbb embernek örömöt okoz a pénzköltés és egyébként sem szeretik, ha más mondja meg, hogy mit tegyenek. E helyett arra hívom fel a figyelmed, hogy tartsd kézben a pénzügyeidet.  Bármire is vágysz, azzal mindig légy tisztában, mire megy el egy hónapban a pénzed. Meg fogsz lepődni, ha egyszer utána jársz a bankszámlakivonat alapján. Okosan teszed, ha háztartási naplót, bevétel-kiadás nyilvántartást vezetsz. Mindig tudd, hogy éppen hol tartasz, ha a pénzügyekről van szó. Egyértelmű, hogy nem tudhatod, hova fogsz eljutni, ha nem vagy képben, honnan indultál.

  • Keresd a legjobb ár-érték arányt!
  • Szabadulj meg a felesleges kiadásoktól!
  • Készíts költségvetést, növeld megtakarításaidat!

 

Automatizálj mindent

A legjobb módja, hogy több pénzed maradjon hó végén, ha a pénzügyeidet robotpilóta üzemmódra állítod, amennyire csak lehet. Szolgáltatói díjaidat fizesd csoportos beszedési megbízással. Hozz létre egy külön megtakarítási számlát, amit felhasználhatsz vészhelyzet esetén. A megtakarításhoz állíts be automatikus átvezetési megbízást….

A pénz ne legyen tabu téma

Manapság 5 perc sem telik el és máris a politika kerül szóba, miközben a pénz tabunak számít. Bátran beszélj erről is.  Olvass pénzügyi témájú könyveket. Megszámlálhatatlan könyv érhető el itthon is, és még akkor is megéri beleásni magad témába, ha ilyen irányú végzettséggel rendelkezel, hiszen mindig van új a nap alatt.

Használd ki az adózási kedvezményeket

Tudom, hogy nem egyszerű az adórendszert átlátni, de egy kis utánajárással sokat tehetsz a saját érdekedben. Sokan még ma sem ismerik a kedvezményeket, pedig nem is kell olyan sokat tenni értük.

Tégy meg mindent a pénzügyi függetlenségedért

Keress több pénzt. Sokan esnek abba a csapdába, hogy megelégednek a jelenlegi lehetőségeikkel Elképzelhető, hogy erőfeszítés árán, de többet vihetnél te is haza?

Kapcsolódó cikk: Bárki vissza tud vonulni 10 – vagy kevesebb – év múlva

Elsősorban ne a nyugdíj lebegjen a szemed előtt, inkább arra törekedj, hogy idővel eljuthass egy olyan pontra, amikor már nem kell a pénz miatt aggódnod.

 

Külső, szakmai vélemény pénzügyi döntésekhez. Érdekel? Kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*