Ki mondja, hogy nem tudsz dolgozni, vagy nem dolgozhatsz, amikor nyugdíjas leszel?

Egy nap majd, az utolsó munkanap végén veszed “kalapod”, és soha nem teszed be a lábad a munkahelyedre, vagy másik munkahelyre. Régen így volt. Mára már ez megváltozott. Az, hogy valaki a saját főnöke lesz a nyugdíjas éveiben ma már nem ritka. Amerikában például a Kauffman vállalkozói index szerint az új vállalkozók 24% -át teszik ki az 55-64 évesek.

Ha búcsút akarsz, vagy búcsút kell intened a pályafutásodnak, munkahelyednek, s úgy döntesz, hogy egyedül folytatod tovább, vállalkozást indítasz, itt van egy gyors ellenőrző lista:

 • Írd össze az induló költségeket.
 • Kutasd a terméked vagy szolgáltatásod, vállalkozási ötleted életképességét.
 • Készíts üzleti, pénzügyi és marketing tervet.
 • Tudj meg többet a helyi, állami vagy eu-s szabályokról, törvényekről, előírásokról, amelyek a majdani vállalkozási tevékenységedre vonatkoznak. Nézz utána  afinanszírozási lehetőségeknek.
 • Kezdj kicsiben a pénzügyi kockázat mérséklése érdekében. Adj időt arra, hogy vállalkozásod növekedjen.

A fenti pontok részleteibe később merülünk bele, most van néhány kérdés, amire szükséges tudnod a választ, hogy megbizonyosodj róla, a megfelelő irányba és a megfelelő okok miatt vágsz bele egy vállalkozásba.

Miért akarnék vállalkozást indítani nyugdíjas koromban?

Végre azon a ponton vagy, ahol nem kell többé dolgoznod, miért akarnál mégis dolgozni? Mert jó hatással lehet a testi és lelki egészségedre. Több kutatás szerint 40% -kal nagyobb az esélye annak, hogy a nyugdíjazás után klinikai depresszió alakul ki. 60% -kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálható a fizikai állapot romlása. Ezért jó, ha nyugdíjas korodban is olyan munkát végzel, amely “edzésben tartja” a tested és az elméd.

Itt van még néhány ok, amiért érdemes az életed későbbi éveiben vállalkozóvá válnod:

 1. Van időd. Gondolj arra, milyen elfoglalt voltál, amikor a gyerekeid fiatalabbak voltak. Többet érzett, mint egy sofőr, oktató és edző, mint egy szülő vagy házastárs. Vagy gondolj vissza, amikor kezdted a pályafutásodat. Hosszú órákat tötöttél az irodában, a munkahelyeden. Túlóráztál, hogy bebizonyítsd magad. Az idődet más embereknek adtad. A nyugdíjba vonulással azonban időd van magadra, egy új üzletre, egy új lehetőségre.
 2. Nem kell a havi bevételért küzdened. Lehet, hogy vállalkozást indítani fiatalabb korodban anyagilag túl bizonytalan és ijesztő volt. Talán választanod kellett a családod megélhetése, és az üzleti ötletet megvalósítása között. Most, hogy már a gyerekeid felnőttek, van folyamatos havi bevételed akár dolgozol, akár nem, belevághatsz egy vállalkozásba, megvalósíthatod az ötleted.
 3. Rugalmas munkaidőben dolgozhatsz. Mint vállalkozó, Te döntöd el, mikor és hogyan dolgozol. És ez nagyszerű, ha utazni szeretnél, vagy szeretnél több időt tölteni a szeretetteiddel, bármikor megteheted.
 4. Tudsz pénzt keresni. Ki nem szereti, ha van egy kis extra költő pénze? Nyugdíj melletti vállalkozóként megteheted, hogy a hobbiddal foglalkozz, azt csinálsz, amit szeretsz, és még fizetnek is érte, hogy csináld! Ez egy win-win szituáció.
 5. Közösségi életet élhetsz. A nyugdíjas élet egyik legnehezebb része, hogy naponta nem látod a munkatársakat, kollégákat. Nézz szembe vele – ha irodai környezetben dolgoztál, sok időt töltöttél ezekkel az emberekkel. Lehet, hogy kedves barátokká váltak. A visszavonulás megváltoztatja ezeket a kapcsolatokat. A saját vállalkozás viszont lehetővé teheti, hogy élvezhesd a másokkal való kapcsolattartást.

Ne feledd, hogy nem kell heti 40-50 órát dolgoznod egy új vállalkozásban. Valójában, ha kipróbálod és utálod, bármikor kiléphetsz! Bármimást is csinálhatsz. A lényeg az, hogy olyan dolgot csinálj, amit szeretsz, hogy aktív és elfoglalt legyél, de nem túlhajszoltan vagy elégedetlenül.

Milyen vállalkozást indítsak?

Az egyik legnagyobb előnye a nyugdíjba vonulás utáni vállalkozásnak, hogy eldöntheted, mit csinálsz. Lehet, hogy éveket töltöttél el egy olyan munkahelyen, amely jól fizetett, de nem nézték az értékeidet és készségeidet. A saját vállalkozás más. Felépítesz valami olyasmit, amit szeretsz csinálni.

Az a kérdés: Mi érdekel annyira, hogy időt és pénzt szánj rá? Az opciók nem korlátozódnak ékszerekkészítésére és értékesítésére, vagy a gyerekmegőrzésre (bár lehet, hogy szereted ezeket a tevékenységeket). Lehetőségek száma rengeteg. Íme néhány ötlet:

 • Tanácsadás és coaching
 • Virtuális asszisztencia
 • Online értékesítés
 • Varrás
 • Oktatás
 • Kutatás
 • Írás
 • Rendezvényszervezés

Figyeld meg, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak elindítása kevés pénzt igényel. Nem kell sokféle dolgot beszerezned, vagy fizetned egy irodaért. Ez kulcsfontosságú. Ne nullázd le nyugdíjmegtakarításod, a vésztartalékod, hogy vállalkozásod megkezdhesse működését. Csakúgy, ahogyan a nyugdíjba vonulást tervezed, állíts be költségkeretet a vállalkozás megkezdéséhez.

És ne feledd: nem kell a vállalkozást egy második teljes munkaidős munkahellyé fejlesztened, hacsak nem akarod. Annyit dolgozhatsz benne, rajta, amennyit csak akarsz, különösen akkor, ha szilárd nyugdíj-alapot hozol létre magadnak.

Milyen lépéseket kell tennem?

Az, hogy eldöntötted, nyugdíjas korodban vállalkozó leszel, még nem elég. Fel kell készülnöd, tanulnod is kell ahhoz, hogy majd az üzleted elindítsd és az működjön. Nem tudsz csak egy varázspálcát előhúzni, és az ötleteid sikeresek lesznek.

Íme néhány kulcsfontosságú lépés a saját vállalkozás elindításához.

1. Tekintsd át, írd össze az induló költségeket. Ne használd a nyugdíj-alapod új vállalkozás indításához. Ha nem sikerül, nem lesz időd újra vagyont gyűjteni. Ha tudod, hogy később szeretnél saját vállalkozását, és tudod, hogy előreláthatólag annak milyen költségei vannak, kezdj el egy megtakarítási alapot és rendszeresen tegyél félre rá. Így teheted majd meg, hogy elindítasz egy olyan vállalkozást amit akarsz, anélkül, hogy veszélybe sodornád a jövődet.

2. Kutasd  vállalkozási ötleted, vagy szolgáltatásod életképességét. Azt gondolhatod, hogy egy  remek ötletet akarsz megvalósítani, de csak más emberek képesek megmondani, hogy működne-e. Lehet, hogy nem ismered a trendeket egy adott iparágban. Vagy túlbecsülheted a piacot. Egy piackutatással megelőzheted a kudarcot.

3. Készíts üzleti, pénzügyi és marketing tervet. Mennyi pénz kell a vállalkozás indításához? Hogyan árazd be a terméked, szolgáltatásod? Mikorra lesz nyereséges a vállalkozásod? Hogyan fogod a termékedet, szolgáltatásodat reklámozni? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre gondolni kell – és válaszolni is.

4. Tudj meg többet a helyi, állami előírásokról. Attól függően, hogy milyen vállalkozást szeretnél, előfordulhat, hogy bizonyos törvényi feltételeknek meg kell felelned, vagy szakképzettséget kell a tervezett tevékenységhez szerezned. További információért lépj kapcsolatba a lakóhelyed szerinti okmányirodával.

5. Kezdj kicsiben a pénzügyi kockázat mérséklése érdekében. Sam Walton egy Wal-Marttal kezdett. Henry Ford egy autót tervezett, nem négy különböző modellt. Az első Ford motor Ford Bagley Avenue 58. szám alatti otthonában, a fa konyhaasztalon pöfögött be a történelembe. Ebből a kísérletből kiindulva egy olyan motort tervezett, amelyet négy biciklikerékkel ellátott vázra szerelt, s ez lett az első Ford autó. Mindketten megértették: „Ne harapj többet, mint amennyit meg tudsz rágni”. Mindig pénzforgalmi kiadásokat és soha nem vállal semmilyen adósságot. Ha nem engedheti meg magának valamit, mentse el, amíg készpénzt nem fizet.

6. Adj időt arra, hogy vállalkozásod növekedjen. Ne aggódj, ha akadályokkal szembesülsz. És ne add fel, ha a vállalkozás azonnal nem indul be. Az első Ford autóra, soha nem cserélnéd le a kerékpárt. De egy évszázaddal később mindannyian örülünk, hogy Ford adott időt az ötletének. Ugyanez igaz lehet a Te üzleti ötletedre is.

vallalkozas-inditasa

Amikor elindulsz, ne félj segítséget vagy tanácsot kérni, hogy a vállalkozásod sikeres legyen. Beszélgess vállalkozókkal, akiket példának tekintesz. Nem csak arról fogsz többet megtudni, hogyan válhatsz sikeres vállalkozóvá, hanem azt is, hogy hány ember támogatja a vállalkozásodat, illetve Téged, mint vállalkozót!

További információra van szükséged? Vegyél részt a 10 alkalmas Vállalkozásindító Online Bootcampen. Ez a kurzus segít az üzleti ötleted életképességenke meghatárzásában, a pénzügyi és üzleti terved elkészítésében ….