Boldogságot keresve bejárhatod a világot, de a föld kerek, így az utad végül hazavezet. –  Robert Brault

A boldogság nagyon is komoly dolog. Gondolkodj el egy percig azon, mit miért teszel! A célod a jó egészség, a gazdagság, nagy karrier, csodás kapcsolatok. De miért? Megvan rá az esély, hogy azért, mert azt hiszed, ha eléred ezeket a célokat, boldog leszel vagy legalábbis boldogabb annál, mint amilyen most vagy. Még a legaltruistább célok is – amikor egy jobb világért vagy másokért teszel valamit, sőt még áldozatot is hozol – a saját boldogságodat szolgálják.

A legszebb célok úgy tesznek boldoggá, hogy egyesül bennük a nagyszerű, és erősen motiváló eredmény az élvezetes folyamattal, amely elvezet hozzájuk.

Ennek ellenére a boldogság múló és megfoghatatlan maradhat. Sok dolog, amiről azt hiszed, boldoggá tesz, mégsem éri el azt a hatást, és az igazi boldogságot váratlan helyeken találod meg. A coaching segít, hogy definiálni tudd a tartós boldogságot.

Találd meg a boldogság-képletét!

Tudományos korban élünk, így aztán azt remélheted, hogy létezik egy boldogság-képlet, amelyet ugyanúgy alkalmazhatsz, mint egy másodfokú egyenlet megoldóképletét (ha jó vagy matekból). De ez sosem volt így.  Filozófusok, bölcsek, vallási személyiségek évszázadokon át , mindig bölcselkedtek arról, miként, hogyan éljünk jó és boldog életet. Noha ez a sok egyesített tudás eredményezett valamiféle közösen elfogadott igazságot, csak a XX. század második felében sikerült az új tudományágnak, a pszichológiának megtalálnia a módját, hogy mérni tudja a boldogság szintjét, mind szubjektíve – az emberek érzései alapján-, mind abban az értelemben, amit neurológiai és testi szinten észlel. A pszichológusok eredményei fantastikusak, mert egyrészt alátámasztják, amit intuitive tudhatunk, másrészt azért, mert az ellenkezőjét bizonyítják.

A coaching nem arról szól, hogy szolgai módon kövesd mások tanácsát, még azokat sem, amiket én adok neked! És a boldogság-képlet alkalmazása nem megy olyan egyszerűen, mint ahogy a jó matékos megoldja a kétismeretlenes egyenletet. A képlet működésének ismerete csak a kiindulópont, az igazi képesség ezeknek az elméleteknek a megfigyelése és felderítése valamint az önfejlesztés, hogy ez működni is tudjon az életedben.

Kerülj flow-ba!

Csíkszentmihályi Mihály, a neves pszichológia professzor korszakalkotó kutatást végzett, valamiről, amit flow-nak, áramlatnak nevezett el, s amit mások úgy titulálnak: „zónában lenni”. A professzor felfedezte, hogy a legboldogabb emberek, életük során sok flow élményt tapasztalnak meg, olyan időszakokat, amikor az ember úgy belemerül valamibe, hogy szinte elveszíti az időérzékét. Nem feltétlenül kellemes  vagy kényelmes az, amit csinálnak, de egy biztos, a végletekig kihasználják a képességeiket és a tehetségüket ehhez a tevékenységhez. Még az is lehet, hogy kívül kerülnek a komfortzónájukon, de fel vannak készülve erre az erőpróbára, és ami még fontosabb, a tevékenység élvezetes és megéri a fáradtságot.

Ilyen flow élmény gyakran fordul elő a munkában, mert ez az a tevékenység, ahol leginkább hagyatkozhatunk a képességeinkre és a tehetségünkre. De előjöhet szabadidős tevékenység, szerelem, szülői feladatok gyakorlása közben is.

A flow jellemzői

  • Olyan tevékenységben merülsz el, ahol tisztában vagy a céljaiddal, és másoktól vagy saját magadtól azonnali visszajelzést kaphatsz.
  • Annyira belemerülsz abba, amit csinálsz, hogy úgy érzed, megállt az idő és mégis szalad. Ilyenkor teljes valóddal a jelenben vagy.
  • Eggyé válsz az eszközökkel, amiket használsz. Például, ha eléred a flow állapotot festés vagy írás közben, úgy érezheted, hogy hogy az ecset, vagy a toll a meghosszabbított részeddé vált és minden erőfeszítés nélkül tudod folytatni a tevékenységet.boldogsag
  • Lehet, hogy komoly erőpróba ez neked, és a képességeid határait feszegeted, mégis biztos vagy benne, hogy sikerrel jársz.
  • Szinte elveszíted a tudatosságod, és még annak sem vagy tudatában, milyen lépéseket teszel. A folyamat végén pedig megerősödve tér vissza az öntudatod.
  • Amit csinálsz, azért teszed, mert akarod és nem egy bizonyos cél elérése érdekében, bár a végső cél is fontos.

A flow élmény a tapasztalás tetőfokán következik be és bizony nem mindennapi élmény. De amikor megjelenik, azért, mert létrehozod, vagy mert csak úgy megtörténik, jelentősen hozzájárul az általános boldogságérzethez.

Amikor a boldogságra való képességedet fejleszted, gondold át, hogy tudnál még több ilyen flow pillanatot az életedbe építeni – pl a hobbidon keresztül, amely egyben a képességeidet is fejleszti, vagy úgy, hogy nyitottabb vagy a munkádban arra, hogy kikerülj kissé a személyes erősségeid által meghatározott komfortzónádból. A rutinszerű dolgok is okozhatnak flow élményt. Ha igazán jelen vagy és odafigyelsz arra, amit csinálsz, bármilyen tevékenység megadhatja ezt az érzést, akár kertészkedésről vagy főzésről legyen is szó, különösen, ha egy kis plusz erő- vagy képességpróbát is igényel, mint pl a pénzügyeid tervezése.

A boldogság képlete 

flowA pozitív pszichológia atyja, a Pennsylvania Egyetem professzora, Martin Seligman úgy véli, hogy a hagyományos pszichológiával szemben, amely azt kérdezi: „Mi a baj?”, arra kell összpontosítani: „Mi az, ami segít, mi az, ami működik?” Kézzelfogható tényezőket kezdett keresni, amelyek szerepet játszanak abban, ha az ember jóé érzi magát, és előállt a következő boldogság egyenlettel.

B=A+K+SZ

B = Boldogság, A = Alap érték, K = Körülmények, életkörülmények, SZ = A szándékos irányításunk  alatt álló tényezők.

A képlet elemeinek jelentése:

  • A boldogság alapértéked kb. 50 százalékban a génjeidtől függ. Vagyis attól, amit az édeasányádtól és az édesapádtól örököltél. Ez rossz hír, ha az apád mogorva és kiállhatatlan ember, de valójában mindannyian optimista és pesszimista gének egyvelegét örököltük. S az ellentétek általában vonzzák egymást. Az evolúció pedig gondoskodott róla, hogy az egészségtelen szélsőségek kihulljanak.

Az alapértéked egész életedben stabil marad, és boldogság kitörések vagy a depresszió rohamok nem befolyásolják hosszú távon, mert ha elmúlt a kezdeti eufória, vagy alábbhagyott a szenvedés, mindig visszatérsz az alapértékhez.

 

  • Az életkörülményeid a boldogság-potenciálod mindössze 10 százalékáért felelősek. Ez kis hányad, tekintve, hogy sokan vélik úgy, a munkájuk elvesztése, egy válás vagy pénzügyi csőd jelentős hatással van a boldogságukra. Mindennek persze komoly hatása van – egy darabig -, de aztán általában még időben visszatérsz az alapértékhez. S hogy ez mennyi ideig tart, azt a boldogság-képlet utolsó elem határozza meg.
  • Az irányításod alatt álló tényezők –  vagyis az, hogyan gondolkodsz, érzel és cselekszel, 40 százalékot tesznek ki, ami jelentős arány. Méh a legnehezebb helyzeten is javíthatsz, ha megváltoztatod a gondolkodásod és a szemléleted, amitől mindjárt jobban érzed magad, ez pedig azt eredményezi, hogy meg tudod tenni a helyes és szükséges lépést.

A boldogság nagyban függ a választástól, a TE választásodtól!

Változtatni akarsz? Döntöttél? Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*