A nők és a befektetés olyan téma, amelyről nem beszélnek elég gyakran, de rendkívül fontos. A nők pénzügyi tervei egyediek, így befektetési stratégiájuknak is annak kell lennie. Tudj meg többet a nőkről és a befektetésről, és fedezz fel ötleteket saját befektetési terved elkészítéséhez.

A női befektetők pénzügyileg jól teljesítenek, ez bizonyítja, hogy rendelkeznek a sikeres befektetőhöz szükséges készségekkel. Egyre több nő veszi át a kontrollt a pénzügyei felett azáltal, hogy pénzügyi tervet készít, és a jólét megteremtésén dolgozik.

A nők fantasztikus befektetők, olvass tovább, hogy megtudd, miért. Ebben a cikkben olvashatsz öt kulcsfontosságú tippet, nőkent hogyan fektethetsz be okosan!

Miért csodálatosak a női befektetők?

Sok dolog különbözteti meg a nőket a férfiaktól a befektetés területén is, mivel egyedülálló módon látják a pénzügyeket. Például:

A nők óvatos gondolkodásmóddal közelítik meg a befektetést

A nők néha más gondolkodásmóddal közelítenek a befektetéshez, mint férfi társaik. Általában óvatosabbak a befektetések megválasztásakor.
Bár a befektetéshez cselekvésre van szükség, ez az óvatos megközelítés kifizetődő és segít a nagyszerű pénzügyi döntések meghozatalában.

Egy másik dolog, ami a nőket nagyszerű befektetővé teszi, az az, hogy nem töltenek túl sok időt a kereskedéssel. A férfiak sokkal gyakrabban kereskednek, mint a nők, és ez hozzájárul ahhoz, hogy befektetéseikkel nem járnak jól. A nők ezzel szemben általában kevesebbet kereskednek, és idővel jobb eredményeket érnek el.

Kevesebb érzelmi indíttatású befektetést hajtanak végre

Egy másik kulcsfontosságú különbség a férfiak és a nők között a befektetésben: az érzelmek. Lehet, hogy meglepő, de a férfiak érzelmesebbek lehetnek a befektetésekkel kapcsolatban, mint a nők.

Adam Hennick, a Hennick Wealth Management munkatársa egy felmérés során tapasztalta, hogy a magasabb jövedelmű férfiak 13,7%-nál nagyobb valószínűséggel vásárolnak részvényeket zsigeri érzésük alapján, míg a nők 7,5%-kal kevésbé.

Egy befektetéssel kapcsolatban elhamarkodott érzelmi döntés gyakran megbánáshoz vezet, így jobb időt szánni a kutatásra, hogy megbizonyosodj arról, hogy nagyobb esélyed van a pénzügyi sikerre.

A nők időt adnak befektetéseiknek, hogy növekedjenek

A Fidelity elemzése szerint a női befektetők fiatalabb korukban kezdenek befektetni, például 18 és 35 év között, átlagosan 21 éves korukban nyitnak brókerszámlát.

Az idősebb generáció általában tovább várt a befektetési számla megnyitására.

A korábban megvalósuló befektetéseknek több idejük van a növekedésre, és a nyugdíj-megtakarításon túli többféle befektetés választanak. Mindez több vagyont eredményezhet..

5 tipp, hogyan fektethetsz be okosan

Mielőtt befektetési platformot, befektetési termékeket vagy pénzügyi eszközöket választanál, gondold át, hogyan lehetsz biztos abban, hogy okosan fektetsz be. Ez az 5 ötlet segít elérni céljaidat.

1. Tűzz ki pénzügyi célokat

Ha be akarod fektetni a pénzedet, akkor azt akarod, hogy növekedjen. És valószínűleg jó okod van rá!

Gondolhatsz például nyugdíjcélú megtakarításokra, egyéb hosszú távú célokra: megtakarítás lakásra vagy nyaralásra, rendszertelen kiadásokra vagy oktatási költségekre…

A befektetési döntések meghozatalakor a pénzügyi célok meghatározása lehetővé teszi, hogy megtudd, mennyi pénzt kell félretenned. Tehát gondold át, mennyi pénzt szeretnél keresni és hány év alatt.

Kezdésként próbálj meg 1 vagy 2 nagy hosszú távú célt kigondolni, majd egy-két rövid távú célt. Ezután fontold meg, mennyi pénzre van szükséged mindegyikhez.

Ezt követően határozd meg, hogy mennyi ideig kell befektetned a pénzt. Ha mindezen számok előtted vannak, és ismered a céljaidat, akkor sokkal könnyebbé válik a befektetési folyamat elindítása.

Például érdemes lehet 50 millió forintot megtakarítani, mire nyugdíjba vonulsz, és tegyük fel, hogy 30 év múlva mész nyugdíjba. Most, hogy megvan ez a 2 nagyobb szám, lebonthatod azt, hogy mennyit szeretnél megtakarítani évente, majd havonta.

2. Kutatás

Ahelyett, hogy egyszerűen megvennéd az első felmerülő befektetéseket, fontos, hogy megértsd, hogyan fekteted be a pénzedet.

A részvények kiválasztása során meg kell értened a befektetési mérőszámokat és a két típusú részvényelemzést, amellett, hogy a részvénytársaságok megismerése során a trendeket és a menedzsmentet kell szemügyre venni, valamint más fontos információkat kutatni.

Mindenekelőtt ne hozz döntést a pénzeddel kapcsolatban anélkül, hogy először kellő alapossággal átgondoltad volna.

3. Értsd meg kockázattűrő képességedet

Nem mindenki érzi jól magát, ha ugyanannyi kockázatot vállal a pénzéért. Tudnod kell, hogy kerülöd-e a kockázatot, vagy inkább nagyobb kockázatot vállalsz a potenciálisan magasabb hozam érdekében.

Ha kerülöd a kockázatot, előnyben részesítheted a biztonságosabb befektetési eszközöket, például államkötvényeket.

Bár fontos minimalizálni a kockázatot, tudd, hogy pusztán megtakarítási számlákon való pénztartással valószínűleg nem fogsz meggazdagodni.

Szerezz további információkat a befektetésekről, és ismerkedj meg velük. Rájöhetsz, hogy bár a befektetésnek vannak kockázatai, mégsem olyan ijesztő, mint amilyennek látszik.

Másrészt, ha sok kockázatot vállalsz, dönthet úgy, hogy egyedi részvényekbe fektetsz be a magas hozam reményében.

Azonban attól, hogy valaminek magas hozama lehet, még nem biztos, hogy lesz is. Egy másik lehetőség lehet az indexalapokba történő befektetés, amelyek több eszközbe, például kötvényekbe és részvényekbe fektetnek be. A befektetési alapok egy másik jó lehetőség.

Amint látod, sok mindent meg kell fontolni a kockázattűréssel kapcsolatban. Figyelembe kell venni olyan tényezőket is, mint a személyiséged, az életkorod, és mennyi ideig tervezed megtartani a befektetett pénzt. Ezek többé-kevésbé kockázatkerülővé tehetnek.

4. Legyen stratégiád és diverzifikálj

Mielőtt befektetési döntéseket hoznál, mindenképpen készíts egy tervet, és diverzifikáld befektetéseidet.

A befektetési stratégia magában foglalja azokat az értékeket, amelyeket az általad végrehajtott befektetések meghatározásához használsz, amelyek végső soron elvezetnek pénzcéljaid eléréséhez. Figyelembe kell venni néhány fent említett dolgot, például azt, hogy mennyire kerülöd a kockázatot, és mit tervezel a pénzeddel.

A diverzifikáció azt jelenti, hogy több különböző befektetést választasz, így nem fekteted be az összes pénzedet egy adott típusú eszközbe, és akkor valószínűleg egyenletesebb megtérülést fogsz tapasztalni.

Értékeidnek és stratégiádnak figyelembe vétele – a diverzifikáció mellett – fontos befektetési portfóliód és jövőd szempontjából is. Érdemes lehet több „kimenetelű” portfóliót fontolóra venni, amely segít diverzifikálni anélkül, hogy túlzottan kockázatos lenne.

5. Kérj szakmai útmutatást

Képzeld el, hogy anélkül ugrasz bele egy életedre hatással levő döntésbe, hogy tanácsot kérnél. Valószínűleg nem tennél ilyet – ezért ne fektess be útmutatás nélkül.

Az olvasás és a kutatás jó módszer arra, hogy információt szerezz, de kérj tanácsot, támogatást olyanoktól, akik hozzáértő befektetők.

A pénzügyi szakemberekkel való konzultáció jó választás lehet, de ügyelj a díjakra. Lehet, hogy bizonyos esetekben nem éri meg.

A lényeg az, hogy ne akarj úgy elkezdeni befektetni, hogy bizonyos mértékig ne tudnád, mit csinálsz. Bár nincs szükség pénzügyi végzettségre az induláshoz, fontos, hogy megértsd az alapvető információkat és választ kapj a kérdéseirde.

Szakértői tipp:

Ne siesd el a befektetési folyamatot! Akár nehéznek gondolod a befektetést, akár úgy érzed, hogy elég jól érted, érdemes időt szánni a további tanulásra. Ahelyett, hogy új befektetésekbe kezdenél vagy számlákat nyitnál, először tájékozódj, tanuld meg a befektetési feltételeket, és beszélj másokkal, hogy befektetési tanácsokat kapj. Ne várj túl sokáig, de megéri időt szánni a az informálódásra és befektetési döntés megfontolására.

Miért fontosak a női befektetők?

Sok nő nemcsak a családfenntartó, hanem nagy pénzügyi céljaik és megvalósítandó álmaik is vannak!

A nőknek nagyszerű befektetőknek kell lenniük saját jövőjük és családjuk érdekében, és jobban fel kell hívniuk mások figyelmét arra, hogy a nők mire képesek – pénzügyi téren is.

És mivel a nők nem annyira magabiztosak befektetési tudásukban, a Morning Star szerint létfontosságú, hogy mindent megtanuljanak a pénzügyekről és a befektetésekről. Ez nemcsak a saját jövőjüket segíti.

Hogyan fektetnek be másképp a nők, mint a férfiak?

A nők nemcsak óvatos befektetők, és kevesebbet változtatnak befektetéseiken, hanem azzal is törődnek, hogy olyan dolgokba fektessenek be, amelyek más nők számára előnyösek.

Például a női befektetők gyakrabban fektetnek be női vállalkozásokba mint a férfiak. A nők törődnek azzal, hogy segítsenek más nőknek, hogy sikereket érjenek el, és készek arra fordítani a pénzüket, hogy ez megtörténjen.

Néhány népszerű női befektető

Néhány népszerű női befektető közé tartozik Barbara Corcoran, Mellody Hobson és Melinda Gates.

Barbara Corcoran nettó vagyona megközelítőleg 100 millió dollárt, és pénzének nagy részét ingatlancégéből, valamint a Shark Tank befektetéseiből szerezte.

Mellody Hobson az Ariel Investments társ-vezérigazgatója, amelynek 40%-át birtokolja, emellett a J.P. Morgan Chase és a Starbucks részvényeinek nagy részét is birtokolja. Az Ariel Investments több mint 17 milliárd dolláros vagyont kezel.

Melinda French Gates A Forbes magazin összesítése szerint, válását követően 5,8 milliárd dolláros vagyonával az 5. leggazdagabb nő a világon (2021) és a 411. legggazdagabb személy (2022). Társelnöke a Bill és Melinda Gates Alapítványnak.

Magyar női befektető

Tomán Szabina – a Toman Lifestyle Kft. alapító-tulajdonosa, üzletasszony, befektető.

2015-ben, 15 év modellkarrier után alapította meg saját cégét, a Toman Lifestyle Kft-t. mely 5 év alatt egymilliárdos franchise-rendszerben működő vállalkozássá nőtte ki magát, közel 30 hazai, 2017-től pedig több külföldi (román, osztrák) szalonnal is rendelkezik.

Négy évadon keresztül volt az RTL Cápák között című üzleti show-műsorának női befektetője.

Te is csodálatos befektető lehetsz!

Az egész az önképzésről és a megfelelő pénzügyi tanács megszerzéséről szól, hogy elindulj a pénzügyi céljaid felé.

Készen állsz arra, hogy sikeres női befektetővé válj? Növeld pénzügyi ismereteidet, tanuld meg, hogyan gyarapíthatod a pénzed és érhetsz el pénzügyi sikereket!

További befektetéssel kapcsolatos cikkek

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak befektetés előtt

7 lépés a sikeres befektetéshez

Beszéljünk az ingyenes pénzügyi, befektetési tanácsadókról (podcast)


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds