A pénzügyek irányítása sokak számára okoz hatalmas nehézséget. Az emberek gyakran nem értik, miért kell költségvetést készíteni vagy akár pénzt félretenni. A megfelelő óvintézkedések nélkül élethosszig tartó pénzügyi harc lehet sokak sorsa. Adósságba keveredni rendkívül egyszerű, de a kiutat megtalálni és azon végig menni annál nehezebb. Amikor kevés a pénz, fizetéstől fizetésig élsz,  küzdesz, fizetésképtelenné válsz, adósságspirálba kerülhetsz .

A figyelmeztető jelek azonosítása segíthet a stressz enyhítésében és a jövőbeni problémák megelőzésében. Az alábbiakban öt figyelmeztető jelzést tartalmazó listát állítottam össze, amelyek piros zászlót jeleznek, hogyha pénzügyi kudarc, anyagi csőd felé haladsz. Vess egy pillantást a listára, és fedezd fel, hogyan módosíthatsz a pénzkezelési, költési szokásaidon.

[social_warfare]

Te is a pénzügyi kudarc, az anyagi csőd felé haladsz?

1. Több kölcsönt használsz, mint készpénzt.

Az egyik legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy sokkal inkább felhasználják a bankkártyájukat,  hitelkártyájukat, mint készpénzt. A hitelkártyák alapvetően lehetővé teszik számodra, hogy lehetőségeid felett élj, és arra késztetnek, hogy többet költs, mint amennyit lehetne. Az adósság azonban növekszik és évekig megmarad.

Hagyd abba a hitelkártyák használatát a lehető leggyorsabban. Próbáld meg elkerülni egy új hitelkeret igénylését. Én szeretem hitelkártyát, de csak úgy érdemes használni, ha minden hónapban ki tudod egyenlítheti a felhasznált egyenlegét. Ha azok közé tartozol, akik mindent bankkártyával, főleg hitelkártyával vásárolnak, akkor kezdd el csökkenteni a hitelkártya tartozásod, csak készpénzzel fizess vásárláskor. Ha lehetséges, minden hónapban csinálj extra befizetést a hitelkártya-számládra. Ha nincs elég készpénzed valamire, akkor addig ne vedd meg, amíg meg nincs rá a szükséges fedezetg. Ez először kemény változás lehet, de meg kell tenned, hogy megakadályozd a pénzügyi kudarcot.

[bctt tweet=”5 pénzügyi hiba, amely az anyagi csődhöz vezethet….Te melyiket követed el?” via=”@PenzugyiTanoda.”]

2. Nincs megtakarítási számlád.

Tételezzük fel, hogy fizetéstől fizetésig élsz, majd egy nap vészhelyzet következik be. Például, az autódat meg kell javítani, és a költség 100-200.000 forint. Ha nincs megtakarítási számlád, hogyan fizeted ki? Választanod kell, hogy az autójavítás, vagy a betevő falat? Vagy hitelt veszel fel, kölcsön kérsz?

Ha “kölcsön kérsz Pétertől, hogy törlessz Pálnak”, akkor egy olyan ördögi körbe kerülsz, amely beszippant, és nehezen tudsz kijutni belőle. Kezdj hozzá azonnal egy vésztartalék létrehozásához, egy megtakarítási számla megnyitásához, feltöltéséhez. Add hozzá a havi költségkeretedhez, és kezeld úgy, mintha pl. egy szolgáltatónak fizetnél.

3. Nincs költségvetésed.

Ha spontán módon költöd a pénzed és nem követed nyomon a bevételeidet és költéseidet, az pénzügyi kudarchoz vezethet. Előfordul, hogy veszel olyan holmikat, amelyekre igazából nincs szükséged? Vagy félre dobod a számlákat, aztán elfelejted őket? A rossz költési, pénzkezelési szokások javíthatók, de tisztában kell lenni azzal, hogy hol megy el pénz. Ne tévesszen meg, ha azt mondom: “költsd el minden pénzed“. Ebben a mindenben benne van a havi megtakarítás “kifizetése”, s a többi költés pontos nyomon követése. A költségvetés készítése és betartása nyújt segítséget, és ad szabadságot a megtakarítási célok eléréséhez.

Kezd a havi költségvetés elkészítésével: írj össze mindent, amit a 1-1 hónap során ki kell fizetned. A megtakarítási számlára fizetendő összeget is add a költségvetéshez, és csoportosítsa a havi számládat. Ezután a következő hetekben írj fel mindent, mire mennyit költesz, és nézd meg, hol/mire megy el a legtöbb pénzed, és gondolkodj el azon, hogyan csökkenthetnéd a kiadásokat. Miután felismerted azokat a területeket, amelyeknél szükség van változtatásra, ott tartsd be a költségkeretet, változtasd meg a rossz kiadási szokásokat. Az eredmény? Meg fog látszani a megtakarítási számládon.

4. Folyamatosan kölcsön kérsz.

Gyakran előfordul, hogy az embernek egy kis pénzügyi segítségre van szüksége és kölcsön kér egy baráttól vagy egy családtagtól. Ez ha egyszer fordul elő, rendben van. Ha viszont túl gyakran történik, akkor problémává válik. Ha túl sok pénzt, vagy túl sokszor kérsz kölcsön, az is olyan, mint a hitelkártyát használata. Csak itt nincs cashback a “banktól”, itt csak Te fizetsz.

Csak akkor kérj kölcsön, ha feltétlenül szükséges. Fizesd vissza teljes egészében, amint megvan a pénzed, és a későbbiekben próbálj meg ne kölcsönkérni. Nézd meg a hitelfelvételt, mint végső megoldást, ha nincs más választásod, és valami, amire szükséged van, és nem csak akarsz.

5. Nincs elég pénzed kifizetni a számláidat.

Ez a figyelmeztető jel kettős. Nem csak egy másodállás lehetőségét kell megvizsgálnod, hanem alaposan vizsgáld meg a kiadásaidat ha nincs annyi pénzed, hogy havonta fedezze a számláidat. Amikor adósságot csinálsz, olyan ördögi körbe kerülhetsz, amelyből nem tudsz kitörni. Ha szoros költségvetést csinálsz és tartasz és mindent megteszel annak érdekében, hogy az adósságot kifizesd, és mégsem sikerül, akkor lehet, mert nem elég pénzt keresel. Ha ez a helyzet, akkor több jövedelemre van szükséged. Itt az idő, hogy ha lehet, több órát dolgozz a munkahelyeden, vagy keress egy másodállás, vagy egy jobban fizető másik munkát. Ha ez nem megoldás a számodra, akkor olyan lehetőségeket kell keresned, mint például az otthoni munkavégzés, egy vállalkozás alapítása, vagy az online értékesítés.Ha nem elég a pénz a kiadások fedezetére, 2 lehetőség van: kevesebbet költesz, vagy többet keresel. 

Biztos vagyok benne, hogy ez nem olyan dolog, amit hallani akarnál, különösen, ha már hetenként több mint 40 órát dolgozol, hogy megpróbálj véget vetni a pénzügyi nehézségeidnek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem is kell vagy lehet több órát dolgozni. Kreatívan és más módokon is megfoghatod a pénzt. Például a használaton kívüli holmik  vaterán, jófogáson, vagy facebookon történő értékesítésével.

Mindenki követ el pénzügyi hibát, de vannak olyan esetek, amikor ezek a hibák pusztítóak lehetnek. Legtöbb, igazán gyakori hiba kis erőfeszítéssel megoldható és a pénzügyi kudarc, az anyagi csőd elkerülhető. Ha látod az öt figyelmeztető jel bármelyikét, az azt jelenti, hogy a pénzügyi kudarcra felé haladsz. Próbáld ki néhány tippem, hogy megakadályozd azt, hogy a helyzet kezelhetetlenné váljon.

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


5+1 költség, amelyet ne felejts ki a novemberi költségvetésedből
Te már egészségpénztári tag vagy?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.