Bármennyire is szeretnénk, nincs olyan recept, amelynek segítségével akárki sikeres befektető lehet. Azonban vannak olyan tanácsok, „aranyszabályok”, amiket ha betartasz, növeled az esélyeidet, hogy kisbefektetőként sikeres légy. Vannak olyan ismérvek, amelyek megegyeznek minden sikeres befektetőnél.

Csak azt a pénzt fektesd be, amire nincs szükséged!

Ahhoz, hogy tudd mennyi pénzre nincs szükséged, mennyi az az összeg a havi bevételedből, amit félre tudsz tenni, befektethetsz, tudnod kell a saját költségvetésedet.Tisztában kell lenned azzal, hogy havonta mennyi a költséged és mennyi a bevételed. Rendkívül fontos a költségvetésed rendszeres és következetes menedzselése, mert csak így látod át reálisan a pénzügyi helyzetedet. Ha ez megvan, akkor válik világossá, hogy mennyi pénzt tudsz elkülöníteni befektetési célra. Azt a pénzösszeget teheted hosszútávú befektetésekben, amiről biztosan tudod, hogy egy darabig nem lesz rá szükséged.

Ne tarts minden tojást egy kosárban!

Nem tudom elégszer hangsúlyozni a diverzifikáció, azaz a befektetendő pénzed (a tőkéd) felosztásának fontosságát. Ha erre nem figyelsz, akkor tulajdonképpen mindent egy lapra teszel fel. Ennyi erővel akár szerencsejátékos is lehetnél. Ugyan meg van az esélyed a nyerésre, de természetszerűen a veszteség is ott lebeg mindig a fejed felett. Hogy a vesztés lehetőségét minél kisebb re csökkentsd elengedhetetlen, hogy az egyes befektetések között súlyozz, azaz ne csak nagy kockázattal bíró pénzügyi konstrukciókban tarts a pénzed, hanem tégyél kevésbé kockázatos termékekbe is!

 

Soha ne azért adj el egy befektetést, mert pánikolsz

A befektetések világában, főleg azon belül is a tőzsdei ügyletekkel kacérkodsz, rendkívül fontos a hidegvér. Egy nagyobb esés után előfordul, hogy kétségbe esel, és legszívesebben azonnal cselekednél, szabadulnál a befektetésedtől. Ilyenkor jobb, ha megpróbálsz racionális alapokon nyugvó meghozni a döntést. Tudnod kell, hogy egy vállalkozás tőzsdei teljesítményét rövidtávon a valós vagy valótlan hírek, híresztelések határozzák meg, hosszú távon pedig az eredmények. Ha viszont egyéb okok miatt mihamarabb el kell adnod a meglévő papírjaidat, akkor nem érdemes sokáig húznod az időt. Ha nem hosszabb távra tervezel, akkor érdemes stop-loss szintet beállítani, hogy ne bukjál túl nagyot – érdemes azonban megfelelő időtávban gondolkodnod.

Türelem és hosszú távú gondolkodás

Fontos:  hogy ha befekteted a pénzed, akkor nem néhány napra vagy hónapokra nélkülözöd a pénzedet, hanem évekre. Az árfolyam rendkívül érzékeny, így gyakran ingadozik. Ne felejtsd el, hogy egy-egy negatívabb hírre képes intenzív zuhanást mutatni egy részvény árfolyama. Képesnek kell lenned  arra, hogy eldöntsd, vajon az adott vállalat elég stabil-e ahhoz, hogy túlélje vagy sem. Természetesen tarthatsz pénzt rövid és középtávú befektetésekben is, de jobb, ha a hosszútávú befektetési eszközök vannak túlsúlyban. Az érzelmeket próbáld meg kizárni a pénzügyi döntéseidből és kizárólag a reális érvek alapján határozz.

 

Légy naprakész, tájékozódj!

Neked megvan már?

Hozam-túra

Katt a képre, vedd meg most!

A sikeres befektetők tisztában vannak az alapokkal, a fogalmakkal és folyamatokkal, tudják mi a különbség a medve és a bika piac között, és hogyan érdemes reagálni ha a piac változik. Ezeknek az ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy átlásd és megértsd a piaci mozgásokat, de mindezek mellett fontos, hogy folyamatosan figyeld a pénzügyi híreket, eseményeket. Ha sikeres befektető szeretnél lenni figyeld a legújabb trendeket, rendszeresen, naponta többször is tájékozódj, így mindig naprakészen, a tényekre támaszkodva tudsz majd meghozni a pénzügyi, befektetési döntéseket.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds