A nyugdíjtőkédért sprintelsz vagy maratont futsz?

Néhány nappal ezelőtt egy társaságban szóba került a nyugdíj. Voltak, akik azt kérdezték, mikor kell elkezdeni ezzel foglalkozni. Szerintem a válasz elég egyértelmű: minél előbb, a lehető leghamarabb! Hiába a sok cikk az újságokban, műsor a TV-ben, ahol arról írnak, beszélnek, hogy kell az öngondoskodás; mintha néhányan nem ebben a korban élnének.

(Én is írtam róla itt, itt, és itt.)

Gondolkozz egy kicsit.

 • Ha dolgozol, nem nyugdíj-járulékot fizetsz, hanem adót. Ha nem hiszed, nézd meg ezt a videót.

 • Az aktív keresők száma folyamatosan csökken; a már jelenleg nyugállományban lévők, vagy néhány éven belül nyugdíjassá válók száma viszont folyamatosan nő.

 • Egyre kevesebb gyermek születik. Ennek következménye az előző pont első fele.

 • A társadalombiztosítási egyéni számlák végre (2 év után) elindultak, s 2013 végéig várhatóan minden egyéni nyugdíjjárulékot fel fognak rajtuk tüntetni, de nagy kérdés az, hogy a számlák csak nyilvántartási feladatot fognak ellátni, vagy esetleg a kormány nagyobb szerepet is akar nekik szánni.

 • nyugdíj

  Az öngondoskodás fontossága mellett számtalan indokot fel tudok még sorolni. Ha netán úgy érzed, hogy lehetetlen alacsony jövedelemből megtakarítást képezni, akkor figyelmedbe ajánlom a kezdeti lépésekről szóló írásaimat. (Pl.: amelynek épp’ az a címe: Így kezdj hozzá!)

  Sprint vagy Maraton?

  Azzal tisztában vagy, hogy mi a sprintelés és mit jelent lefutni a Maratont. Az előbbinél rövid idő alatt kell elérned nagy, gyors eredményt; az utóbbinál pedig jó futótechnikával, stratégiával x idő alatt lefutni a majdnem 42,2 kilométeres távot. A wikipedia szerint a táv teljesítése emberfeletti teljesítményt jelent, ezért e sportág a kitartás egyik szimbólumává vált.

  Mi köze a futásnak a nyugdíjtőkéhez?

 • Ha rövid távon, rövid időtartam alatt akarsz gondoskodni a saját nyugdíjtőkédről, akkor bele kell adnod apait-anyait, hogy a célvonalnál szusszanhass.
 • Ha inkább a kitartó sportod választod, akkor jól megtervezett stratégiával, hosszú távon sikeresen érsz a célba, azaz folyamatosan, 10-15-25 vagy akár 25 év alatt, egyenletes tempóban (összegekkel) építed fel a nyugdíjtőkédet. • Lássunk egy példát!

  Tételezzük fel, hogy a nyugdíjas éveidre egy 80.000.000 Ft-os vagyont szeretnél „felépíteni”.

 • Ha van még 35 aktív éved, havi 45 ezer forint befektetésével meg fog valósulni ez a vagyonterv.
 • Ha már csak 10 éved van, akkor sprintelned kell: havi 450.000 forintot kellene befektetned.
 • Csak 7% hozammal számoltam. Felvontad a szemöldököd? Ugye, nem gondoltad, hogy a csekély kamatozású bankbetét „segítségével” lehet ekkora vagyont felhalmozni? Kell egy jó portfólió.

  No, melyiket választod? Sprint vagy Maraton? Lássuk be: a sprint sokkal megterhelőbb.
  Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

  Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074
  kapcsolat@papsztkriszta.com

  Ezt láttad már??

  Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

  Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

   

  Kattints IDE!!

  This will close in 20 seconds