Meglepő, de nem megvalósíthatatlan. Nem kell, hogy megnyerd a lottó ötöst, vagy örökölj, s szintén nem kell, hogy brilliáns befektető légy, vagy valamilyen átlagon felüli képességgel, készséggel rendelkezz.

Azonban, mivel a címben azt állítom, hogy bárki meg tudja csinálni, így a stratégiának megismételhetőnek és kiszámíthatónak kell lennie. Így nem is a szerencséről szól a dolog.

A „titok” egyetlen szó: takarékosság. A befektetés alapja.

Bárki meg tudja csinálni, de nagyon kevesen az, aki csinálja. S itt van a bökkenő.

Nézzük a “megtakarítási matekot”, ha a korai nyugdíjra, visszavonulásra “hajtasz”.

Számoljunk egy kicsit, hogy lásd a lényeget.

Tegyük fel, hogy évente keresel cca. 3.000.000 Ft-ot. (Amikor e sorokat írom – 2014. szeptemberben – az átlagkereset bruttó 230.000 Ft., de most kerekítsünk.)

A tényleges jövedelemszint nem is releváns. A legfontosabb az a jövedelem százalékos aránya, amelyet félreteszel, megtakarítasz, befektetsz. A megtakarítási ráta.

Praktikus, ha egy kalkulátort is használsz. Határozd meg, hogy mennyi időt (évet) szánsz a pénzügyi függetlenség elérésére. Alkalmazz általános számokat. 8 %-ot a befektetés hozamára és 3%-ot a befektetett vagyonod szinten tartásához.

Ha megtakarítod a jövedelmed 70 %-át, azaz 161.000 Ft-ot, akkor cserébe 10 év múlva (átlagosan 8 % hozammal, és 2,5%-os inflációval számolva) 30.227.082 Ft-od lesz.

Igen, tudom, hogy most összehúzod a szemöldököd, mert csak évente 828.000 Ft-ot számoltam a megélhetésedre. De tény, hogy 10 év múlva a cca. 30 millió forintoddal anyagilag független lennél, nem kellene a “nemszeretemmunkádat” csinálnod. A befektetett vagyonod – a 3 %-os szinten tartásával – pedig kitermeli az évi költésed összegét ( 906.812 Ft-ot)

Amikor a coaching ügyfeleimnek ilyeneket mondok, a legtöbbjük azt mondja:

“Kriszta, ez tök jó, de nem is kapom meg a bruttó béremet.”
“Ugye, viccelsz? Hogy éljek meg a jövedelmem 30%-ból?”

“Ugyan már….!”(tedd hozzá a saját gondolatodat)
Ugye, a Te fejedben is megszólalt a kis hang? Igaz?

Itt van a bökkenő. Ez csak azoknak működik, akik ezt az életmódot választják.

Sokan vannak, akik vállalták, hogy rendkívül takarékosan élnek. Ezt az életmódot választották, mert nem akarnak többet eltölteni életükből muszáj-munkára, mint ami feltétlenül szükséges.

Ez is egy kifejezése a személyes értékeknek. Vannak emberek, akik úgy döntenek, hogy egyszerűbb körülmények között élnek, a tömegközlekedési eszközöket használják saját autó helyett, vagy kerékpárral közlekednek, csak a takarékosság jegyében vásárolnak az üzletekben,…stb. Mindezt azért teszik, hogy a költségeiket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Meg lehet csinálni. Ez csak akkor lehetséges, ha így döntesz.

Alternatívaként próbáld ki más számokkal: a jövedelmed, bevételeid 20-30%-át tedd félre csak. Nyilván így sokkal kevesebb pénzed lesz 10 év alatt. DE! Nem kell mindenkinek szélsőséges mértékben takarékoskodnia. A lényeg, hogy eldöntöd, és csinálod.

Vannak, akik támadják a 3%-os kiadási szabályt, vagy éppen a 8%-os megtérülést.

A válaszom:

A 3%-os kiadást könnyű fenntartani, ha jó a portfóliód összetétele.

Hasonlóképpen, az átlag évi 8%-os növekedés működik, ha jó a prtfóliód és a befektetési stratégiád, amely biztonságosan támogatja a növekedést. Ezt tanítom a pénzügyi coaching ügyfeleknek. A matek a megtakarítási ráta nagyságától függ – nem a növekedés ütemétől. Szóval, ne pazarold az energiádat arra, hogy az adatok mértékére hivatkozol. A lényeg, a megtakarítás és annak a nagysága.

A valóságban nagyon kevés embernek sikerül anyagilag függetlenné válni ezzel a megközelítéssel.

Nézzük meg, hogy miért …

Miért olyan kevés embernek sikerül ?

Valószínűleg már sejted, hogy miért olyan kevesen tudják követni ezt a tervet …

Kell hozzá önfegyelem, hogy megéljenek a jövedelmük 20-30%-ból, s ez a legtöbb embernek nem megy a jelenlegi kultúra szerint.
Nehezebb, ha valaki házas és a gyerekeivel él egy átlagos jövedelemből.

Azért még nem kell dobni ezt a lehetőséget.

A matek az matek. Én megtanítom, hogyan takarékoskodj, fektess be a pénzügyi függetlenség éléréséért.

Ez az egyik a három út közül, amely a pénzügyi függetlenséghez vezet (a másik kettő a befektetési célú ingatlan és a saját tulajdonú üzleti vállalkozás), s a szabályok sérthetetlenek. Ezek kőbe vésett szabályok. Nem lehet vitatkozni velük. Ez csak matek.

Csökkentheted a megtakarítási rátát és a megtakarítási időtartamot, de nem tudod megváltoztatni a matekot.

Nézzünk 2 példát:

  • A megtakarítási ráta 25% (57.500 Ft havonta), ez göngyölítve nagyjából 34.101.816 Ft 20 év alatt, s a jövedelmed 75%-át elköltheted.
  • A 10%-os megtakarítási ráta esetén (havi 23.000 Ft megtakarítás) cca. 14.362.000Ft-od jön össze.
    Ez a hagyományos munkával töltött időtartamra, 40-45 évre számolva rendben is van. Ez a klasszikus nyugdíj-előtakarékosság képlete, ez az amire a legtöbb embert tanítják: tedd félre a jövedelmed 10-15%-át….

Van egy pár alapelv, amelyet meg kell érteni ezzel a stratégiával kapcsolatban…

  • A kritikus tényező a bevételeid megtakarításra szánt százaléka.
  • A befektetési hozamoknak és az inflációnak nagyon kevés a hatása, ha a megtakarítási időszak rövid, de ahhoz, hogy elég nagy összeget halmozz fel rövid idő alatt, magas kell legyen a megtakarítási rátád. Azaz a fizetésedből sokat kell havonta félre tenned. Azonban a befektetés megtérülése, hozama és az infláció hatása nagy, ha a megtakarítási időszak hosszú, így elegendő az alacsony vagy a hagyományos (10 %-os)megtakarítási ráta.
  • Tervezni kell.

Szinte senki nem motivált annyira, hogy a pénzügyi függetlenség érdekében kitartson a takarékossági fegyelme minimum 10 évig. Ezért olyan kevés ember éri el az anyagi függetlenséget ezzel a módszerrel.

Nézzük a céljaidat!

Felteszem a kérdést: “ A célod a pénzügyi szabadság vagy a pénzügyi függetlenség?”
A kettő nem ugyanaz.

Akkor válhatsz anyagilag függetlenné, ha a fenti példák szerint nagyobb összeget takarítasz meg évente 10 éven keresztül. Ha felhalmozol annyi pénzt, amelynek hozamaiból fenn tudod tartani magad.

Az alacsony életszínvonal korlátoz, s kialakulhat a „szegénység-mentalitás”. Ez azonban nem következik be, ha jó az értékrended.
A rendkívüli takarékosság folyamatában tudsz néha engedményeket is tenni. A nagyobb mértékű takarékosság egy döntés, melynek alapja az, hogy tudod, miért teszed, van egy határozott célod.

Erőfeszítést igényel, hogy kitaláld, hogyan lehet kevesebbet költeni, és megélni a kevesebből, s kompromisszumokat kell kötnöd.

Integráld a tervedet és az értékeidet

Az extrém takarékosság nem való mindenkinek. Van akinek könnyen megy, van akinek nyomorúságosan.
A legfontosabb az, hogy integráld a pénzügyi szabadságért kialakított terved és az értékrendedet. A kettőnek egybevágónak kell lennie, mert a cél nem csupán anyagi függetlenség: a cél az igazi gazdagság és a személyes szabadság.

Más terveid vannak és más az értékrended, ha egyedülálló és még csak 20-onéves vagy. Más a költési szinted is. S ismét más, ha már középkorú vagy, gyereked, családod van.

El kell készítened a pénzügyi terved, amely tükrözi mindazt, ami fontos a számodra. Ez mindig a kiindulási pont, amikor elkezdek dolgozni a coaching ügyfelekkel. Készítünk egy tervet a pénzügyi szabadságra, amely integrálja minden szempontból az életüket: értékeiket, a kiadásikat, az életviteli szokásaikat, készségeiket, erőforrásaikat, érdeklődésüket és képességeiket.

Meghatározzuk a kitörési pontokat és az előnyöket, hogy terv megfeleljen sajátos igényeiknek. Van akinek az a stratégia tetszik, amit fentebb leírtam. Mások úgy döntenek, hogy az ő útjuk az ingatlan-befektetés és / vagy a saját üzlet, hogy jobban kihasználják a szenvedélyeiket és érdeklődési körüket. A legtöbbjüknél használjuk ezek valamilyen kombinációját. Én általában arra ösztönzöm őket, hogy a háromból két “út” legyen a tervben.

Nincs egyetlen, mindenkinek jó stratégia, terv.

A vagyontervnek illeszkednie kell hozzád.
Elkészíteni egy tervet, amelyet a sajátodnak érzel – ez az első lépés a pénzügyi szabadság felé, amelyre az összes többi későbbi döntésed és intézkedésed épül.

Összefoglalva, ennek a cikknek az a célja, hogy bemutassam, a takarékosságot és a megtakarítást lehet alkalmazni vagyonépítésre. Ez a gazdagsághoz vezető út egyike a három lehetséges út közül.

A hagyományos megtakarítási stratégia általában azok számára elsődleges választás, akik nem rendelkeznek vállalkozói álmokkal, ambíciókkal. A vállalkozók általában a vagyonukat a saját üzletükön keresztül építik és értékpapírokban, vagy ingatlanokban “parkoltatják”. Nincs olyan, hogy “egy kaptafára készül minden”, amikor a vagyont megtervezzük. Nincs egyetlen, mindenkinek jó stratégia.

Milyen gyorsan szeretnéd elérni megtakarítással a vagyoncélodat?

7, 10 vagy 40 év alatt? Csupán életmód-választás, valamint egy nyilatkozat a személyes értékrendedről és prioritásaidról. Ez a Te döntésed, hogy valóra váltod-e a pénzügyi álmaidat.

Ha több információra van szükséged a döntés előtt, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*