Mi a különbség a pénzügyi tanácsadás és a pénzügyi coaching között? 

A pénzügyi tanácsadók (nem a biztosítási üzletkötők!!!) a már épülő vagyonod gyarapításában segítenek befektetési tanácsokkal.
A pénzügyi coach (pénzügyi edző) segít felépíteni a megtakarításod, vagyonod.
A kettőben az egyetlen közös dolog a “pénz”, a többi különbözik, mint az éjszaka és a nappal.

[social_warfare]Ha pénzügyi tanácsadásért fordulsz hozzám, akkor a Te megtakarítási, befektetési portfóliódra fókuszálunk. Itt a már meglévő pénzeddel “dolgozunk”.
penzugyi_coaching
A pénzügyi coaching más. Itt a tanulásra, a növekedésre, a döntési folyamatokra öszpontosítunk, hogy “vagyonépítő mesterré” válj. A pénzügyi coaching arról szól, hogy megtanulod kezelni a pénzed és pénzügyileg intelligensebb, jobban megalapozott döntéseket hozol.

Más szóval: a pénzügyi tanácsadás halat ad, a pénzügyi coaching megtanít horgászni, s így az összes halat akarhatod majd egész életedben.

Melyiket válaszd és miért?

A pénzügyi tanácsadás és a pénzügyi coaching közötti különbség

A pénzügyi coaching is figyelmet fordít a befektetésre, de más úton közelít. A pénzügyi coaching során nincs elemzés vagy értékelés az egyes értékpapírokkal, piacokkal kapcsolatban, de tanuljuk a befektetési stratégiát és a kockázatkezelést, és a befektetési döntéseket.
A Te személyes pénzügyi edződként nem fogok meghatározott eszközfelosztást ajánlani, nem mondom, hogy tedd a pénzed befektetési alapokba, vagy részvénybe,…nem adok tanácsot, de megtanítom a bonyolult eszközök elosztását, hogy független döntést tudj hozni.
A coaching során nincsenek speciális ajánlások. A pénzügyi edződként elfogulatlan partnerként azon dolgozom veled, hogy kifejleszd a megfelelő készségeket, s a pénzedet, befektetésedet magad tudd menedzselni.

Összefoglalva: a pénzügyi coaching során a fókusz rajtad és a te tanulásodon, a te döntéseiden van, sosem kapsz konkrét ajánlást, mert az már pénzügyi tanácsadás.

A hagyományos (ingyen) pénzügyi tanácsadás nem sikerült – és a statisztika is ezt bizonyítja

A pénzügyi coaching kifejlődésének oka, hogy szükség van rá. Az emberek 90%-a nem készül tudatosan az anyagi biztonságra, s ezen belül a nyugdíjas kori anyagi biztonságra. Alacsony szintű az öngondoskodás.
A pénzügyi rendszer bonyolult és gyorsan változik. Az elérhető pénzügyi szolgáltatások, megoldások megszámlálhatatlan mennyiségben állnak rendelkezésre, s az emberek pénzügyi ismeretei elmaradtak a változás mértékéhez képest. A hagyományos pénzügyi tanácsadás nem igazodik a személyes igényekhez. A banki alkalmazottak nem végeznek alapos igényfelmérést, s csakis a saját bankjuk ajánlatait tolják az orrod elé. A biztosítási üzletkötők a jutalék alapán ajánlanak Neked megoldást. Hol van itt a Te igényed kielégítve, hol van a Te érdeked? Az eredmények magukért beszélnek. Egy új alternatívára van szükség és ez a pénzügyi coaching.

Hogyan okoz a pénzügyi tanácsadás problémákat?

A valódi (nem a banki alkalmazottak és a biztosítási ügynökök által végzett) pénzügyi tanácsadás arra szolgál, hogy a már meglévő vagyonodat dolgoztatja.
A legtöbb embernek viszont leginkább arra van szüksége, hogy valaki segítsen neki a megtakarítást “összehozni”. A vagyon felhalmozásában kell a segítség.
A legtöbben tudják,

  • hogy mit kell tenniük, hogyan hozzanak létre megtakarítást.
  • Tudják, hogy a “titok”: “Költs kevesebbet, takaríts meg többet, hozz okos pénzügyi döntéseket”.

A probléma nem azzal van, hogy nem tudják, mit kell tenni, hanem azzal, hogy azt nem tudják, “hogyan csinálják”.

Az egy dolog, hogy mondom, mit csinálj, de az már egészen más, hogy hogyan csinálod. Bonyolult, érzelmes lény vagy, nem racionálisan gondolkodó számítógép.
Hiába mondom, hogy mit csinálj, ha nem tudod, hogyan csináld…Nem igaz?

Az igazi kérdés az, hogy ha tudod, mit szeretnél, mit akarsz igazán, de azt miért nem teszed. A pénzügyi tanácsadás nem ad megoldást a “hogyan?”-ra, csak a “mit?”-re.
Miért?

Mert a pénzügyi tanácsadás a meglévő vagyon kezeléséről és befektetéséről és nem az emberről szól.

A pénzügyi problémák oka maga az ember. A pénzügyi termékek pedig csak segédeszközök. Nézzünk egy hétköznapi példát: mindannyian tudunk építőanyagokat vásárolni a tüzépen és az építési szakáruházakban, de nem rendelkezünk azonos ismeretekkel és készségekkel, hogy egy szuper házat építsünk magunknak. Ugyanazokkal az eszközökkel is különböző házakat építünk mi különböző emberek.
Hasonlóképpen végződik pénzügyi téren is a történet: mindannyian vásárolhatunk azonos pénzügyi megoldásokat a pénzügyi tanácsadónk, vagy brókerünk tanácsára, de nem mindenki fogja elérni ugyanazt a pénzügyi sikert. Pénzügyi intelligenciára van szükség a sikerhez, függetlenül a jövedelmi szinttől. A különbség maga az ember, a pénzügyi intelligencia. Ehhez kell a pénzügyi coaching.

Lényegében a pénzügyi tanácsadás figyelmen kívül hagyja az embert. Ha van pénzügyi problémád, akkor annak az oka Te magad vagy. Első sorban a pénzügyi és érzelmi intelligenciádat kell helyre rakni, s csak utána jöhetnek a “külső eszközök”, a pénzügyi megoldások…

Amikor pénzügyi tanácsadói segítséget kérsz, általában egy adott állapotot lát a tanácsadó, aki az esetek többségében az adott pillanatban megfogalmazott céljaidra (nyugdíj-előtakarékosság, gyermeked taníttatási költségének előteremtése…) ad megoldást, tanácsot. Ma a legtöbb pénzügyi tanácsadó a közvetített szolgáltatások után jutalékot kap, a tanács Neked “ingyen” van, csak közvetve fizetsz érte.

Tételezzük fel, hogy sokat keresel, de sokat is költesz, s kevés pénzed marad befektetésre. A hagyományos pénzügyi tanácsadó foglalkozik Veled? Nem hiszem. Nem rendelkezel megfelelő mértékű megtakarítással, nem kapsz tanácsot. “Találkozzunk, ha már összejött X ezer/millió Forintja…” Ismerős? Ő azért kap pénzt, ha befekteti a pénzed (vigyázz, sokan csak a unit-linked biztosításokat ajánlják a céljaid eléréséhez!), de azért nem, hogy segítsen Neked összerakni a kezdő tőkét.
Tegyük fel, hogy készen állsz arra, hogy befektesd a pénzed, de az a célod, hogy mindezt alacsony költséggel tedd. Szerinted mennyi az esélye, hogy a hagyományos pénzügyi tanácsadó olyan megoldást ajánl, amin neki nincs jutaléka, vagy csak nagyon kevés, de van néhány jóval költségesebb a “tarsolyában”. Melyiket fogja Neked ajánlani? Azt amin alig van bevétele, vagy azt amin többet nyer? (Itt mondhattam volna a banki alkalmazottakat is, hiszen ma már a bankban is kap az ügyintéző jutalékot.)

Ez nem összeesküvés elmélet, hanem ez az üzlet. S ez egy egyszerű érdek- összeférhetetlen ség. Ha Te jársz jól, ő nem, Ha ő nyer a “bolton”, valószínűleg Te kevésbé.

Tegyük fel, hogy a pénzügyi problémáid oka a megfelelő jövedelem hiánya: egyszerűen nem elegendő, hogy reális célokat elérj a normális megtakarítási, befektetési csatornákon. A pénzügyi tanácsadó vagy a bróker fog veled dolgozni, hogy javíts a keresőképességeden? Nem valószínű.

A szabály egyszerű

Külön kell fizetni a “tanuló pénzt”, azaz a coachingot, a képességek kialakítását, a pénzügyi intelligencia-fejlesztést és külön fizess a pénzügyi tanácsért. Ez utóbbin azt értem, hogy valóban Te fizess, s olyan tanácsadónak, aki átnézi az összes szerződésed, s nem értékesít Neked semmilyen szolgáltatást, hanem valóban tanáccsal lát el.

Hiába veszel különböző eszközöket. Valami hiányzik. A legtöbb embernek szüksége van egy világos, lépésről-lépésre ütemtervre, valamint egy edzőre, hogy segítsen nekik legyőzni a személyes “útlezárásokat”, hogy visszatartsa őket, hogy több pénzt költsenek, kontrollálja a költségeket, és segítsen az okosabb befektetésben .

Kell valaki, aki a te oldaladon áll, akinek egyetlen érdeke, hogy segítsen – s nem az eladás. Ez az előny: a pénzügyi coaching.

A személyes pénzügyi coaching előnyei

Pénzügyi edzőként azon dolgozunk, hogy milyen befektetési termékek vannak és „hogyan kell” ezeket az eszközöket “használni”. Dolgozom veled. Ennek az az oka, hogy a pénzügyi szabadság felé vezető út egyedi, ahogy Te, és a Te akadályaid is egyediek, s le kell őket küzdeni.
Ha a pénzügyi szabadság a célod, akkor fontos, hogy megtaláld a helyes utat, s a Te igényeidnek, érdekeidnek megfelelő, egyedi úton építsd fel a vagyonod. Ehhez szükség van egy átfogóbb modellre, amely kitölti a hagyományos tanácsadás által “üresen” hagyott puzzle darabokat.

A pénzügyi coaching során megtanítom, mi működik, mi nem, és miért takaríts meg időt és pénzt a saját pénzügyi szabadságodhoz.

A pénzügyi coaching további előnyei

Pénzügyi coaching strukturált és együttműködő környezetet nyújt, amelyben nem csak anyagi növekedésre számíthatsz, hanem személyes fejlődésre és a teljesítmény javulására is. Ügyfeleim gyakran azt állítják, hogy sok más szempontból javult az életük a coaching segítségével.

A személyes pénzügyi coaching elősegíti az önálló felfedezést, a jobb fókuszt, és a nyitottságot a hatékonyabb intézkedésekre. A pénzügyi coachinggal fejleszthető az önbizalom és kialakítható az anyagi biztonság. Az eredmény az, hogy sikeres, tehetséges és független vagy.

„Senki nem akar tanácsot, csak együttműködést.”

John Steinbeck

Nem kell egyedül járni a pénzügyi szabadság felé vezető úton. Elkerülhetők a nyilvánvaló hibák és felgyorsítja a fejlődést a személyes pénzügyi coach támogatása – és nincs érdek-összeférhetetlenség, mint a hagyományos (ingyenes) pénzügyi tanácsadás során.

Összefoglalva, a különbség a pénzügyi tanácsadás és pénzügyi coaching között:
Pénzügyi tanácsadás kezeli a vagyonod, gyarapít “egy hallal”; a pénzügyi coaching mentorál, és támogat, hogy építsd a saját vagyonod. Az első helyen a tanulás van: hogyan kell halászni, hogy megkaphasd az összes halat egész életedben.

Ha szeretnéd kipróbálni a pénzügyi coachingot, kattints ide!

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*