“Ingatlant vagy ingatlanalapot vegyek?”- tette fel a kérdést egyik ügyfelem. Ha téged is foglalkoztat ez a kérdés, mert nem tudod eldönteni, mit kezdj a befektetésre szánt 10-20 millió forintoddal, tudj meg mindent az ingatlanalapokról.

A befektetési alapokról már több alkalommal írtam, most csak az ingatlanalapokat veszem górcső alá.

Hogy működnek az ingatlanalapok?

lakashitelEzen alapok esetében az általad befektetett összeg túlnyomó részét az alap kezelője ingatlanokba fekteti. Ez azt jelenti, hogy ingatlan vásárlásába, bérbeadásába vagy ingatlanok fejlesztésébe, építésébe. E tevékenységekkel érhető el a magasabb hozam. A befektetett pénz kisebb része pénzeszközökbe kerül a likviditás miatt. Ezek közül a fejlesztési profilllal rendelkező alapok kockázata a legmagasabb, így a részvényalapokhoz mérhető kockázattal kell számolnod. A bérbeadásokra alapozó alapnál az állampapírokéhoz hasonló mértékű kockázatot vállalsz, de az állampapírokénál nagyobb hozam mellett.

Mekkora összeget fektess ingatlanalapba?

Ez rajtad, a befektetőn múlik. Nincs szabályzatban, hirdetményben leírt minimális vagy maximális összeghatár. De amint már többször is írtam: diverzifikálj! Azaz a befektetésre szánt pénzed ne csak egy alap jegyeibe fektesd.

A különféle ingatlanalapokba több évre, de akár fél évre is befektetheted a pénzed. Minél hosszabb távra kötelezed el magad, annál magasabb a várható hozam mértéke is, de legalább 3 éves időtartamra javasolt tervezni a befektetést.Amennyiben meghatározott időn belül (általában 1 év) szeretnéd likviddé, felhasználhatóvá tenni a befektetési jegyekbe tett pénzed, eladási jutalékot kell fizetned.

Mennyit kereshetsz rajta?

Az időtávtól és az alap profiljától függ az alaptól várható hozam mértéke. Attól, hogy fejlesztési vagy bérbeadási célú alapba fekteted-e a pénzed. Pénzintézettől függően a befektetés biztonságát tőkevédelmi szolgáltatás is erősítheti. A tőkevédelem bizonyos időre garantálja, hogy a befektetett tőkéd értéke nem csökken.Az egyes ingatlanalapok kondíciói pénzintézetenként változnak, így érdemes körülnézni a piacon.

Egy ingatlanalap hasznos építőeleme lehet egy portfóliódnak. Alacsony és közepes kockázatú ingatlanalapok között választhatsz, és különösebb aktivitást sem igényel tőled.

A banki kombinált ajánlatokkal viszont légy körültekintő!

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com
Pénzügyi tévhitek - az ingatlan biztonságos befektetés
Nyugdíj és a pénzügyi lehetőségek
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.