Több bevétel mindenkinek jól jönne. Ha fizetésemelést kapni nem is olyan egyszerű, plusz bevételre szert tenni igen. Az egyik módszer, ha eladjuk a felesleges holmikat.

Ha még nem tetted meg ezt a lépést, akkor itt az ideje, hogy egy komoly nagytakarítást végezz, s kiválogasd azokat a holmikat, amelyeket már nem használsz, de, de még jó, használható állapotban vannak. Ami neked már nem kell, az másnak még hasznára lehet. Neked pedig ez lehet a legjobb módja annak, hogy gyorsan készpénzt szerezz, miközben helyet szabadítasz fel a lakásodban!

Garázsvásárt tartani ijesztő feladat lehet, tudom. Szekrények és a pince tartalmának átválogatása, a tárgyak beárazása, listák készítése, az ezekhez szükséges idő felszabadítása… Tudom, a hátad közepére sem kívánod.

Bár előfordulhat, hogy van időd és helyed a garázsvásárra, a könnyebb módszer az, ha online adod el a cuccaidat.

Több mint két évtizede az eBay uralja a piacot az online viszonteladás terén. De az értékesítési platformjuk bonyolult, és rendszeresen figyelemmel kell kísérni a termékeket.

Itthon a legnépszerűbb online piactér:

  • a vatera
  • a jófogás
  • a Facebook Marketplace

Az ATV Start vendége voltam

Facebook Marketplace a nyerő!

A Marketplace véleményem szerint gyorsabbá, könnyebbé és biztonságosabbá teszi azoknak a dolgoknak az eladását, amelyeket már nem kellenek, amelyeket már nem használsz. Gyakorlatilag minden felnőtt, akit ismerek, fent van a Facebookon. 2,5 milliárdan lógunk a Facebookon. A számokon túl az alábbiak döntenek a Marketplacen történő eladás mellett.

  • Használata ingyenes.
  • A telefonon levő alkalmazást használhatjuk az eladandó holmik felsorolására.
  • Nem kell megadni telefonszámot vagy egyéb személyes adatot.
  • A Facebook értesítést küld, ha valakit érdekel a meghirdetett holmi…

Összességében egyszerűen kényelmesebb használni, mint az összes többi online piacteret. Én 3 évvel ezelőtt egy lakás teljes berendezését adtam el pár hónap alatt ezen a felületen, s több százezer forintot kerestem.

Most járjuk végig a Facebook Marketplace működésének folyamatát. Amint ezt megtesszük, készen állsz arra, hogy egyszerűen juss extra pénzhez!

Első lépés: fényképezd le az eladásra szánt holmit

Használd a telefonodat, és készíts több képet az eladni kívánt termékről. Ha lehetséges, tegyél minden tárgyat egy vonzó, tiszta helyre, például asztallapra.  Győződj meg arról, hogy megfelelő a megvilágítás. Készíts fotókat több nézőpontból, rögzítve a legjobb szempontokat, valamint a kritikus hibákat.

Szeretnéd, ha a holmid kiemelkedne a többi közül. Az első lépésben a legfontosabb, hogy minél jobb a fénykép, annál nagyobb figyelmet kap az eladásra kínált termék.

Második lépés: Dönts az árról

Egy kis kutatás a legjobb ár meghatározásához csak néhány percet vesz igénybe. Nézz körül a Marketplace-en a tiédhez hasonló termékeket illetően. Ellenőrizd a hasonló minőségű és stílusú tárgyakat. Ezzel biztosíthatod, hogy az árat úgy határozod meg, hogy az elősegítse a gyors eladást, de mégis tisztességes ár legyen.

Számíts arra is, hogy az emberek megpróbálnak alkudni. Ha alkudozni akarsz, állítsd az árat kissé az általad kívánt ár fölé. Például, ha van egy faliórád, amelyet 3000 forintért szeretnél eladni, állítsd be az árat 3500 Forintra. Ezzel az árral még mindig versenyképes vagy, de egy kis mozgásteret biztosítasz az alkudozáshoz.

Harmadik lépés: Töltsd fel a terméket

Számítógépen Facebook kezdőlapjáról:

A Piactér a 4. link a felső menüben.

Kattints rá, hogy a Marketplace oldalára lépj.

A bal oldali oszlopban megjelenik a kék „új hirdetés létrehozása” menüpont.

Erre kattintva 4 lehetőség közül választhatsz:

 

A telefonon található Facebook alkalmazásból:

Érintse meg a 3 vízszintes vonalat a jobb alsó sarokban.

A piactér lesz a megjelenő lista 6. vagy 7. eleme.

Kattints rá, hogy a Marketplace oldalára lépj.

A bal felső sarokban látni fogod az „Eladás” gombot.

Erre kattintva 4 lehetőség közül választhatsz: Tételek, Járművek, Eladóvagy kiadó ingatlanok és Állások.

Válaszd a tételek kategóriát, töltsd fel a termékről készült fotókat, adj a hirdetésnek címet, írd be az árat, válasszd ki a helyet és írd le, mit árulsz.

A címnek egyértelműen tartalmaznia kell az alapvető információkat és az árat. Például: MacBook Pro A1278 13,3 laptop 150.000 FT. Azt szeretnéd, ha bárki, aki a közeledben keres, hatékonyan találja meg a terméket. Ezért legyen a lehető legtisztább, és ellenőrizd a helyesírást.

Végül egy tétel feltöltésekor adj meg egy alapos, őszinte leírást. Ezt sok ember teljesen elhanyagolja. De ha nem adsz jó leírást, két dolog fog történni:

  1. Kérdésekkel fognak bombázni: „Működik?” „Van rajta Microsoft Office?” – Zsinórral érkezik? Etcetera, etcetera, etcetera… vagy
  2. El fogod veszíteni a komoly vevőket, akiknek nincs ideje téged üldözni az alapvető válaszokért.

Szánj egy percet a termékkel kapcsolatos összes lényeges információ megadására, beleértve a működési állapotot, hibákat, kiegészítőket és méreteket. Hidd el, ez megtérül.

Növeld a bevételedet

Negyedik lépés: Mutasd meg

Ez a lépés nem elengedhetetlen, de ha van rá időd, akkor használd ki az ingyenes hirdetési lehetőségeket. Tedd közzé a terméket az összes relevans Facebook csoportban, ahol értékesíteni lehet.

Ötödik lépés: Add el a holmit

Ha valakit érdekel, a Marketplace hirdetésen keresztül üzenetet küldhet neked. Néhány üzenetet válthattok az eladás véglegesítéséhez. Hacsak nem olyan nagy tételről van szó, mint amilyenek az edzőgépek vagy a háztartási készülékek, azt javaslom,  hogy a tranzakció végrehajtása miatt találkozz a vásárlóval egy nyilvános helyen.

Facebook Marketplace Biztonság

Mint minden eladási platform esetében, itt is a biztonság az első. Íme néhány tipp a biztonság megőrzéséhez, miközben extra pénzt keresel a Facebook Marketplace-en:

Soha ne osszd meg pénzügyi adataidat: Ez magában foglalja a PayPal bejelentkezési adatokat, a jelszavakat vagy a bankszámla adataidat. Mivel a Marketplace nem rendelkezik beépített fizetési mechanizmusokkal, ragaszkodj a  készpénzes, banki átutalásos vagy PayPal fizetéshez. A PayPal kivizsgálja a csalási kísérleteket, és tranzakcióbiztonságot nyújt az eladók számára.

Maradj lokális. A Facebook csak a potenciális vásárlókat jeleníti meg a Te vonzáskörzetedben (Te választtod meg a terület sugarát). Ha egy vevő azt kéri, hogy küldj el egy cikket nagy távolságra, akkor nagyobb az esély a csalásra.

Vásárlói profilok ellenőrzése: Ha rákattintasz valakinek a nevére, akit érdekel az általad kínált termék, akkor láthatod az értékelését és előzményeit a Facebook Marketplace-en. Nem árt egy gyors keresést végezni a nevükre a Facebookon. Ha úgy látod, hogy egynél több profil használja ugyanazt a nevet és fényképet, akkor szólaljon meg benned a vészcsengő.

Mindig nyilvános helyen találkozz: Soha ne hívj meg potenciális vásárlót a lakcímedre. Válassz egy nyilvános helye. Amikor eladok valamit a Facebook Marketplace-en, megkérem a párom, vagy egy barátom, hogy jöjjön velem.

Ha átverés áldozata vagy, vagy csalást gyanítasz, mindig jelentheted a Facebookon.

A Facebook Marketplace-en már adtam el használaton kívüli bútorokat, amelyek ültek egy bérelt raktárban. Adtam el ruhákat, , stb. Szeretem, hogy milyen könnyű meghirdetni a feleslegessé vált dolgokat, és minden eladás kellemes élmény volt. Ha valami kényelmes és egyszerű platformot keresel, a Facebook Marketplace remek lehetőség!

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás