Keresed a pénzszerzés, vagyonépítés tuti módját?

 

Rossz hírem van.
Egyetlen biztos megoldás, módszer nincs! De van számos szokás, amelyeket ha kifejlesztesz magadban, szinte természetfeletti képességet szerzel a pénzkereséshez, vagyonépítéshez.
Íme, a 8 legfontosabb szokás, amelyet alakíts ki magadban, mert ezek szokások a legjellemzőbbek a vagyonos emberekre:

1. Dolgozz keményen!

A vagyonos emberek átlagosan heti 59-60 órát dolgoznak. Ez most soknak tűnhet. Sok is ha, olyan munkára gondolsz, olyan munkát végzel,  amit nem szeretsz. Azonban, ha olyan munkát végzel, amit szeretsz és azzal másoknak segítesz, ez a munkaóra-mennyiség elrepül.

2. Légy nagyon jó abban, amit csinálsz!

Azok a gazdag emberek, akik könnyen és ismételten képesek nagy vagyont létrehozni nem a szerencsében bíznak, nem a szerencsére számítanak. Ők egyszerűen nagyon jók abban, amit csinálnak. Az a tudat, hogy nagyon jól értenek a saját munkájukhoz önbizalmat, kiegyensúlyozottságot ad nekik. Ha a tudásukkal egyszer már elértek a csúcsra, meg tudják tenni még egyszer, akár többször is.

A lényeg, légy mestere egy pénzügyileg nagyon jól értékelt területnek.

3. Több „lábon” állj, azaz több bevételi forrásod legyen!

A legtöbb vagyonos ember számos bevételi forrással rendelkezik. Indulj el kicsiben és alakíts ki extra készpénzáramlásokat az elsődleges (jelenleg talán az egyetlen) jövedelmed mellé, amelyek majd befolynak a bankszámládra, akár minden hónapban. Nagyszerű dolog a jól működő cashflow létrehozása. Bár előre sosem tudhatod, hogy mi fog történni az egyes pénzforrásaiddal, ha többet, sokat  hozol létre, valamelyik lehet, hogy sok pénzt fog hozni Neked.

4. Mértékletesen költekezz!

Tartsd alacsonyan a költéseidet, akkor is, amikor a bevételed növekszik. A költéseid kontrollálásához itt mutattam néhány segédeszközt.

5. Takaríts meg sok pénzt!

Forrás: Forbes.com

Forrás: Forbes.com

A Vagyonos emberek több pénzt tesznek félre, mint az átlagemberek. Ez nem azért van, mert több pénzből többet tudnak megspórolni, hanem azért, mert más a személetmódjuk. Vegyük példának Warren Buffetet, aki a világ leggazdagabb ember. Sok év átlagában évente százezer dolláros fizetést visz haza, de ugyanabban a házban él, amit 1958-ban vásárolt Omahában 31.500 dollárért.

Ahhoz, hogy kifejleszd magadban a takarékos szemléletet, változtatnod kell a pénzköltéssel kapcsolatos érzelmeiden.

Jegyezd meg, az életben a legjobb dolgok – játék a gyerekeddel, séta a pároddal…- vagy teljesen, vagy majdnem ingyen vannak.

6. Saját magadnak fizess először!

A 4. pontban már írtam a pénz kontrollálásáról. Nem csak az a lényeg, hogy tudd, hova, mire költesz, hanem, hogy tervezz. Sokszor mondom a pénzügyi coachingon részt vevő ügyfeleimnek, hogy „Költsd el minden pénzed!” A költekezéssel kapcsolatos egyik legfontosabb szabály, hogy először fizess magadnak. Ha a hó végi maradékot akarod félretenni, akkor nagy valószínűséggel nem fogsz félre tenni semmit. A vagyongyarapodás érdekében bevételed előre meghatározott százalékát minden hónap elején tedd valamilyen megtakarítási formába. Még mielőtt elkezdenéd kiegyenlíteni a rezsiszámláidat.

7. Számold a pénzedet, készíts rendszeresen mérleget!

A pénzszámoláson nem azt értem, hogy egyesével számolgasd a bankjegyeket, amelyeket birtokolsz. Sokkal inkább azt, hogy rendszeresen felbecsüld a vagyonod. Készíts egy táblázatot, amelyben felsorolod valamennyi eszközödet és forrásodat. Legyen benne minden vagyontárgyad (kivéve az ingatlanod, amelyben laksz), a befektetési alapokban, részvényekben… levő pénzed, stb. Legyen benne az összes adósságod is.

8. Ne lakj túl drága ingatlanban!

A saját házad költségei meghatározzák az életstílusoddal járó költségeket. Az adók, a közművek és fenntartási költségek csak a jéghegy csúcsa. Az értékes ingatlanok és az életstílus kapcsolata: elegánsabb környék; jobb, minőségibb, elegánsabb, drágább berendezés… Otthonod berendezésénél egy csomó pénzt költesz olyan dolgokra, amelyeknek pénzügyi értéke nem túl nagy. Inkább érzelmi értékkel bírnak.

 

Van véleményed? Írd meg kommentben vagy a kapcsolat@papsztkriszta.com címre küldött e-mailben.

Olvasnál még hasonló posztokat? Kérd a hírlevelem:



Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
személyes és családi pénzügyek szakértője, a megtakarítók tanácsadója
+36 30 737 5074