A 8 pénzügyi alapszabály közül az egyik az, hogy ne csak a mának élj, gondolkozz előre!
Tanmeseként említhetném a tücsök és hangya esetét…Csak jelenleg nem a téli betevő falatról, hanem a mai költési szokásokról, illetve a nyugdíjaskori megélhetésről (és annak minőségéről) szól a „mese”.
Itt most nem részletezem, mit is jelent ez, inkább néhány tippet adok, milyen lehetőségekkel élhetsz, ha szeretnél elkezdeni nyugdíjas éveidről gondoskodni.

Hosszú távú megtakarítási lehetőségeid alapvetően négy elemre épülhetnek:

 • az önkéntes nyugdíjpénztárra,
 • a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ),
 • a tartós befektetési számlára (TBSZ)
 • és a unit-linked biztosításokra.  Az önkéntes nyugdíjpénztárt és a NYESZ-t érdemes választanod, attól függően, hogy milyen mértékben kívánsz aktívan dönteni befektetési portfóliód összetételéről. Ha előbb kívánsz megtakarításodhoz hozzájutni, és nagyobb, de nem előre tervezhető összegű befektetéseket szeretnél elhelyezni, akkor inkább a TBSZ, vagy a unit-linked biztosítás javasolt. Ha a munkáltatód bevonható megtakarításaid finanszírozásába, akkor érdemes az önkéntes pénztári, vagy a biztosítási megtakarításban gondolkodnod (ez utóbbi a ritkább).

  Ezekkel a megtakarítások formákkal hosszútávra szóló kötelezettséget vállalsz, hiszen a NYESZ-re is, és az önkéntes pénztárra is igaz, hogy az ezeken a számlákon felhalmozódó megtakarításokra a legkedvezőbb feltételekkel a nyugdíjkorhatár elérését követően, de legalább 20 éves türelmi periódus után juthatsz hozzá.

  Ennél nagyobb szabadságod van, ha a biztosításos formát választod, mert ezeknek hozama már 10 éves időtáv után is adómentesen felvehető. A legkedvezőbb ebből a szempontból a TBSZ, mert már 5 év után kamatadó-mentes hozamot biztosít számodra, s ekkor már a teljes megtakarítást felveheted.


  Nem utolsó szempont, hogy az adórendszeren keresztüli milyen kedvezményeket tudsz igényelni ezekkel a megtakarítási formákkal. Amennyiben a nettó jövedelmedből takarékoskodsz, ezekhez adókedvezmény is társulhat. Ha a nyugdíjkorhatárt 2020 után éred el, befizetéseid után a személyi jövedelemadód 20 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forint jóváírását kérheted nyugdíjpénztári, vagy NYESZ számládra. A TBSZ esetében a kamatadót tudod megspórolni, ha a befektetés évét követő öt évig a megtakarításhoz nem nyúlsz hozzá. Adómentes lesz az 5 év alatt elért hozam.
  NYESZ esetében a számládon lévő befektetési eszközök hozama az osztalék kivételével adómentes. Ha a számládon lévő követelés összegét nem nyugdíjszolgáltatásként akarod igénybe venni, akkor az osztalék kivételével az elért hozamot egyéb összevonandó jövedelemként le kell adóznod, illetve az előzőleg APEH által jóváírt összegeket is 20 százalékkal növelten kell visszafizetned. A TBSZ-re csak a befektetés első (felhalmozási időszak) évében helyezhetsz el újabb megtakarításokat, a 3, illetve 5 éves időszak alatt nem, de a hozamhoz az 5 év elteltével kamatadó nélkül juthatsz hozzá. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításhoz adómentesen akkor tudsz hozzájutni, ha az adott összeg már legalább 20 éve a számládon található.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!