Mi az az 5 elv, amelynek betartásával sikeresebb befektető leszel? Semmi sem veszélyesebb, mint egy nagy befektetési portfóliót kis pénzügyi intelligenciával menedzselni. A befektetési készségeket, ismereteket tükrözik az eredmények.
Használd az 5 befektetési elvet, hogy javítsd a befektetési teljesítményed, s élvezd a pénzügyi biztonságot.

Okosan befektetni a pénzed nem olyan nehéz, mint amennyire annak látszik. Csak tudni kell a helyes elveket és következetesen betartani őket.
Az féligazság, hogy a befektetés veszélyes és költséges dolog.

Íme, 5 bevált befektetési elv, hogy sikeresebb legyél a befektetéseiddel.

befektetési_elvek

1. Ne légy szerencsejátékos, ne hazardírozz

Card Player with Head Held in HandsA befektetőt az különbözteti meg a szerencsejátékostól, hogy tudja, mi “várható”.
Ha a megérzéseidre, tippekre, találgatásokra hallgatsz, vagy “megjátszod a piacot” – nem vagy befektető.

Ha pénzt teszel kockázatos beruházásokba, befektetésekbe, különleges lehetőségekbe, vagy gazdasági előrejelzésekre, akkor is szerencsejátékos vagy, mert egy “várható” ismeretlenre fogadsz.

Azokra a kockázatokra összpontosíts, amelyeket befolyásolni tudsz.

Mibe fektessem a pénzem, amikor a részvények túlértékeltek?
Mibe fektessem a pénzem, amikor a banki kamatok nevetségesek?

Ismerősek a fenti kérdések?
A befektetések áringadozása kockázatot jelent. Ha részvényekbe, más növekedésorientált eszközökbe fekteted a pénzed, ezt tudomásul kell venned.
Ha már kockáztatsz, akkor tudnod kell, hogyan csökkentheted jelentősen a kockázatát a potenciálisan magas hozamú befektetéseknek.

2. A befektetések diverzifikálása

A diverzifikáció az egyik leghatékonyabb befektetési elv. Lényege, hogy ne egyfajta befektetésben gondolkodj, hanem különböző befektetési kosarakban, portfóliókban. Fontos szempont, hogy a különböző befektetési formák hozama és kockázata eltérő legyen. Így tudod kiegyenlíteni, ha egyes befektetéseid rosszabbul teljesítened.

Ne felejtsd el azonban, hogy a múlt eredményei nem garantálják a jövő teljesítményét. Nincs olyan befektető, tanácsadó, aki egy előre meghatározott jövőbeni hozamot garantálhat a befektetésedre. A befektetés a leggondosabb elemzés és jó szerencse mellett is lehet kockázatos. A diverzifikációval, azonban csökkentheted a kockázatot.

3. Terítsd szét a vagyonod

Ez a tőkeallokáció, s azt jelenti, hogy hogyan osztod meg a megtakarításaidat a különböző befektetési lehetőségek (részvény, kötvény, pénzpiaci eszközök…stb) között. Mielőtt erről hozol döntést, fontos, hogy

  • átgondold a jelenlegi, épp aktuális pénzügyi helyzeted,
  • meghatározd a céljaidat, s azok fontossági sorrendjét,
  • megfogalmazd az egyes befektetések mellett és ellen szóló érveket…

 

4. Ne kereskedj feleslegesen!

Megtakarításaid befektetését céljaid és a kockázattűrő képességed határozza meg. Általában helyes, jó stratégia, ha az idő haladtával, pl.: a nyugdíjhoz közeledve csökkented a portfóliód kockázati szintjét.
Azonban nem célravezető a portfóliód naponta, hetente nézegetése. Nem szabad engedni a csábításnak és pl.: eladnod az éppen veszteséges befektetésedet, s venni helyette egy “ígéretesebbet”. Kiszállni a “vesztes” befektetésből és beszállni egy “nyertes”-be rövid tűvon javíthatja a komfortérzetedet, de az ilyen stratégia általában a piaci átlag alatti hozamot eredményez hosszú távon.

5. Használd ki a költségátlagolás előnyeit

Ha nagyobb befektetendő összeggel rendelkezel, gondot okozhat, hogy mit kezdj vele. Lehet, hogy félsz ekkora összeget kockára tenni?
A döntést ne hamarkodd el. Konzultálj tanácsadóval, szakértővel, hogy mi a legjobb hozamú betéti vagy pénzpiaci számla, ahová a pénzed elhelyezhetnéd. Lehet, hogy úgy érzed kárba vész, mert nagyobb hasznot szeretnél, inkább forgatnád a pénzed…De semmi rossz nincs abban, ha a pénzed átmenetileg kis hozammal dolgozik. Gondolj arra, hogy a pénzed addig is termel hozamot, amíg átgondolod a további sorsát.

Egy lehetséges befektetési módszer a Dollar-Cost Averaging. Lényege, hogy a pénzed egyenlőre részletekben, azonos időközönként, egymás után fekteted be, s így hozol létre egy diverzifikált portfóliót. Legfőbb erénye ennek a befektetési módszernek, hogy nem a teljes tőkédet kockáztatod. hosszabb idő alatt a befektetés piaci értéke ingadozik, így különböző árakon szállsz be, s különböző árak átlagolásával átlag áron jutsz hozzá.
Ne futamítson meg az esetleges csökkenő árak “látványa”.
Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha következetesen be tudod tartani a menetrendet.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*