Február a szerelem hónapja. De ne hagyd, hogy ebben a hónapban olyan pompával ünnepeld a szerelmet, szeretetet, hogy elfelejted a pénzügyi céljaidat. A túlköltekezés nem romantikus. De egy előkészített költségvetésbe belefér a romantika is. Miközben keresed a boltokban a legjobb ajándékot, emlékezz arra a három dologra, ami nagy eséllyel nem maradhat ki a februári költségvetésedből.

Valentin-nap

Csak a szeretet az, amire szükséged van. ( És egy jó költségvetés :-). Ezekkel nagy dolgokat tudsz véghez vinni. ) Ez az év legcsodálatosabb ideje a romantikusoknak és mindenkinek, aki szereti a szerelmet. . .

Bárhol vagy is a szeretem-gyűlölöm  skálán a Valentin-napot illetően, szükséged lesz egy keretre a költségvetésedben, ami mindent magában foglal: a gyerekek osztálytársainak vitt csoki-cukor-akármit, vacsorát valakivel, egy különleges éjszakát, pizza evést a barátaiddal, vagy egy eljegyzési gyűrűt, hogy végre előrukkolj a kérdéssel a sokadik randit követően.

Nem számít, hogy mivel szeretnéd meglepni a szeretteidet, mutass némi figyelmet a költségvetésedben.

Kapcsolódó cikk:   Így ünnepeld a Valentin-napot kis költségvetésből

“Adóelőleg”

Benjamin Franklin szerint:  „Ezen a világon semmi sem biztos, csak a halál és az adó.”

Az adóbevallás tekintetében viszont az elmúlt években volt némi változás. Szerencsére egyszerűbb lett, mert nem kell sokat foglalkozni az adóbevallással, max annyit, hogy majd az ügyfélkapun keresztül megnézni, leellenőrizni, s jóváhagyni a NAV által készített bevallás-tervezetet.

Idén bővül azoknak a köre, akiknek külön kérés nélkül a NAV készíti el a bevallás-tervezetet.

A NAV honlapján már elérhető az e-szja webes kitöltő felület.

Ha nincs ügyfélkapud, kérheted március 19-ig SMS-ben, úrlapon, formanyomtatványon, levélben, személyesen, és a 1819-es telefonszámon is, hogy postázzák ki neked a tervezetet.

Ha KATA adózási forma szerint adózól vállalkozóként, akkor a KATA bevallásodat febr. 15-ig kell elkészítened.

Ha magánszemélyként nem csak a munkabéred a bevételed, hanem pl. van ingatlan kiadásból származó jövedelmed, vagy ingatlan eladás után keletkezett a tavalyi évben adózandó jövedelmed, akkor neked önadózóként kell elkészítened az szja-bevallásodat, s május 20ig az adót be kell fizetned. Ha nem áll rendelkezésedre a befiezetendő összeg, akkor van még 3 hónapod, hogy összegyűjtsd. Tehát a Te esetedben ennek is szerepelnie kell a költségvetésedben.

Tavaszi szünet 

A tavasz a sarkon van. A hétvégére már 16 fok is várható.

És tavasszal érkezik tavaszi szünet.

Akár azt tervezd, hogy elutazol a családdal, akár azt, hogy  elmentek maradra, soha nem túl korai elindítani a tavaszi szünet-alapot. Valójában a bármit csináltok az alatt a pár nap alatt, az biztos, hogy lesz olyan, ami pénzbe kerül. Tehát tervezz erre is egy keretet.

Készítsd el a februári költségvetésed

Nem szeretsz terveket készíteni?  Terveket készíteni, mikor milyen jó kajákat készítesz és esztek, mikor hol szórakozol…? Mindezeket a terveket megvalósíthatod – készpénzzel fizetve – ha egy költségvetést készítesz és ragaszkodsz hozzá. Ezt szem előtt tartva nem szereted a költségvetést?

Oké, a költségvetést  nem szereted annyira, mint  a Valentin-napot. Pedig a költségvetés azért van, hogy jobban élj.

Mutasd meg, mondd meg a pénzednek, hogy mit csináljon, hova menjen! Készítsd el a februári költségvetésedet.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Iratkozz fel hírlevelemre! Katt ide!