A bankok lakáshitelekre vonatkozó üzletszabályzatai és hirdetményei szabályozzák a hitel-visszafizetés lehetőségét és költségeit is. Fogalmazhatunk úgy, hogy büntetik, ha az adós a lakáshitelét idő előtt akarja visszafizetni. Meg kell fizetni az 1%-os előtörlesztési díjat, valamint ha a hitel felvételekor valamilyen kedvezményben részesült a hitel felvételekor, akkor az elengedett induló díjakat is. Sokakban felmerül a kérdés: megéri-e előtörleszteni a lakáshitelt a felszámításra kerülő költségekkel?

Előtörlesztés lakástakarék megtakarításból

A büntető költségek ellenére is akár félmilliót spórolhatsz a lakástakarék megtakarítás segítségével.

A lakástakarékból előnyeiről már sokszor írtam. Ezzel a havi megtakarítási formával 4 éves megtakarítási idő esetén 10% feletti éves hozamot érhetsz el (a lakáshitelek jelenlegi kamatszintje – kamatperiódustól függően – 4-7%). Ez a magas hozam a befizetéseid után kapott 30%-os állami támogatásnak köszönhető.

A lakástakarékot a lejáratakor bármilyen lakáscélra fordíthatod: ingatlan-vásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, vagy lakáshitel visszafizetésre is.

A lakástakarékból történő előtörlesztésnek az alábbi előnyeit is élvezheted:

  • csökken a banknál fennálló hiteltartozásod, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet,
  • a kisebb banki tartozás miatt összességében kevesebb kamatot kell megfizetni.

Mennyibe kerül az előtörlesztés?

A bankok utólag visszafizettetik a lakáshitel-akciók keretében elengedett induló díjakat, költségeket, amennyiben 3-5 éven belül elő-, vagy végtörleszted a hiteledet. Tehát, ha idő előtt előtörlesztesz, “büntetés”-ként megfizeted visszafizetendő összeg 1%-ának megfelelő előtörlesztési díjat és a kezdetben elengedett értékbecslési, közjegyzői díjat, és a hitelfelvételkor elengedett egyéb díjat.

Például: ha ma 7 millió Ft lakáshitelt veszel fel 20 éves futamidővel, akkor átlagosan 125 ezer forintnak megfelelő induló díj megfizetése alól mentesülsz az akciók miatt. Ha a futamidő elején (általában az első 3-5 évben) nagyobb összeggel előtörleszted a felvett hitelt, ezt az összeget kell majd visszafizetned a banknak.

A fent részletezett költségek ellenére is megéri az előtörlesztés, mivel több, mint 600 ezer Ft-ot spórolhatsz a lakáshitel teljes visszafizetésén a lakástakarék felhasználásával!

Abban az esetben, ha a hitel mellett a legoptimálisabb lakástakarékot fizeted és a lejáratakor a megtakarításodat betörleszted, 1,2 millió Ft-tal csökken a banknál fennálló tartozásod és így 12 000 Ft az előtörlesztés díja.

További kedvezményekre tehetsz szert

  • Ha a közeli hozzátartozódra is kötsz lakástakarék megtakarítást. Ezeket is betörlesztheted a hiteledbe.
  • Ha csak előtörlesztésre van lehetőséged, és egyszerre csak egy lakáscélú megtakarítást tudsz fizetni a hitel törlesztése mellett, akkor amikor az első megtakarítás lejár és betörleszted a hitelbe, köss egy újabb lakástakarékot és 4 év múlva ismét hiteltörlesztésre fordítsd, és így tovább.
  • A lakástakarékból történő előtörlesztést követően csökkentheted  hiteled futamidejét is.

Ne feledd: a számodra elérhető legjobb pénzügyi megoldások sok tényezőtől függenek, ezért mindig kérj személyre szabott tanácsot!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ne maradj le a folytatásról, iratkozz fel a heti pénzügyi hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*