A pénz kétségtelenül szükséges az élethez. Az ésszerű életminőség érdekében fenn kell tartani az alapvető megélhetési költségeket – ezt úgy érheteted el, ha pénzügyeidet megfelelően kezeled. A személyes pénzügyek kezelésének egyik legjobb módja, ha van egy költségvetésed.

Költségvetés segít, hogy a pénzügyek rendben legyenek, kézben tartsd az adósságot,  amelyre szükség lehet ahhoz, hogy a kívánt módon élj. A költségvetés segít megtervezni a havi kiadásaidat, tevékenységeidet, igényeidet, sőt a pénzügyi jövődet is.

Személyes pénzügyeid kezelése ijesztő feladatnak tűnhet, de nem feltétlenül az ha költségvetés-tervező és a személyes pénzügyi táblázatokat használsz, amelyek könnyen elérhetők online.

Személyes pénzügyek és a táblázatok

Dan Bricklin és Bob Frankston 1979-ben hozták létre az első pénzügyi táblázatkezelő programot. Azóta a technológiát a vállalkozások, a bankok és a kormányok is átvették, s táblázatokat használnak költségvetés-készítéshez, kiadások nyomon követéséhez és pénzügyi jelentések készítéséhez.

Egy vállalkozáshoz hasonlóan, magánemberként is hasznát veszed, ha egy táblázatot használsz a pénzügyeid kezeléséhez, mert így az összes információ könnyen olvasható, s egy helyen kezeled. Ez segít meglátni, mennyi jövedelmed van, valamint hogyan költöd el a pénzedet, s ez lehetővé teszi, hogy a pénzedet az igényeidnek megfelelően tervezd meg.

Azt javasolom, hogy készíts költségvetési táblázatot / munkalapot a bevételeidnek és kiadásaidnak a nyomon követéséhez, amely segít egy reális költségvetés elkészítésében.

Tip

Noha nem táblázatkezelő, én egy költségvetési munkalapot kínálok a tervezéshez. Katt IDE!

A rendelkezésre álló, előre elkészített táblázatok egyszerűsége és száma megkönnyíti a használatukat. A jelenleg kínált pénzügyi alkalmazások közül sok a pénzügyi adatokat is táblázatokba továbbítja felhasználás céljából.

Bár saját magad is készíthetsz egy táblázatot, amely segítséget nyújt a pénzügyeid tervezésében, de ez nem szükséges. Számos forrás áll rendelkezésre , mivel a munka nagy részét már elvégezték helyetted.

Tip

Könnyebb egy előre elkészített pénzügyi táblázattal kezdeni, majd kibővíted, ha szükséges.

Tedd 2021-et a megtakarítás évévé!

Vertex42 táblázatok

A Vertex42nél több mint egy tucat ingyenes költségvetési és személyes pénzügyi táblázatot találsz, amelyek a Microsoft Excel programmal működnek, valamint néhány olyat, amely kompatibilis a LibreOffice Calc, az OpenOffice Calc és a Google Sheets programokkal.

Találsz táblázatokat havi és éves háztartási és személyes költségvetésekhez, karácsonyi ajándékköltségvetéshez, üzleti költségvetéshez, esküvői költségvetéshez és egy pénzkezelő táblázatot gyerekeknek.

Google Táblázatok

Használd a Google Dokumentumok sablongalériáját a Google Táblázatokhoz, és találhatsz néhány remek lehetőséget a költségkeretekhez:

Havi költségkeret: Nagyon egyszerű költségvetési táblázat és nem bonyolult pénzügyi tranzakciókkal rendelkezők számára készült.

Éves költségvetési sablon: Részletes éves és havi költségkeretkövető táblázat. Ez a költségvetési táblázat lehetővé teszi a bevételek és megtakarítások, valamint a tényleges bevételek és megtakarítások nyilvántartását.

Microsoft Office táblázatok

A Microsoft számos pénzügyi sablont tartalmaz. Találhatsz például háztartási költségnyilvántartót, vagy épp az ünnepi vásárlást segítő táblázatot.

Az ATV Start vendége voltam

A költségvetési táblázatok használata

A rendelkezésre álló online és letölthető költségvetési táblázatok és sablonok sokféleségével könnyen kezelheted a pénzügyeidet. A rutin, a napi kiadások költségvetésének tervezése mellett ezek az eszközök segítenek megtakarítani egy közelgő családi eseményre, egy új vállalkozásra vagy épp a gyermek felsőoktatási tanulmányaira.

Amint jobban megismered a táblázatok használatát, képes leszel olyan grafikonokat készíteni, amelyek megmutathatják költési, megtakarítási szokásaidat. A táblázatok sokkal egyszerűbbé teszik a személyes pénzügyek tervezését, nyomon követését és megtekintését, mint a múltban voltak, miközben felajánlják a pénzügyek irányítását.

A táblázatok helyett, mellett használhatsz egyéb költségnyilvántartó munkalapokat is és applikációkat.

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás