Bár a bankszámlák költségei emelkedtek az utóbbi években, a diákok számára a bankok mindig a normál számladíjak töredékét számolják fel. A kínálat változó. Ha jól választasz, akár ingyen is lehet bankszámlád, bankkártyád.

Már az egyetemi beiratkozásnál szükséged lesz a bankszámlaszámodra. Ha még nincs számlád, akkor az a jó hír számodra, hogy akár ingyen is lehet bankszámlád, bankkártyád, mert a bankok kiemelt figyelmet fordítanak a diákokra, ezért a normál banki díjak töredékéért kínálják a diákszámla-szolgáltatásukat.

Ha szülőként szeretnél a gyerekednek bankszámlát nyitni, akkor a diákszámlát Te is meg tudod nyitni a gyereknek, mert ez a szolgáltatás nemcsak az érettségizett fiatalokat érhető el. A kedvező számladíjú diákszámlák már 14 éves kortól elérhetőek a legtöbb banknál , sőt pl az OTP és a K&H már 6-7 éves kortól is kínál diákbankszámlát. Amennyiben a gyereked nem töltötte be 18. életévét, Te mint szülő tudod megnyitni a számlát, 18 éves kortól pedig a gyerek önállóan.

Akár normál bankszámlát, akár diákszámlát akarsz nyitni, a megfelelő bankszámla kiválasztása időt és “munkát” igényel, hiszen a legoptimálisabb szolgáltatásokat tartalmazú és díjakat felszámító bankszámla kiválasztásához át kell nézni a kínálatot.

Mire figyelj a bankszámla kiválasztásánál?

Mire használod majd a számlát?

Ez az első, s szinte legfontosabb átgondolandó kérdés. A különdöző szokások, különböző költségeket generálnak. Nem mindegy, hogy csak vásárlásra akarod használni, vagy utalni akarsz a számláról… A bankkártyás vásárlás ingyenes, az utalás, a sok készpénzfelvét pénzbe kerül… 16 éves kor felett havonta kétszer lehet a bankszámláról (max 150 ezer Ft) készpénzt felvenni ingyen, de ez az ingyenesség is csak az ATM-ből történő pénzfelvétre igaz, a bankfióki készpénzfelvétre már nem. Az sem mindegy, hogy itthon vagy külföldön használod majd a kártyád. A bankkártyával történő vásárlás külföldön is ingyenes, de a készpénzfelvétér borsos árat fizetsz, még abba az esetben is ha a bankod külföldön is rendelkezik fiókhálózattal, ATM-mel. Ez utóbbi esetben olcsóbb az automatából történő készpénzfelvét, mintha “idegen” bank készülékéből vennél fel pénzt, de még így is drága.

Ha úgy használod a bankszámládat, hogy csak a bankkártyával fizetsz és havonta csak kétszer veszel fel készpénzt, néhány banknál akár minden költséget megúszhatsz, és teljesen díjmentesen juthatsz a szolgáltatásokhoz. De a többi banknál is legfeljebb havi néhány száz forint a bankszámla költsége. A legkedvezőbb diákszámlák:

  • OTP Junior számlacsomag – bankkártyával együtt nulla forintért juthatsz hozzá,
  • K&H Bank Ifjúsági számlacsomag – teljesen ingyenes az első évben,
  • Budapest Banknál is díjmentes lehet a szolgáltatás az első évben, ha legalább havi 10 ezer forintért vásárolsz.

Utalni is szeretnél?

Ha igen, akkor már valódi bankszámlaként fogod használni a diákszámládat. Az átutalásokért a legtöbb bank az átutalt összeg 0,5 százalékának megfelelő díjat számít fel. Mint minden bankszámlatranzakciót, az utalásokat is tranzakciós díj (egy adó, amelyet ki kell fizetni) terheli.

Az sem mindegy, mit szeretnél utalni. Vannak tételek (pl szolgáltatói díjak), amelyet az utalás helyett bankkártyával – ingyen- tudsz kiegyenlíteni az interneten.

Ha van olyan tétel, amit viszont minden hónapban, rendszeresen kell fizetned, inkább az állandó átutalási megbízást válaszd, vagy a szolgáltató általi csoportos beszedést, mert kevesebbe kerül, mintha minden tételt te magad utalnál. S ami még fontos, hogy a bankfióki ügyintézés a legdrágább. Lehetőleg kerüld, használd inkább a callcentert, vagy a netbankot.

A havi számlaköltségek közötti különbség akár többszörös is lehet, ezért érdemes már a bankszámla nyitása előtt átgondolni, mire fogod használni a számlát. Ha mindent számításba veszel, lehet, hogy nem is a diákszámla lesz a neked való. Lehet, hogy az MKB Praktika Fix diákkedvezménnyel lesz a nyerő.

További díjak

Jó ha tudod, hogy minden banki szolgáltatásért fizetni kell. Lehet, hogy bizonyos szolgáltatásokért most éppen a szolgáltatási díjat elengedi a bank, de nem biztos, hogy így is marad.

Ilyen szolgáltatás például a számla- és  kártyakontroll sms szolgáltatás (a számlamozgásokról, bankkártyás költésekről kapsz sms-t) . Ezt is jellemzően havi díjért adják a bankok, plusz fizetni kell a darabonkénti sms-díjakat, amely lehet 18  vagy akár 40 forint is (bankonként változó).

Telefon, mint bankkártya

A legtöbb diák ma már okostelefont használ.  Jó ha tudod, hogy európában az elsők között nálunk jelent meg a virtualizált bankkártyával történő fizetést lehetővé tevő mobilfizetési szolgáltatás. Hogyan működik? Egy applikáció segítségével az okostelefonra digitalizálhatod a bankkártyádat, és így a mobiltelefonnal érintéssel ugyanúgy fizethetsz, mint a bankkártyával. Ezt a lehetőséget az OTP, a Budapest, a K&H, az MKB Bankban találod meg a diákszámlához.

Ha segítség kell a megfelelő bankszámla kiválasztásához, katt ide, kérj időpontot egy valódi pénzügyi tanácsadásra!