A húsvét a karácsonnyal vetekedő ünneppé vált. Új ruhák, ajándékok, profi portékák… pénz, pénz, pénz!

Könnyen sokat költhetünk gyermekenként, ha engedünk a másokkal való lépéstartásnak. És bár nem akarsz engedni ennek a nyomásnak – értem én -, mégis csábító! Szeretnéd különlegessé tenni az ünnepeket a gyerekeid számára.

Ezért most megnézünk néhány szórakoztató módszert arra, hogyan kerülheted el a hitelkártyád használatát, és hogyan spórolhatsz húsvétkor. 

Mindezt úgy fogod megtenni, hogy nem veszel olcsó kacatokat, amelyek nem tartanak sokáig, és nem tűnik úgy, mintha spóroltál volna.

Készíts listát

Mielőtt elkezdenéd a húsvéti spórolási lehetőségek listáját, szeretném, ha elkészítenéd a saját listádat. A listák pénzt takarítanak meg, egyszerűen. És ennek a listának csak egy kérdése van:

MIRE VAN SZÜKSÉGE A GYERMEKEDNEK?

A „SZÜKSÉG” itt a meghatározó szó – vigyázz, hogy ne keverd össze az „akarással”. A szükségletek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen pénzt fogsz költeni MINDIG, és ezeket a dolgokat kell felírnod a listára. Nyári ruhák, cipők, uzsonna az iskola utánra, új fogkefék, fürdőruhák, úszógumik… a gyerekeid számára szükséges dolgok listája olyan sokoldalú, mint a családod életmódja és a gyerekek életkora.

Ez a „szükséges” lista a húsvéti bevásárlás minden pontján a pénzkímélő referenciapontod lesz.

A húsvéti spórolás mikéntje 

#1: Ne vásárolj különleges húsvéti ruhákat.

Egyszerűen ne. A kacsákkal, nyuszikkal és tojásokkal díszített holmik aranyos darabok, de nem számít, mennyire szereted a hímzéseket, a gyerekeid pontosan EGYszer fogják viselni őket, mielőtt a szekrényben lógnának a szezon hátralévő részében. Ehelyett nézd meg az igényeid listáját.

Ha szükség van ruhára, mindenképpen szerezz be, de légy praktikus. Egy egyszerű fehér ruha vagy pasztellszínű ing tökéletes lehet húsvétra, és a következő hónapokban is viselhető esküvőkön, családi és egyéb eseményeken. Ugyanez a szabály vonatkozik a cipőkre, hajgumikra, zoknikra stb. Az egyszerű praktikus és időtálló.

#2: Ne vásárolj kiskereskedelmi árut.

A kiskereskedelmi ruházati cikkek árrése óriási. Ugyanazért a jó minőségű ruházatért keresse fel a helyi bizományi áruházakat, garázs kiárusításokat, vagy nézze meg az olyan online oldalakat, mint az eBay és a Marketplace. Minél korábban vásárolsz a szezonban, annál jobb a választék.

Ismét hivatkozz az igények listájára, és vásárolj sokoldalúan kombinálható és összeilleszthető darabokat. A bizományi áruházakban és a kirakodóvásárokon rengeteg pénzt lehet megtakarítani. Ráadásul a gyerekek jóval azelőtt kinövik a ruhákat, mielőtt elhasználnák őket, így a használt ruhák gyakran vadonatújnak tűnnek!

#3: Ne vásárolj előre csomagolt húsvéti kosarakat.

Tudom, ezeket olyan könnyű megvenni, amikor stresszes vagy és sietsz, de a nehezen megkeresett pénzedet dobod ki szemétre. Olcsó kosarak, műanyag fű, rossz minőségű játékok és édességek, és semmi érdemleges vagy hasznos.

Ehelyett próbáld ki a következők valamelyikét:

Egy kis láda, egy doboz, amit ajándékként csomagolhatsz, bármilyen dekoratív kosár, egy horganyzott vödör, akár egy nagy keverőtál is megteszi! A gyerekeket egy kicsit sem érdekli a kosár! Különben is, ha különleges kosarat veszel, azt vagy kidobod, vagy el kell tárolnod jövő évig.

Guglizz rá: „Készítsd el a saját húsvéti kosaradat” és szórakozzatok a gyerekekkel a húsvét előtti héten! Egy csomag papír vagy egy papírzacskó, néhány filctoll, zsírkréta és ragasztószalag lehet minden, amire szükségetek lehet egy délutáni olcsó közös szórakozáshoz. Húsvét reggelén a gyerekek imádni fogják alkotásaikat a dekoráció részeként látni!

#4: Ne vásárolj húsvéti füvet!

Igaz, ez nem nagy kiadás, de a fillérek összeadódnak. Egyszerű alternatíva, ha a levélszemétből származó színes újságpapírt vagy aprított zöldpapírt használsz. Kiváló kosárkitöltő, és egy filléredbe sem kerül!

 

#5: Keress kuponokat.

Ellenőrizd a postaládád szórólapjait és a weboldalakat a húsvéti akciókért. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden akciós, az édességektől kezdve a játékokon át a sporteszközökig. Egy kis kutatással és árösszehasonlítással egy rakás pénzt spórolhatsz!  

#6: Készítsd el magad a húsvéti tojásokat!

Ez nem csak a gyerekeknek szórakoztató – de szuper egyszerű is!

Az egyik módja, hogy saját magad fested meg a tojásokat, ha egy mérőpohárban összekeversz 1 evőkanál ételfestéket 2 teáskanál ecettel. Adj hozzá 4-6 deci vizet, és voilá! Készen állsz a főtt tojások festésére. Minél tovább tartod őket a színező lében, annál mélyebb lesz a színük.

Egy másik lehetőség, hogy szivacsos bélyegzőket, filctollakat és puffasztófestékeket használsz, és hagyod, hogy a gyerekek pöttyökkel, cikk-cakkokkal és örvényekkel díszítsék a tojásokat.

Mindkét lehetőséggel díszített tojásokat el lehet rejteni a fűben vagy használhatóak a húsvéti asztal feldíszítésére!

#7: Töltsd meg a saját tojásaidat, kosaraidat.

Ügyelj arra, hogy egészséges rágcsálnivalók és házi készítésű finomságok is legyenek benne.

A tojásokat, kosarakat meg lehet tölteni érmékkel, matricákkal, radírokkal, hajgumival és természetesen édességgel. Nagyszerű módja annak, hogy mindezeken pénzt spórolj, ha baráti családokkal társulsz, particsomagokat és nagy kiszerelésű édességeket vásároltok, amelyeket megosztotok Így a gyerekek szélesebb választékot kapnak, te pedig kevesebbet költesz!

Vegyél a csomagba egészséges rágcsálnivalókat, például mazsolát, aszalt gyümölcsöt, töltött kekszet és hasonlókat. Ezek már rajta vannak az „úgyis megveszed őket” listán – így használd ki azt a pénzt, amit ezekre az iskola utáni rágcsálnivalókra szántál, és töltsd meg velük a kosarakat!

Házi készítésű finomságok. Brownie-kat, sütiket stb. készíthetsz, és külön-külön becsomagolhatod őket extra különleges finomságként!

#8: Töltsd meg a húsvéti kosarat a „szükséges” listán szereplő szórakoztató dolgokkal.

Nyári játékok, például buborékfújó és járdai kréta, hajgumik, zoknik és alsóneműk, nyári pizsamák. Az idősebb gyerekeknek jól jöhet a naptej, a szandál, a fogkefe és a szolid pólók.

Itt lehetnek a barátaid a diszkontok. Nézd meg újra az elkészített listát, és nézd meg, hogy a gyermekednek melyik 3-5 dologra van a LEGNAGYOBB szüksége tavasszal és nyáron. Tedd ezeket a termékeket a kosarába. Akár hiszed, akár nem, ez az egyik legjelentősebb módja annak, hogy pénzt takaríts meg. Ahelyett, hogy olyan dolgokat vásárolnál, amelyekre nincs szükségük húsvétra, bölcsen olyan dolgokat adsz nekik, amelyeket amúgy is meg akarsz venni.

#9: Készítsetek saját családi portrékat.

Ha mindenkinek megvan a húsvéti ruhája, öltözzetek fel, keressetek egy gyönyörű helyszínt az udvaron vagy a helyi parkban, és hagyd, hogy a fényképezőgéped vagy a mobiltelefonod megspórolja neked a profi fotós költségeit.

A legjobb eredmény érdekében válassz egy borúsabb napot, vagy használd ki a nagyon kora reggeli vagy nagyon késő délutáni aranyló fényt.

Hogy még könnyebb legyen, társuljatok egy baráti családdal, és készítsétek el egymás fotóit.

Ha profi fotókat készíttetsz, nem csak az ülés díját kell fizetni, de nagy a nyomás is, hogy nagy csomagokat és túlméretezett portrékat vásárolj, amelyekre nincs szükséged, sőt, nem is akarsz. Valójában csak egy jó felvételre van szükséged a képkeretbe, az albumhoz és a közösségi médiára.  Ha magad csinálod őket, szó szerint több tízezret spórolhatsz meg!

#10: Használd újra a már meglévő tárgyaidat kézműves projektekhez.

Ez az egyik kedvenc ötletem az összes közül. Csak néhány percet vesz igénybe a Pinteresten, hogy találj féltucatnyi okos projektet a gyerekeid számára, és sok közülük olyan elemeket használ, amelyek már vannak a házban! Csak nyomtasd ki a projekthez szükséges utasításokat, és tedd őket egy zacskóba az összes szükséges kellékkel együtt – filctollak, jégkrémpálcikák, gumiszalagok, ragasztószalagok -, bármit, amit a projekt igényel. Add hozzá ezeket a Szórakoztató zacskókat a húsvéti kosarukhoz, hogy gyakorlatilag ingyenesen szórakozhassanak órákon át!

Ha követed ezeket az irányelveket, biztosan megspórolsz néhány ezer forintot idén húsvétkor. Boldog húsvétot!