Mindig azt mondom: bárki nyugdíjba vonulhat milliomosként. Csak némi fegyelemre és figyelemre van szükség.  Mint például a költségvetés-készítés és a költségvetéshez való ragaszkodás, az adósság(ok) kerülése, (de ha már van(nak), mielőbbi kiegyenlítés) és őrült megtakarítás.

De mit is jelent ez a 20-as, 40-es vagy akár 60-as éves korban? Itt van a legfontosabb  kiadások listája, éltekoronkénti bontásban. És ha egy kicsit hátrányban, lemaradva érzed magad, dolgozz keményebben és okosabban, hogy nyugdíjas korodra legyen annyi pénzed, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél. Soha sincs túl késő változtatni.

20-as évek – Szilárd Alapok létrehozása

Újonnan házasodtál vagy hamarosan házasodni fogsz? Beszélj a pénzügyekről a pároddal, egy oldalon vagytok pénzügyekben? A jó és konstriktív kommunikáció fontos.

Kerüld az adósságot. Ez azt jelenti, hogy nincs hitelkártya, nincs autóvásárlás részletfizetéssel, vagy hitelre vett bútor, telefon, laptop….sorolhatnám.

Ha diákhiteled van, fizesd ki minél hamarabb!

Vásárolj jó egészségbiztosítást, vagy indíts egészségpénztárt (ez utóbbival adójóváírást is kihasználhatsz). Fontos az egészséged, jó kondíciód megőrzése, de ha baj történne, akkor megengedheted magadnak, hogy ne kelljen heteket várni vizsgálatra, kezelésre…

30-as évek – fókuszban a család

Hamarosan gyereked születik, gondoskodnod kell a pelenkáról, kiságyról és autósülés, gyerekruhák, babakocsi költségvetéséről. Kicsit kevesebb pénzed lesz, de sokkal több szeretetben lesz részed.

Köss kockázati életbiztosítást, hogy fedezze családod kiadásait, ha bármi történne veled vagy a házastársaddal. Javasolom, hogy 10-szer nagyobb legyen  a biztosítási összeg, mint az éves bevételed.

Hozz létre egy sürgősségi alapot, amely szükség esetén fedezi a három-hat havi költségeidet. Előbb vagy utóbb szükséged lesz rá.

Eljött az idő, hogy egy saját tulajdonú otthonra gondolj. Alaposan fontold meg, milyen paraméterekkel veszel fel hitelt az ingaténvásárláshoz. (És a törlesztőrészletedet tartsd a bevételed 25% -a alatt)

40-es évek – Lapátolj minél több pénzt a megtakarításokba

A karriered csúcsán vagy. A növekvő bevételekkel, ne nőjenek a kiadásaid. A fizetésemelkedésből eredő pénzt befektesd be. Menjen egy jó növekedési részvényalapba és tedd a jövedelmed 15% -át nyugdíjmegtakarításba.

A gyerekek továbbtanulási alapja csak a saját jövőd biztosítása utánkövetkezzen. A gyerekek ösztöndíjakat kaphatnak, de senki nem ad ösztöndíjat a nyugdíjas éveidre.

Védd otthonod állagát, épségét, hogy elkerüld a hatalmas javítási költségeket.

50-es évek – Nézz előre, fókuszálj!

Elkezded várni azt az életet, amelyben nincs munkábajárás, bosszantó főnök, kollégák….  De még mindig nem dőlhetsz hátra.

Most itt az ideje, hogy kifizesd a jelzálogot. A gyerekek kirepülnek. Cseréld le az ingatlant egy kisebbre.

A lakáscserénél keletkezett többletet (nagyobb ingatlan eladási ára – kisebb ingatlan vételára) érdemes befektetni a bérbeadási célú ingatlanba  – extra jövedelemért.

Kapcsolódó: Segítség kell? Beszélj egy pénzügyi tanácsadóval!

60+ – Élvezd a munkád gyümölcsét

Itt az ideje, hogy visszavonulj. De ez nem jelenti azt, hogy otthon ülj a kanapén, s egész nap nézd a TV-t. Legyél proaktív és ragaszkodj továbbra is a költségvetésedhez. Keresd a lehetőségeket, hogyan maradhatsz aktív!

Érezd jól magad! A nyugdíjmegtakarításból, a bérleti díjból és egy “kedvtelésből végzett munka” bevételéből kényelmesen fenn tudod tartani magad.

A pénzgyűjtés, vagyonépítés maraton, nem sprint. Hosszú távú és munkát igényel. Tehát határozd meg a célodat, fókuszálj, és haladj a cél felé.  Ha a fenti irányelveket betartod, milliomosként mehetsz nyugdíjba.