Mi emberek úgy vagyunk behuzalozva, úgy működik az elménk, hogy hajlamosak vagyunk arra, hogy amiről többször, sokszor hallunk, az beépül a gondolkodásunkba. Ennek az a veszélye, hogy egy bizonyos idő, szint után már nem is tudunk másban gondolkodni, nem is keressük az alternatívát, és haladunk azon az úton, amit kijelöltek a számunkra. Nincs ez másként a megtakarítás tekintetében sem.

Nap mint nap a “jól bevált” megoldásokról érkeznek hozzád a hírek és reklámok. Mivel jóformán csak ezekről hallasz, ez épül be, ez lesz kézenfekvő, amikor döntés előtt állsz. Abba valószínűleg bele sem gondolsz, hogy valakinek meg kell fizetnie az árát ennek a marketing-, értékesítési gépezetnek. Mivel – mint megtakarítással rendelkező, vagy megtakarítást indítani szándékozó – Te vagy az (sokad magaddal), aki a szolgáltatók számláit fizeted, Te finanszírozod ezt a gépezetet. Gyakorlatilag akaratlanul is, boldogan segédkezel ebben még akkor is, ha netán nem a legmegfelelőbb számodra az adott megtakarítás.

Most viszont ne is beszéljünk a költségekről. Van 2 még alapvetőbb,

kényes kérdés a megtakarítás, befektetés kapcsán, amelyet mindenképpen világosan kell látnod…

1. A stabilitás

Szokás mondani, hogy felgyorsult a világ. Ennek ellenére, sokan a jelen helyzetet állandónak képzelik, és ehhez viszonyítanak. A megtakarítás viszont általában legalább tíz évre, de inkább sokkal hosszabb időre szól. Butaság lenne tehát azt feltételezni, hogy 10-20-30 év múlva ugyanaz lesz a világ képe, mint ma. Minden meg fog változni, az a környezet is, amelyben a szükséges vagyont, tőkét fel kell építeni.

A megtakarításnak pedig éppen az a lényege, hogy a jövőben lehessen rá támaszkodni, és nem sokat ér, ha bármilyen szabályozás keresztülhúzhatja a számításodat, megvonhat kedvezményeket, amelyek a jelenben érvényesek. Valószínűleg emlékszel még a magánnyugdíjpénztárak esetére; vagy arra, hogy a befektetési biztosításokra vonatkozó adókedvezmény 2010-től megszűnt, de a 2014-től nyugdíjbiztosításként “újjászületett” unit linked biztosítás ismét adójóváírással támogatott. Kérdés, hogy meddig lesz ez így?

Akár önmagában egy szabályozás változása is dugába döntheti vagyonépítési terveidet. Ennek megfelelően olyan környezetet kell találnod a megtakarításodnak, amelyben a játékszabályok nem változnak évről-évre, és biztos lehetsz benne, hogy végig tudod követni a stratégiádat.

Mindemellett ma már – az elmúlt évek botrányaiból kiindulva –  fokozottan kell figyelned arra, milyen jogi háttere van annak a megoldásnak, amelyet vagyonépítéshez, megtakarításhoz, öngondoskodáshoz használsz. Amennyiben komolyan veszed  például azt, hogy valójában nem lesz nyugdíjad, és tényleg a megtakarításaid fogják finanszírozni nyugdíjas éveidet, biztosnak kell lenned abban is, hogy nem fog eltűnni a hosszú évek, évtizedek alatt felépített vagyonod. Ehhez viszont jó esetben, a BEVA és  OBA garancia kevés lesz, hiszen már egy közepes nyugdíjvagyon is meghaladja a szokásos 100 ezer eurós limitet.

A stabilitáshoz olyan környezetre van szükséged, ahol biztosan nem lesznek botrányok, ráadásul teljes megtakarításod védelem alatt áll.

2. Az átláthatóság

Kezdésnek válaszolj az alábbi néhány egyszerű kérdésre:

Pontosan milyen piacon dolgozik a pénzed ?
Milyen típusú eszközök szerepelnek a megtakarításodban?
Pontosan milyen eredményt értek el az egyes papírok?
Mihez viszonyított az adott megtakarítási portfólió eredményességi kimutatása?
Milyen kockázati szintje van az adott papíroknak, amelyben a megtakarításod van?
Milyen jogcímen és mennyi költséget vont le a szolgáltatód a tárgyidőszakban?
Miért az a befektetési stratégiája a szolgáltatónak, aminek eredményét a kimutatásokon látsz?
Kapsz rendszeresen (nem csak évente) részletes és érthető kimutatást a megtakarításod állásáról?

Átláthatóságról csak abban az esetben lehet szó, ha a fenti kérdések mindegyikével tisztában vagy. Ha annyit tudsz a megtakarításodról, mint például…

„fejlődő piacon fektetik be a pénzem”, vagy
” a megtakarításom jórészt államkötvényekben van”, vagy
„látok egy grafikont, ahol az eredmények látszanak”, vagy
„egy biztosítónál van “jó kezekben”, fejlődő piaci vagy kínai eszközalapokban”, vagy
„lekötött betétben van egy bankban vagy takarékszövetkezetben”…akkor lényegében semmi információval nem rendelkezel a megtakarítás, befektetés teljességét és kockázatait illetően, azaz nem átlátható a megoldásod.

Az átláthatóság tehát azt jelenti, hogy bármely pillanatban tudnod kell azt, hogy mennyi az aktuális vagyonod, és azt is tudnod kell, hogy pontosan miben és milyen céllal van befektetve az épülő vagyonod.

Ha a fenti kérdésekre pontosan tudod a választ, akkor gratulálok. Ha viszont nem, akkor javaslom, tudd meg a válaszokat.

Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!