Akármekkora összeget tudsz megspórolni havonta, a rendszeres (havi) megtakarítás fontos. Éppen ezért, ha havi 5-10 ezer forintnál többet nem is tudsz félre tenni, akkor is érdemes komolyan elgondolkodnod a rendszeres takarékoskodáson. Nem csak azért , mert számos kedvező megtakarítási formát érhetsz el, hanem mert néhány év alatt már milliós nagyságrendű összeget is fel tudsz halmozni. Jelenleg milyen befektetési lehetőségek vannak, amelyek a havi pár ezer forintos megtakarításhoz is passzolnak? Olvass tovább!!

Sokan azt gondolják, hogy nem érdemes a megtakarítási lehetőségeket nézegetni, ha havi 5-10 ezer forintot tudnak csak félre tenni. Ha képes vagy rendszeresen ekkora összeget elkülöníteni, máris nagyobb biztonságban érezheted magad. Ráadásul olyan megtakarítási formákat is megkaphatsz, amelyekkel állami támogatást is élvezhetsz, révén jelentősen megemelhető a megtakarítás.

Mihez kezdj havi néhány ezer forint megtakarítással?

Néhány évvel ezelőtt, még a lekötött betétek bizonyultak az egyik legjobb választásnak, de ma ez már nem így van, mert olyan alacsony szintre süllyedtek a kamatok, hogy egy megtakarítási számlára már szinte semekkora kamat nem jár. A bankszámlán sem éri meg gyűjtögetni a pénzt, mivel a látra szóló kamatok  is nagyon alacsonyak, és biztonsági szempontból sem a legideálisabb, ha folyószámlán halmozódik a megtakarítás.

Ha a megtakarítási számlához hasonló befektetést keresel, akkor a lakossági állampapírok jöhetnek szóba, mivel kockázat nélkül ezek garantálják a legnagyobb hozamot. A havi rendszerességű állampapír vásárlás is megvalósítható, ráadásul a Magyar Államkincstárnál az összes költséget megspórolhatod. Egyedül az okozhat problémát, hogy eltérő időpontban járnak le az egyes állampapírok, és menet közben a kamatkondíciók is könnyen változhatnak, így figyelemmel kell kísérned a befektetésed alakulását.

Ha fél illetve egy évre fektetnéd be spórolt pénzed, jelenleg a 1,5 % kamatot kínáló Féléves Kincstárjegy és a 2% -ot ígérő egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy a legkedvezőbb választás. Ugyanakkor 2,5%-os kamatot is elérhesz, amennyiben a Kétéves Állampapír mellett döntesz. Amennyiben gyermekednek tennél félre, akkor a Babakötvény befektetéssel is jól járhatsz, mert az az inflációt 3%-kal meghaladó hozamot kínál, illetve a befizetések után 10% éves állami támogatás is jár. Azonban ennek mértéke legfeljebb 6.000 Ft lehet egy évben, így már havi 5 ezer forinttal is elérheted a támogatási plafont.

De, ha az elérhető hozammal nem elégszel meg a lakossági állampapíroknál, akkor még ott vannak a befektetési alapok. Viszont vigyázz, mert egy pénzpiaci vagy egy rövid kötvényalap már a lakossági állampapírok hozamszintje alatt is teljesíthet és az ennél nagyobb hozamért cserébe már kockázatot kell vállalnod. Ha kompromisszumot tudsz kötni, egy rendszeres megtakarítási programon keresztül, adott nagyságú havi összeggel viszonylag alacsony költségek mellett vásárolhatsz alapokat.

Vedd el az állami pénzeket!

Ha kifejezetten lakáscélra gyűjtenél, a lakástakarékkal járhatsz a legjobban, ráadásul már havi 5.000 forinttól elkezdhetsz takarékoskodni. Azért kedvező a lakástakarék, mert itt 30%-os támogatást kapsz a befizetéseidre, aminek maximumát, vagyis 72 ezer forintot havi 20 ezer forintos befizetésnél éred el. Így az elérhető hozam egy 4 éves lakástakaréknál a 10%-ot is meghaladhatja, ami kockázatmentesen messze a legvonzóbb ajánlat.

Példa

Havi 5 ezer forintot fizetsz be egy 4 éves szerződésbe, amelyben 312 ezer forintot gyűjthetsz össze, de ha havi  10 ezer forintot tudsz ebbe a megtakarítási termékbe befizetni, akkor már 624 ezer forintod lesz. Ez ugyan egy lakáshoz kevés, de a lakáshitelnél önerőként jól jöhet, vagy például lakásfelújításhoz, korszerűsítéshez is felhasználhatod.

Havi 5-10 ezer forintnyi összeg az időskori biztonságod megteremtéséhez is jól passzolhat, amennyiben rövid távú céljaidra már tettél félre. A viszonylag kis összegekből is szemmel látható nyugdíj kiegészítést halmozhatsz fel, ráadásul minél hamarabb állsz neki, annál jobban jársz. Relatíve egyszerű a működése és az alacsony költségek miatt sokak számára az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb választás, mint nyugdíjcélú megtakarítás. Az állam itt 20%-os adójóváírást tesz lehetővé a befizetéseid után, ami legfeljebb 150 ezer forint lehet évente.

Ha például 30 éven keresztül havi 5 ezer forintot teszel félre 4,5%-os hozam mellett, akkor az adójóváírással együtt 4,2 millió forintot tudsz összegyűjteni. Ugyanakkor, ha 20 éved van hátra és ekkor kezdesz havi 5 ezret megtakarítani, már csak fele annyi összeget, 2,1 millió forintot tudsz megtakarítani.
Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre! Katt IDE!!

Ez a cikk 2017. május 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérlek, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódj a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárom.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalok.