A 60/30/10 szabály a feje tetejére állítja a hagyományos költségvetés szabályait. Ahelyett, hogy a kiadásokra összpontosítana, ez a költségvetési szabály nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pénzügyi céljaid felé haladj. Bár a 60/30/10-es szabály szerinti költségvetés nem mindenkinek működik, sokan használják arra, hogy pénzügyeiket a következő szintre emeljék.

Íme, amit a 60/30/10-es szabály szerinti költségvetésről tudnod kell.

 Nézzük először is, mi is az a 60/30/10 szabály?

A számok mindegyike a költségvetésed egy-egy főkategóriájának százalékát jelenti. Ezzel a költségvetéssel a fizetésed 60%-át megtakarításokra, befektetésekre vagy adósságtörlesztésre fogod fordítani. Ezután 30%-át a szükségleteidre fogod költeni. Ezek közé tartozik az élelmiszer, a lakhatás, a közüzemi szolgáltatások, az egészségügyi ellátás és a közlekedés.
Végül a költségvetésed fennmaradó 10%-át a szabadon felhasználható kiadásokra fordítod. Ezek közé tartozhat például egy új kiegészítő vagy egy wellness nap.

 Kinek ideális a 60/30/10 szabály?

 A százalékos arányok megismerése után kíváncsi lehetsz arra, hogy kinek jó a 60/30/10 szabály szerinti költségvetés.
Az ambiciózus megtakarítók számára a legalkalmasabb ez a költségvetési modell. Ha nagy pénzügyi céljaid vannak, akkor a megtakarítás előtérbe helyezése megfelelő lépésnek tűnhet. Tegyük fel például, hogy nagy összegű adósságot szeretnél törleszteni. Ha a fizetésed 60%-át erre a célra fordítod, gyorsabban elérheted ezt a célt.
 Fegyelmezett költekezés arra, ami fontos Neked! Még mindig szórakozhatsz ezzel a költségvetéssel, de szándékosan kell eljárnod, és csak olyan dolgokra költesz, amelyek valóban fontosak számodra.
A 60/30/10 szabályos költségvetés alkalmazásakor segítség, ha tudod, mik a valódi igényeid.
 Motiváció a jövedelem kreatív módon történő növelésére
 Ha a 60/30/10 szabályon belül növelni akarod a szabad felhasználású kiadásaidat, akkor növelned kell a jövedelmedet. Ez lehet úgy, ha keresel egy mellékállást.
Ez a költségvetési szabály segíthet pénzügyi céljaid elérésében. Ráadásul segít feltárni, hogy milyen típusú kiadások igazán fontosak számodra.

 A 60/30/10 szabály hátrányai

 Természetesen van néhány hátulütője is, amit szem előtt kell tartanod.

Korlátozott költési lehetőségek

 Az igényeidtől függően kihívást jelenthet a kiadások visszaszorítása. Vannak, akik a fényűzőbb életmódot részesítik előnyben, ez a költségvetési módszer viszont korlátozza az ilyen típusú vásárlásokat.

 Életmód visszafogása

 Előfordulhat, hogy vissza kell fognod az igényeidet, hogy a 30%-os kereten belül maradj. Ez magában foglalhatja a lakhatási vagy közlekedési költségek csökkentését. Továbbá az otthoni étkezést részesíti előnyben a vendéglői étkezésekkel szemben, és a kiadások drasztikus csökkentésének módjainak megtalálását. Nyilvánvaló, hogy szükség lehet arra, hogy ezen a költségvetésen belül csökkentsd a kiadásaidat. Magadnak kell eldöntened, hogy a megszorítások megérik-e.

 Hogyan állíthatsz be egy 60/30/10 szabályos költségvetést?

 Ha 60/30/10-es szabály szerinti költségvetéssel szeretnél továbblépni, itt van, hogyan állíthatod be magadnak.

 1. lépés: Határod meg a fizetésedet.

 A 60/30/10-es költségvetés alapja a fizetésed. Ez azt a pénzt tartalmazza, amit az adók levonása után keresel. Ha Te alkalmazott vagy, akkor a fizetésed meghatározása egyszerű, elég megnézned a fizetési elszámolásodat, bérjegyzékedet. Ha azonban Te vállalkozó, szabadúszó vagy, akkor nehezebb lehet meghatározni a fizetésedet, de nem lehetetlen. Átlagold a havi bevételeidet.

 2. lépés: Először a pénzügyi céljaidhoz rendeld a pénzt

 Miután meghatároztad a fizetésedet, itt az ideje, hogy az összeg 60%-át pénzügyi céljaidra fordítsd. A legjobb az egészben az, hogy a pénzügyi céljaid teljesen egyediek a te helyzetedben. Dönthetsz úgy, hogy vészhelyzeti alapot hozol létre, befektetésekbe kezdesz, vagy törleszted az adósságodat. Mielőtt belevetnéd magad bármelyikbe, szánj egy kis időt arra, hogy olyan pénzügyi célokat válassz, amelyek összhangban vannak a jövőddel. Lehet, hogy például befektetésekbe szeretnél kezdeni. Ez egy nagyszerű lépés! De érdemes átgondolnod, hogy mik a hosszú távú pénzügyi céljaid, hogy biztosítsd, hogy olyan befektetéseket eszközölj, amelyek a számodra működnek.

3. lépés: Gondoskodj az igényeidről

A következő lépés, hogy 30%-ot használsz fel az igényeid fedezésére. Ezek az élet alapvető szükségleteit foglalják magukban. Néhány példa: lakhatás, közüzemi szolgáltatások, élelmiszer, közlekedés és egészségügyi ellátás.

Lehet, hogy körül kell nézned, hogy olyan életstílust alakíts ki, amely a jövedelmednek 30%-ába belefér. Például dönthetsz úgy, hogy egy régebbi autót vezetsz, vagy úgy, hogy többet főzöl otthon, hogy pénzt takaríts meg.

4. lépés: Az utolsó 10%-ot költsd olyan dolgokra, amiket szeretnél.

Végül, de nem utolsósorban a fennmaradó 10%-ot olyan dolgokra kell költened, amiket szeretnél. Akár egy pazar nyaralásra, akár a ruhatárad frissítésére vágysz, tudni fogod, hogy mik a kiadási határaid.

Ne ess kísértésbe, hogy kihagyd a kiadásokat azokra a dolgokra, amiket szeretnél. Fontos, hogy olyan dolgokkal kényeztesd magad, amelyek fontosak számodra. Ellenkező esetben könnyebben hagyhatod, hogy az egész költségvetési terv szétessen.

 A 60/30/10 szabály megfelelő számomra?

A 60/30/10 szabály csábító választás mindazok számára, akik javítani akarnak pénzügyi helyzetükön. Mielőtt belevágnál, szánj egy percet arra, hogy reálisan lásd jelenlegi jövedelmedet. Ha alacsonyabb a jövedelmed, ez a terv elsőre túl extrémnek tűnhet.

De végső soron ez a költségvetési stratégia mindenki számára lehetséges. Lehet azonban, hogy fontolóra kell venned, hogy egy mellékállással növeld a jövedelmed. Vagy jelentősen csökkentened kell az olyan nagy tételekre, mint a lakhatás és az élelmiszer, fordított kiadásaidat.

Természetesen számos más típusú százalékos költségvetés létezik, amelyeket először kipróbálhatsz, ha szükséges, hogy belerázódj a megtakarításba. Például a 70-20-10-es költségvetés, a 30-30-30-10-es szabály, az 50/30/20-as költségvetés vagy a 80/20-as szabály nagyszerű költségvetések a kezdéshez.

Ha pedig ezek nem felelnek meg Neked, akkor visszatérhetsz a 60/30/10 szabály szerinti költségvetéshez! A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy először magadnak kell fizetned, így biztos lehetsz benne, hogy előbb megtakarítasz, mielőtt elköltöd a pénzt.

Ha segítségre van szükséged egy neked megfelelő költségvetés elkészítéséhez, akkor vedd igénybe a költségvetési e-mail tanfolyamomat. Hasznos útmutatást találsz a céljaidnak és pénzügyeidnek megfelelő költségvetés összeállításához! További pénzügyi tippekért hallgasd a Pénzügyi fitness podcastot és nézd a Tik-Tok valamint YouTube-csatornám!