Az élet a komfortzónán kívül kezdődik. És mi lenne jobb módja annak, hogy kilépj a kényelmes kis buborékodból, mint hogy részt veszel néhány komfortzóna-átlépő kihívásban?! Én leszek az első, aki elmondja, hogy szeretem a jó rutint!

Ha tehetném, minden nap újra és újra ugyanazt csinálnám. DE… tudom, hogy az igazi fejlődés nem a komfortzónán belül történik. Kellemetlen helyzetekbe kell helyezned magad, és el kell engedned a kudarctól való félelmet, ha valóban el akarod érni az álmaidat.

Itt van tehát néhány ok arra, hogy miért kellene elhagynod a komfortzónádat, valamint 35 komfortzóna-kihívás, amelyek segítenek neked ebben.

Miért fontosak a komfortzóna-átlépő kihívások?

A komfortzónád elhagyása több okból is nagyon fontos. Először is, segít kifejleszteni a növekedési gondolkodásmódot, amelyben nem félsz új dolgokat kipróbálni. Nem félsz a kudarctól, mert tudod, hogy ez szükséges a növekedéshez.

A második előnye, hogy segít a rugalmasságodat fejleszteni. Megtanulsz fejlődni és gyarapodni, ha új dolgoknak vagy kitéve, ahelyett, hogy a nyomás alatt görnyednél.

Végül, ha kilépsz a komfortzónádból, az új lehetőségek előtt nyit ajtót. Lehetővé teszi, hogy önmagad legteljesebb változatává válj – olyanná, ahol magabiztos vagy kreatív, intellektuális és szociális képességeidben.

De miért olyan nehéz elhagyni a komfortzónádat?

A komfortzónádnak van néhány nagyon édes előnye, ezért is olyan nehéz kilépni belőle. A komfortzónádban úgy érzed, hogy te irányítasz. A stressz alacsony. Nincs szorongás. Kényelmes.

A túl nagy kényelem azonban visszafelé sülhet el. A termelékenységed, hatékonyságod csökkenhet. És úgy érezheted, hogy az életed nem tölti ki, és nem vagy kapcsolatban az álmaiddal. Bátorság kell ahhoz, hogy kilépj a komfortzónádból.

De ha egyszer elkezded csinálni, máris könnyebb lesz. A neuroplaszticitási kutatások azt mutatják, hogy amint új ingereknek és környezetnek teszed ki magad, új pályák kezdenek megnyílni az agyadban. Más szóval, elkezdesz növekedési gondolkodásmódot kialakítani.

35 kihívás, hogy kilépj a komfortzónádból

Összegyűjtöttem egy listát a 35 kedvenc komfortzóna-kihívásomról. Olvasd végig most a listát, és írd le azokat, amelyeket elsőként szeretnél kipróbálni. Ha egyszer elkezdesz kilépni a komfortzónádból, és meglátod, mennyit javít az életeden, lehet, hogy mindet kipróbálod!

1. Fotózkodj nyilvánosan

Van valami merész és erőt adó abban, ha nyilvánosan fotózkodsz – különösen, ha profi fotókat készítesz. Azonban lehet, hogy eleinte idegesnek és félénknek érzed magad. (Úgy érzed, tényleg azt akarod, hogy ennyi figyelem irányuljon rád?)

De aztán valami varázslatos dolog történik. Felöltözöl a legcsinosabb ruhádba. Fergeteges pózokba vágod magad, amiket még Tyra Banks is megirigyelne, és hamarosan már csak úgy árad belőled a magabiztosság!

2. Menj el egy karaoke bárba, és énekelj!

Az ötlet, hogy a karaoke énekléssel kilépj a komfortzónádból, őrültségnek tűnhet, de ez egy alacsony tétű módszer arra, hogy növeld az önbecsülésedet. Lehet, hogy eleinte nagyon ideges leszel, és olyan dolgokra gondolsz, mint:

„Nem hiszem el, hogy ezt csinálom!… Istenem, tényleg ilyen a  hangom?… Kérlek, legyen ennek a dalnak hamarosan vége!” De amint kilépsz a színpadra, az aggodalmad elillan, és a komfortzónád egy kicsit tágabb lesz. Az éneklés az egészségednek is jót tesz! Mintha szükséged lenne még egy okra, hogy megmozgasd a hangszálaidat!

3. Lépj Újra kapcsolatba egy régi baráttal

Ki az a barátod, akivel évek óta nem beszéltél, de folyamatosan gondolsz rá? Ez lehet valaki a középiskolából, főiskoláról vagy egy régi munkahelyről. Acsend megtörése remek módja lehet annak, hogy kilépj a komfortzónádból.

Nem kell semmi nagyszabású dolgot tenned. Küldj nekik egy egyszerű sms-t, hogy régen találkoztatok, és eszedbe jutott.

4. Adj őszinte visszajelzést valamiről, ami nem tetszik – nem számít, mennyire szeretnél hazudni.

Oké, ha olyan vagy, mint én, akkor nem szereted a konfrontációt. De van valami igazán erőt adó abban, ha őszinte visszajelzést adsz valamiről, ami nem tetszik – még akkor is, ha legszívesebben hazudnál és a könnyebb utat választanád.

5. Kezdj beszélgetést egy idegennel

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy nyilvánosan beszélgessünk egy idegennel – különösen, ha mindenkinek a szeme – az esetek 90%-ában – a telefonjára tapad.

Ha legközelebb kint jársz  – akár az élelmiszerboltban, kávézóban vagy parkban – próbálj meg beszélgetést kezdeményezni valakivel, és nézd meg, hogyan megy!

6. Hívd el a példaképedet egy kávéra

Ki az akire felnézel? Lépj ki a komfortzónádból azzal, hogy hívd el őt kávézni – még akkor is, ha úgy gondolod, hogy vissza fog utasítani! 

7. Menj el valahova, ahol még soha nem jártál

Minden felborul, amikor először jársz egy új helyen, mert ki kell találnod, hova menj, mit egyél, mit csinálj. Semmi sem ismerős.

Tehát próbáld ki ezt a komfortzóna kihívást: látogass el egy közeli városba, vagy repülj egy új államba vagy országba. Rengeteg pénztárcabarát nyaralást kipróbálhatsz!

8. Iratkozz be egy digitális tanfolyamra, és tanulj valami újat

Egy új készség elsajátítása növeli az önbizalmadat, és emlékeztet arra, hogy képes vagy változást előidézni az életedben. És attól függően, hogy milyen készségeket tanulsz, ez piacképesebb alkalmazottá is tehet. Ez előnyt is jelenthet, ha fizetésemelést kérsz!

Szóval, mi az az egy dolog, amit mindig is ki akartál próbálni, de eddig nem merted megtenni? Feliratkozhatsz egy nyilvános beszédórára, tanulhatsz egy hangszeren, vagy akár egy személyes pénzügyi tanfolyamon is részt vehetsz a segítségemmel!

9. Tölts el egy teljes napot smink nélkül (nyilvánosan)

A több évtizedes reklámok elhitették velünk, hogy természetes bőrünk hibás. Azt gondolhaod, hogy nem mehetsz ki a nyilvánosság elé smink nélkül. De képzeld csak?! Szép vagy úgy ahogy vagy!

Hagyd el a sminket egy napra, és hagyd, hogy természetes szépséged ragyogjon. 

10. Légy önkéntes valami új helyen, hogy áttörd a komfortzónádat

Az önkéntesség nem csak a közösségnek jó, hanem az egészségednek és a személyes fejlődésednek is. Tanulmányok azt mutatják, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbecsülését és növeli a boldogságot. Ráadásul kihoz a komfortzónádból!

11. Kapcsold ki a telefont egy egész napra

Semmi sem olyan „komfortzóna kihívás”, mint a telefon kikapcsolása egy napra, mert hajlamosak vagyunk többször ellenőrizni, mint gondolnánk. Nincsenek szöveges üzenetek, telefonhívások vagy alkalmazások. Csak te és a nagy világ. Szóval próbáld ki, és nézd meg, mit tapasztalsz!

12. Ne nézz tévét egy egész napig

Ó, la la. El tudsz képzelni egy napot tévé nélkül? Szánj rá minden időt, amit a tévé előtt töltenél, és próbálj ki valami újat! Mivel egy átlagos ember több mint 3 órát tölt naponta tévézéssel (jaj), ez egy kiváló módja annak, hogy időt szakíts jobb dolgokra, például egy új hobbira!

13. Felejts el minden technológiát egy napra (az egyik kedvenc komfortzóna-kihívásom)

Hú, most kezd intenzív lenni. Ez az egyik kedvenc komfortzóna-kihívásom, mert el kell felejtened az ÖSSZES technológiát.

Nem a telefonról, a tévéről vagy a számítógépről beszélek. Töltsd el az időt könyvolvasással, társasjátékkal, színezéssel, sütéssel, írással, sétálj, bármivel!

14. Menj új útvonalon a munkahelyedre vagy az élelmiszerboltba

Általában ugyanazt az utat választod minden alkalommal, amikor munkába, vagy az élelmiszerboltba mész? Változtasd meg úgy, hogy más utat választasz (még akkor is, ha ez néhány plusz percet jelent). Egyszerűen csak élvezd az új tájat.

15. Navigálj valahova (a telefon ) GPS-e nélkül

Gondolod, hogy el tudsz vezetni egy új helyre a telefonod GPS-e nélkül? A komfortzóna kihíváshoz az útjelző táblák használatára kell összpontosítanod.

És ha minden más nem sikerül, azt tedd, amit a nagyszüleid, és kérj útbaigazítást. Akárhogy is, ezzel elhagyod a komfortzónádat.

16. Töltsd egyedül a napot

A kutatások azt mutatják, hogy az egyedüllétre szánt idő nem rontja a társasági életet –hanem  valójában javíthatja azt. Az egyedül eltöltött idő megindíthatja a kreativitásodat, fejlesztheti szellemi erődet, és segít jobban megismerni önmagad.

Szóval próbáld ki! Vidd el magad randevúzni. Vacsorázz egy új étteremben. Látogass el néhány üzletbe. Menj moziba. Tölts minőségi időt magaddal.

17. Fesd a körmeidet vidám élénk színre

Néhány komfortzóna kihívás nagyon praktikus, de ez a kihívás a szórakozásról szól! Lépj ki a komfortzónádból, és próbálj ki egy élénk körömszínt, amelyet általában félsz viselni.

Semleges szokott lenni a körmöd színe? Legyen merész paradicsomvörös, gazdag barna vagy olívazöld. 

18. Készíts egy vidám frizurát, ami kívül esik a komfortzónádon

Ez egy újabb szórakoztató komfortzóna kihívás. Ha van olyan frizura, amit mindig is ki akartál próbálni, de nem tetted, csak hajrá!

Fesd be a hajad. Ha hosszú a hajad, csinálj vagy csináltass egy vidám fonatot. Legyél teljesen természetes, és hagyd, hogy a fürtjeid szabadon lógjanak. Vágass egy pixie-t. Borotváld le. Vagy amit csak akarsz!

19. Állíts össze egy merész ruhaszettet a szekrényedből, és viseld büszkén!

Fuschia rózsaszín felső sötét kékeszöld nadrággal?! Milyen merész… De komolyan, egy olyan ruhakombináció viselése, amelyre korábban soha nem gondoltál, nagyszerű módja annak, hogy kilépj a komfortzónádból. Fantasztikus módja annak, hogy újrahasznosítsd a ruhatáradat, és új lendületet adj a megjelenésednek!

20. Engedd, hogy belső gyermeked szabadon kószáljon egész nap

Válassz egy egész napot, amikor mindent megcsinálsz, amit gyerekként szerettél volna. Menj el az állatkertbe, vegyél egy felnőtt kifestőkönyvet, fess ujjal. A határ a csillagos ég! Nézd meg tehát a gyerekeknek szóló élményötleteket, és hajrá!

21. Tölts el egy „igen” napot a családoddal egy szórakoztató komfortzóna kihívással

Ez egy jó lehetőség, ha gyerekeid vannak. Mondj igent mindenre, amit kérnek, de előtte szabj meg néhány alapszabályt (pl nem kerülhet többe 10.000 Ft-náll, a városban kell lennie, nem lehet illegális stb.). Nézd meg, milyen móka kerekedik ki ebből!

22. Tanulj meg egy új táncot, és vedd fel magad, ahogy csinálod

Válaszd ki kedvenc táncodat a TikTokról vagy Instagramról  és tanuld meg. Bónuszpontok járnak a teljes tánc felvételéért! (Látni akarom!) A tánc szórakoztató és egyben remek gyakorlat is!

23. Kérj kedvezményt, ha legközelebb bemész egy boltba

Ha legközelebb egy kávézóban vagy bárhol jársz, kérdezd meg a pénztárost, hogyafelől érdeklődsz, mit tehetnek azért, hogy pénzt takaríthass meg. Még ha nem is jársz sikerrel, és nemet mondanak, akkor is jó lecke, hogy beszélj magadról.

Azt is megkérdezheted, hogy van-e olyan kuponjuk, amelyet felhasználhatsz. 

24. Beszélj egy közeli barátoddal valamiről, amivel éppen most küszködsz

Nagy bátorság és kiszolgáltatottság kell ahhoz, hogy megnyílj valami negatív dologról, ami az életedben történik. Válassz valakit, akiben megbízhatsz, majd lépj ki a komfortzónádból úgy, hogy megosztod vele a problémád. Ha beszélsz valakivel, akiben megbízol, az  segíthet megtalálni az erőt a folytatáshoz.

25. Próbálj ki egy új receptet, amely kiléptet a komfortzónádból

Általában ugyanazokat az ételeket készíted el hétről hétre? Bővítsd ki komfortzónádat (és ízlésedet) egy új recept kiválasztásával, amelyet általában soha nem próbálnál ki. Rengeteg finom, takarékos étel van, amelyeket imádni fogsz!

26. Látogass el egy olyan étterembe, ahol olyan ételeket szolgálnak fel, amilyeneket még soha nem ettél

Soha nem ettél még indiai kaját? Keress indiai éttermet a környéken! Soha nem jártál hétfogásos kóstoló menüvel rendelkező, elegáns étteremben? Engedd meg magadnakl!

Ha új ételeket próbálsz ki új éttermekben, akkor a komfortzónából való kilépéssel két legyet ütsz egy csapásra. Élvezheted a luxus étkezési élményeket akár alacsony költségvetés mellett is!

27. Tölts el egy teljes napot koffein nélkül

Kávéimádó vagy?! Vagy talán inkább teás vagy üdítős vagy. Bármi is legyen, nézzd meg, hogy el tudst-e tölteni egy teljes napot koffein/üdítő nélkül. Szeretnéd teljesen megtörni a koffein/üdítő függőséget? Hosszabbítsd meg egy hétre!

28. Aludj az ágy másik oldalán

Ha van házas/élettársad, akkor egyikőtök valószínűleg mindig az ágy jobb oldalán alszik, míg a másik a bal oldalon.

És nem számít, hol alszol – legyen az otthon, egy szállodában vagy egy barát házában –, úgy érzed, valami teljesen elromlott, ha nem a „te” oldaladon állsz.

Miért nem lépsz ki a komfortzónádból oldalváltással? Ki tudja, talán mindketten jobban pihentek, ha egyszerűen kipróbáltok valami mást.

29. Váltsd át a reggeli rutinodat a komfortzóna kihívásra

Dobj egy kis fűszert a reggeli rutinodba úgy, hogy összekevered a dolgokat. Tehát ha általában reggel zuhanyzolz, próbáld ki éjszaka.

Ha általában lefekvés előtt olvasol, tedd meg munka előtt. Lássuk, mi lesz! 

30. Lépj kapcsolatba valakivel, akit megbántottál, és kérj bocsánatot

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy beismerjük valakinek, hogy tévedtünk, mert valljuk be, egyikünk sem szeret hibázni.

Tehát ha van egy-két személy , akivel nem voltál jóban az elmúlt időszkban, a velük való kapcsolatfelvétel az egyik legjobb komfortzóna-kihívás lehet. Talán helyrehozhat egy régi barátságot.

31. Küldj csomagot valakinek, akit szeretsz, csak úgy

Ki az a véletlenszerű személy az életedben, akinek hasznára válhat egy i csomag vagy egy kézzel írt levél? Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy kínos, akkor is küld el nekik, hogy tudasd velük, hogy törődsz velük.

Olyan csodálatos, amikor valaki meglep, és tudatja veled, hogy gondolsz rá. Nem számít, milyen nagy vagy kicsi a gesztus, ez minden bizonnyal feldobja a napjukat.

32. Iratkozz fel egy adrenalin-növelő kalandra, egy klasszikus komfortzóna kihívásra

Ha komfortzóna kihívásra gondolsz, akkor valószínűleg olyan adrenalint növelő kalandokra gondolsz, mint az ejtőernyős ugrás, ejtőernyőzés…. Miért ne próbálnád ki?!

Akár kicsiben is kezdhetsz, és kipróbálhatsz valamit, például a beltéri ejtőernyős ugrást, és onnan indulhatsz. Ki tudja, lehet, hogy izgalom-kereső vagy, és még csak nem is tudsz róla!

33. Szervezz ki egy olyan feladatot, amely rengeteg időt vesz el

Ha perfekcionista vagy, akkor megalázónak tűnhet a gondolat, hogy valaki másra bízz egy feladatot. De képzeld el, mennyivel több szabadidőd és szellemi energiád lenne, ha segítséget kérnél? Engedd el azt a gondolatot, hogy mindent magadnak kell megtenned, és próbáld ki ezt a komfortzóna kihívást.

34. Küzd le az egyik legnagyobb félelmed

Mi az a félelem, ami visszatart az életben? Félsz a kudarctól? Vagy talán fél a sikertől? Bármi is legyen, tölts el egy napot azzal, hogy stratégiát dolgozz ki, hogyan tudsz szembenézni vele és leküzdeni. Akkor vágj bele néhány kalandba!

35. Csinálj valamit, amit eddig halogattál

Ez lehet egy költségvetés-tervező eszköz letöltése, a befektetés megtanulása vagy a másodállás vállalkozásod felpörgetése. Bármi is legyen, lépj ki a komfortzónádból, és vállald, hogy megteszed még ma.

A halogatással önmagad szabotálod a pénzügyeidtől az egészségedig. Azonban leküzdheted, és bármit elérhetsz, amire csak gondolsz!

BÓNUSZ:

Oké, van egy ötletem a számodra. Tudod, hogy a 30 napos kihívások mennyire divatosak mostanság? Mi lenne, ha kiválasztanál 30 kihívást a fenti listából, és kombinálnád őket egy szuper félelmetes 30 napos komfortzóna kihívásban?

Átlagosan 21 napba telik a szokások kialakítása, így ez egy nagyszerű módja annak, hogy tartós változtatásokat eszközölj az életedben. Emellett képzeld el azt az önnövekedést, amit megtapasztalsz, ha egy hónapon keresztül minden nap kihívás elé állítod magad…

A komfortzóna kihívások közül melyiket próbálod ki először?

Még ha nem is teljesítedi a teljes 35 komfortzóna kihívást, remélem, legalább néhány kihívást választasz ebből a listából, hogy kipróbáld őket a héten.

Ha pedig kifejezetten a pénzmegtakarítással kapcsolatos kihívásokra vágysz, tekints meg az Megtakarítási kihívás programomat. 24 egyéni kihívás, amely segít megőrizni a motivációt és a pénzmegtakarításra összpontosítani.

Kapcsolódj be a Pénzügyi Fittnesz podcastra és iratkozz fel a YouTube-csatornámra is, hogy ihletet meríts minden nagy célod eléréséhez!

 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds