Na, persze ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül költekezz. Pontosan az ellenkezőjét!

Visszatérő téma a pénzmenedzselés. Coaching ügyfeleimmel – főleg aki azt gondolja, hogy nincs egy forintja sem megtakarítani – általában a költések- bevételek nyilvántartásával kezdjük a közös munkát. De mit ér pénzmenedzsment, ha nincs következménye? Szinte semmit! Attól, hogy vezeted a kiadásaidat, bevételeidet, még nem jutsz előrébb. Kell egy rendszer, egy eszköz, amelynek segítségével átlátod a pénzáramlásod (mind a bevételeket, mind a kiadásokat). De még ez sem minden. Kell, hogy lásd, hol vannak azok a pontok, ahol változtatás szükséges. Ehhez az kell, hogy…

Legyen költségvetésed!!

A költségvetés 4 alapelv szerint működjön:

  • Költsd el minden pénzed!
  • Tegyél félre!
  • Sodródj az árral!
  • Ne élj hónapról hónapra!

Költsd el minden pénzed!

költs_el_minden_forintot_Papszt_KrisztaTermészetesen ez nem azt jelenti, hogy meggondolatlanul szórd a pénzed. Pontosabban költsd el, de csak virtuálisan! Készíts költségvetést.

Ismerős a szitu?:

Megnézed a bankszámlád egyenlegét és azt látod, van 120.000 Ft-od. Hurrá, van pénzed bőven. Elmész veszel magadnak egy ruhát (20.000 Ft), kávézol a barátnőkkel, sörözöl a haverokkal, elköltesz 10.000 Ft-ot. Mindenhová kocsival mész, ezért tele tankolod az autódat (25.000 Ft). Aztán szépen sorban megérkeznek a szolgáltatói csekkek és elkezdesz számolgatni, s azt megbánni, hogy ruhát vettél, s szórakoztál annyiért amennyiért…Jön a kérdés: „Miből fogom ezt mind kifizetni?”

Ezzel szemben ha készítesz egy költségvetést, akkor az alábbiakat fogod látni:

  • számlák: 45.000 Ft
  • élelmiszer: 20.000.- ft,
  • ruhák: 20.000.- ft,
  • étterem: 10.000.- ft,
  • autó: 25.000.- ft

Ez a szabály segít, hogy ésszerű keretek közé szorítsd magad, így elkerülheted, hogy túlköltekezz. Ha funkciót adsz a pénzednek, akkor tudod, hogy mire akarod elkölteni és azt is látod, hogy megteheted-e vagy sem.

Máris nem úgy nézel a 120.000.- forintodra, mint elkölthető pénzre, hanem átgondolod: az adott hónapban költhetsz-e 20.000.- forintot ruhákra? Vagy elmehetsz-e étterembe a barátaiddal, s ha igen mennyit költhetsz?

Tegyél félre!

Ez a szabály az előbbi kiegészítése. Itt nyer értelmet a költségvetés-készítés!! Biztosan előfordult már veled, hogy amikor megkaptad a fizetésed, fejben összeadtad az állandó havi kiadásaidat (fűtés, villany, víz, telefon…), s megállapítottad, hogy mennyi az elkölthető pénzed. No, itt szokott becsúszni az első hiba, mert kimaradnak a nem állandó költségek, pl: a lakásbiztosítás éves díja, vagy az autó műszaki vizsgája… S mi történik akkor ha éppen esedékessé válnak ezek a költségek? Ismét jön a kérdés: Miből fizessem ki?

Az ilyen helyzetek elkerülésében segít, ha alkalmazod a második szabályt és teszel félre a szűkös időkre, tehát gondolkodj előre!

Ha tudod, hogy lesz egy nagyobb összegű kiadásod, akkor- hogy ne egyszerre érjen a kellemetlen meglepetés – oszd el több hónapra a költségvetésedben! Pl.: a műszaki vizsga díja 25.000 Ft, 5 hónapon át “költs el” a költségvetésedben 5.000.- forintot, így mikor esedékes lesz a 25.000.- forint kifizetése, minden nehézség nélkül ki fogod tudni fizetni, hiszen már 5 hónapja félreteszel rá.

Mivel látod a költségvetésedben, hogy a műszaki vizsgára havonta 5.000.- forintot rá kell szánnod, eleve másképp készíted el azt, más összegeket írsz be olyan kiadásokhoz, melyek nem élet-halál kérdése. Ha jól használod ezt a szabályt, minden forintodnak lesz „helye”, kontrolláltan költöd a pénzt, tudod, hogy mi mire kell.

Sodródj az árral!

Úgy érzed, nem költségvetésre, hanem több pénzre van szükséged? Ez lenne az egyetlen megoldás a túlköltekezés ellen? Nem. Természetesen, ha a pénz kezelésével van gondod, akkor hiába fogsz több pénzt keresni, akkor is újból és újból anyagi gondokkal fogsz küzdeni. Ezt meg kell és meg is lehet tanulni!

Van, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is váratlan kiadások, vagy épp kategórián belüli túlköltések keletkeznek.

Mit jelent a hármas – Sodródj az árral! -szabály?

Túl sokat költöttél már hó közben élelmiszerre? Semmi baj, vond le valamelyik „luxus”-ra szánt összegből és máris rendben vagy! (Vannak olyan költségvetési szoftverek, amelyek levonják a következő keretedből.)

Nem kell stresszelned magad, sodródj az árral! Ez nem jelenti azt, hogy ész nélkül költekezhetsz, de ad egy biztonságérzetet: nem dől össze a világ, ha nem tudod tartani a költségvetésed.

Ne élj hónapról hónapra!

Ez a pénzmenedzsment lényege!

Mit csinál a legtöbb ember?

penzugyi gondMegérkeznek minden hónapban a számlák, melyeknek van fizetési határidejük. Ha éppen nincs annyi pénz a „kasszában”, várnak a számlák befizetésével, míg megjön a fizetésük. Ez egy őrült stresszes állapot, mert állandóan ott motoszkál a fejekben, hogy meg kell élni és a számlákat is ki kell fizetni . Miután megkapják a fizetést: a legtöbben rohannak rendezni a számlákat, mert már vagy lejártak, vagy nem akarják hajogatni, nehogy ne maradjon rájuk pénz. A késedelmes fizetés miatt kamatot kell fizetni, de a legrosszabb esetben kikapcsolják az adott szolgáltatást.

Amit a költségvetés segítségével el kell érned, hogy annyi pénzt tegyél félre, amiből egy havi kiadásaidat fedezni tudod. Miután ez sikerült, az aktuális havi fizetésed nem azonnal költöd el, hanem a következő hónapban. Amikor már éppen a rákövetkező, harmadik hónap fizetéséért dolgozol. Bonyolult elsőre?

Nézzük egy példával: a havi kiadásaid összege 100.000 Ft. Ha félre teszel magadnak 100.000 Ft-ot, akkor ha nem lenne bevételed egy egész hónapon keresztül, akkor is tudnád finanszírozni az életedet, hiszen van egy tartalékod.

Azonban van munkád, van bevételed: mikor megkapod a fizetésedet, akkor összesen két havi költségeidre elegendő pénzed van. Ez azért jó érzés. Nem? Nem kell az éppen aktuális hónap számláin aggódnod, hiszen arra már megkerested a pénzt. Így a költségeidre szánt összeget költheted nyugodt szívvel, persze a költségvetésed keretein belül. Az aktuális hónapban megkeresett pénz pedig a következő havi tartalékot fogja képezni, és így tovább, hónapról hónapra.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*