Segítenek-e az okostelefonos applikációk javítani a pénzügyi helyzeted? Több pénz marad-e hónap végén a zsebedben ha egy applikációval bíbelődsz naponta? Ha csak ennyit teszel, nagyon gyors változásra ne számíts, ugyanis  a kapott adatokkal „dolgoznod” is kell. Például végig kell gondolni a kiadásaidat. Ehhez itt egy kis segítség. Hosszú lesz, de a zsebedre megy a játék, érdemes végig olvasnod.

Ha az a célod, hogy tudatosabb legyél a pénzügyeidben, akkor egy kiadás- vagy rezsifigyelő applikáció jó eszköz első lépésként. Azon ügyfeleim, akik letöltötték valamelyiket és kicsit személyre szabták, azért tették, mert tudják: valahol spórolni  kellene a kiadásaikon.

De hogyan segítheti a spórolást egy applikáció?

Alkat kérdése. Van, aki egyszerűen jobban érzi magát attól, hogy nem tudja, és nem is akarja tudni, mire mennyit költ, sőt, ismerek olyanokat, akik abban a pillanatban, hogy elkezdték figyelni a kiadásaikat, hirtelen megszorultak hó végén. Lehet a dolog ugyanis kontraproduktív is: azzal, hogy számolod és figyelsz, máris úgy gondolod, tudatos vagy, tehát biztosan belefér még egy-két kiadás. De nem. Csak akkor kezdd el használni, ha nem vagy stresszes és tudod kezelni a helyzetet, és az applikációkat. Ugyanis ez utóbbi nem annyira egyszerű. Bizonyos tételeket be tudsz vinni fixen (ilyen például a hiteltörlesztés vagy a rezsi), de a napi kiadásokat kézzel kell hozzáadnod. Nem titkolom: ez macerás. Sajnos nincs olyan megoldás, mint a Mint.com  zseniális megoldása, amely a kártyás fizetéseket automatizálja.  Ez sajnos itthon nem működik. Nézzük pozitívan a dolgot: a mobil mindig kéznél van, s ha már lehet, fordítsd hasznodra.

Próbáld ki ezeket az appokat!

Elég nagy a választék, most ötöt emelnék ki a több tucatnyi alkalmazásból.

Pocket Expense

Ha az egyszerűség a legfontosabb, töltsd le ezt az ingyenes alkalmazást. Ez az applikáció több fiókot is képes kezelni, és pofonegyszerű a használata.

Koin

A magyar fejlesztésű alkalmazás kezelése egyszerű, beállíthatód rajta a bevételeket és kiadásokat, kategóriákat tudsz hozzáadni és törölni, majd azokat tovább részletezni. Figyelned kell, mert ha egyszer a bevásárlás fül alá rendezed a dolgokat, máskor meg az élelmiszerek alá, lehet kavarodás, és máris nem tudod, mikor mire és mennyit költöttél el. Ez az applikáció csak egy számlát kezel, és érdemes hó elején letölteni, mert akkor indul a számítás, amikor használni kezded .

Money Lover

A magyarra fordított program egyszerű, s sok hasznos funkcióval rendelkezik. Izgalmas benne, hogy külön tudsz kezelni például egy nyaralást, az ez alatt képződő tételeket külön kezeli a rendszer. (Ugye, te is külön költségvetést csinálsz egy utazásnak?)

Toshl Finance

Angol nyelvű, de jó applikáció. A pénznemet természetesen be tudod állítani forintra. Ha akarod, figyelmeztet, hogy írd be a napi költéseidet. Jó, hogy készpénzt és a számlán lévő összegeket is tudsz követni, de egyes funkciókat csak a fizetős verzióban érhetsz el.

Money Pro

Ez az app nem ingyenes. Alapból ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint a fentebb említett  társai, de rengeteg plusz van még benne: értesítéseket állíthatsz be, ha fizetned kell egy számlát, változtathatod az app kinézetét, importálhatod a banki tranzakciókat, és az alkalmazás képes arra, hogy megjósolja, bizonyos bevitt költségekből kiindulva mikor melyik kategóriába kerül új bejegyzés, így automatizálja a folyamatot.

Azt javasolom, jelölj ki 2-3 hónapot, amikor komolyan csinálod, mert nem az a cél, hogy használj egy ilyen alkalmazást, hanem az, hogy lásd, mire mennyi pénzed megy el.

 

Mit csinálj, amikor már látod, hogy hol folyik el a pénzed?

Hogyan tudod csökkenteni a kiadásaidat? Állami rezsicsökkentéstől függetlenül a sárga csekkeket mindenki utálja. Sokan vannak, akik „sakkoznak” velük, de ettől még nem lesz kevesebb a fizetnivaló. Pláne, amikor egyszer csak váratlanul megérkezik egy elszámoló számla, ami felborítja az amúgy is gyenge lábakon álló pénzügyi helyzetet. A kiadásod nem lesz kevesebb, de jobban tudod beosztani a pénzedet, ha állandó átutalási megbízást adsz a bankodnak.
Érdemes meghatározni hozzá egy limitet, mert még a legjobb szolgáltatóval is megesett már, hogy számlázási hiba folytán véletlenül nagyobb összeget számolt fel. Minden számlán tudsz faragni, ha odafigyelsz. Ez a tudatosság.

Kapcsolódó cikk: Mennyi pénzt tettél félre a múlt évben?

Ne dobj ki pénzt!

Ha van lehetőséged, ne halogasd a szigetelés korszerűsítését, esetleg a napelem (akár egy egyszerűbb is sokat számít) beépítését. Ha erre egyelőre nincs módod vagy nem olyan helyen laksz, akkor is van lehetőség arra, hogy komoly lemondások nélkül akár több ezer forint a zsebedben maradjon havonta.

Spórolhatsz a víz-csatorna díjon ha nem folyatod feleslegesen a vizet; a villanyszámlán, ha nem marad f a lelkapcsolva a lámpa a szobában, konyhában…, ha kihúzod a töltőt a konnektorból, ha a telefon nincs rajta; a gázszámlán is spórolsz, ha nem felejted el letekerni a fűtést. Ha ezekre odafigyelsz, meg fogsz lepődni, mennyi pénz marad a zsebedben, számládon. Szintén sokat tudsz spórolni, ha a márkás mosogatógép-tabletta helyett saját márkásat, ha a drága mosószer és (öblítő helyett olcsóbbat veszel. Az olcsó mosóporban tulajdonképpen ugyanaz van, mint a drágábban – próbáld ki.

Vásárolj diszkont boltban. Akár egy vásárlás során is fele annyit fogsz költeni, mintha hiper- vagy szupermarketben pakolnád tele a kosarad. Ne ódzkodj a saját márkás termékektől: a fogyasztói teszteken ezek nagyon sokszor előrébb végeznek, mint a márkás termékek. És mindenekelőtt: soha, de soha ne impulzusvásárolj.

A legtöbbet az étkezésen tudsz spórolni. Ne főzz a teljes utcára (hacsak meg nem hívtad meg a lakókat). A maradékot használd fel, ne dobd ki. Boltba csak bevásárló-listával indulj el és csak azt vedd meg, amit felírtál. (Ehhez is vannak applikációk!)

Márka-függő vagy?

A ruházatban tényleg a „krokodilt”, a „pipát”, „3 csíkot”, a „TH”-t stb fizeted meg. Ha idegenkedsz a használt ruhától, várd meg a leárazást. Lehet, nem lesz a méretedben, de manapság már akkor is leáraznak, ha még nem fogytak el a méretek.

spórololás outlettel

Forrás: ausztria.info

Szezonban az üzletek többségében úgysincs semmi: a nagy hálózatok a nyári kollekciót tavasszal, az őszit nyáro, a télit ősszel, a tavaszit pedig télen kínálják – így pedig már mindegy, hogy előtte vagy utána vásárolsz. Ha van gyermeked, nem biztos, hogy érdemes márkás ruhát venned neki, hiszen pillanatok alatt kinövi. Szerencsére mintha egyre kevésbé lenne trend a divatozás és a felvágás – a ruha helyett a telefonnal menőznek a legtöbben az iskolában. Ha pedig mindenképp márkás holmit akarsz venni, autózz el egy outletig, nagyon sokat spórolhatsz vele.

Spórolj a közlekedésen, kütyükön, szórakozáson…

Vedd meg most!

Ha autóval jársz, nézd meg a Holtankoljak.hut. Az eltérés literenként 40-50 forint is lehet különböző kutakon (akár 1-1 hálózaton belül is). Ha két tank benzint és 40 literes tankot nézünk egy hónapra – ez négyezer forint is lehet. Tudod: Sok kicsi sokra megy!

Ha műszaki cikket vásárolsz, nézd meg a boltban és rendeld meg interneten. Akár ugyanott (pl.: Media Markt) online olcsóbb.
Ne idegenkedj a használt-cikk oldalaktól: van amiből tényleg teljesen felesleges újat venni.

Ha színházba mennél, nézz körül a maesteszinhaz.hu oldalon. Koncertjegyeket is kifoghatsz olcsón, akár az utolsó pillanatban is.
Döbbenetes: ezekkel az apróságokkal akár 2-300 ezer forintot is meg tudsz spórolni egy évben. Ha dohányzol, s csupán napi egy dobozzal számolsz, akkor cca 400 ezer forint a plusz kiadás, ha leszoksz a cigiről, akkor pedig a megtakarítás.

Nos, évi 6-700 ezer forint spórolt pénz nem rossz, ugye? (20 év alatt akár 15-16 millió forint megtakarításod lenne így.)

De térjünk vissza az applikációkhoz.

Érdemes úgy csinálnod, hogy egy hónapot a jelenlegi fizetési és vásárlási gyakorlatoddal csinálsz végig, a másik kettőt pedig már azok alapján, amiket a fentiekből meg tudsz valósítani. Így egyrészt látod, hogy nem írtam hülyeséget, másrészt el tudsz kezdeni szépen, okosan félretenni. Ami azért jó, mert nyugalmat ad. Nem kapsz a szívedhez, ha valamelyik háztartási gép autó elromlik, ha két hónapra kiesel a munkából, stb.
Ha pedig szabad szemmel is jól látható összeget sikerül megtakarítanod (márpedig sikerülni fog), akkor érdemes egy komolyabb befektetési lehetőségbe is belevágnod, legyen az nyugdíjcélú megtakarítás vagy lakásprojekt, gyerektaníttatás….. Igen, ez már tudatosság a négyzeten.

Kezdd el!
Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

Időpontfoglalás pénzügyi tanácsadásra

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,  jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy iratkozz fel a hírlevelemre ITT!