Akármennyire is utáljuk mindannyian az adósságot, a legtöbb embernek el kell ismernie, hogy vagy van, vagy volt adóssága. A hitelkártyák, diákhitelek, autóhitelek, folyószámlahitelek, személyi kölcsönök, jelzáloghitelek stb. általában az emberek adósságállományának nagy tételei.

Könnyű túlterhelni a családi költségvetést, de a jó hír az, hogy a megváltozott költési szokásokkal és a pénzügyi prioritások újrarendezésével megtanulható, hogyan szabadulhatsz meg az adósságtól.

Az alábbiakban olyan lépéseket mutatok be, amelyek segítenek az adósságmentesség felé vezető úton.

1. Kezdj radikális adósság-törlesztésbe

Legyél mentálisan kötelezett, hogy a lehető leghamarabb megszabadulsz adósságodtól; gondoljon rá „kritikus” ügyként és semmilyen körülmények között ne igényelj új hitelt, hitelkártyát.

Ez a gondolkodásmódod fejlesztéséről szól, és ezt megteheted, ha olyan emberekkel és dolgokkal veszed körül magad, amelyek még a nehéz napokon is segítenek összpontosítani és motiválnak.

Olvass könyveket, nézz videókat (a YouTube-on rengeteg nagyszerű van), hallgass podcastokat stb. A cél az, hogy fejleszd magad. Az adósságból való kilábalás alapja a pénzzel kapcsolatos megfelelő gondolkodásmód.

Kapcsolódó cikk, klikk a képre és olvasd el ezt is!

2. Írj le mindent, amivel tartozol

A tartozásod vizuális megjelenítése a legfontosabb lépés. Ez segít áttekinteni az összes adósságodat.

Gyűjtsd össze az összes hitelkártya-kivonatodat, folyószámlahitel- és egyéb hitelkivonatodat stb., és írd le az összeget, amellyel tartozol, a hozzájuk tartozó kamatlábakkal együtt.

Ezen a ponton fontos, hogy különbséget tegyünk a jó adósság és a rossz adósság között.

A jó adósságra példa a jelzáloghitel. A lakás olyan eszköz, amely az ingatlanpiac hullámvölgyei ellenére hosszú távon felértékelődik. Ha kifizeted a jelzáloghiteledet, akkor legalább a lakás a tulajdonod lesz.

A rossz adósságra példa a hitelkártya. Ez egy kötelezettség. Elköltötted a pénzt, amelyet még meg sem kerestél. Azonban magas kamatot kell fizetned egy olyan termék után, amely nem termel neked pénzt.

Ne feledd azonban, hogy az adósság továbbra is adósság; csak úgy rangsorolj, hogy a jó adósságot az adósság-kifizetési listád aljára teszed, és a rossz adósságot pedig a lista elejére.

3. Készíts költségvetést

A kulcsa, hogy a pénzügyeid az irányításod alá kerüljenek, és valóban pénzügyi sikereket érj el, az, hogy a költségvetésed keretein belül élj. Ez az alapja a pénzügyi céljaid elérésének.

Sokan utálják a költségvetés szót, de ez segít kordában fogja tartani a költekezést azáltal, hogy segít figyelemmel kísérni kiadásaidat.

Számos nagyszerű eszköz létezik az automatizált költségvetés létrehozására. Egy egyszerű excel azonban elég lesz. A költségvetés tervezése elengedhetetlen, és a legjobb módja annak, hogy megszabadulj az adósságtól.

4 Tedd oda az adósságlistádat, ahol naponta láthatod

Semmi sem hoz jobban vissza a valóságba, amikor arra készülsz, hogy megvedd a legújabb platformcipőt, mint amikor az adósságaid az arcodba „bámulnak” a fürdőszobai tükrön. Vagy tedd ki a telefonod/számítógéped képernyővédőjére, amelyet minden alkalommal látni fogsz, amikor hívást kell indítanod vagy válaszolnod kell egy szöveges üzenetre…

Ha tartozásaid listáját olyan helyen helyzed el, ahol minden nap láthatod, akkor jó úton haladsz az elméd átprogramozásában. Pénzügyi jövőkép táblát is készíthetsz, amely segít elérni az adósságmentességet.

4. Vágd össze a hitelkártyákat

Most, hogy a listád meg van írva és kitetted egy olyan helyre, ahol mindig látni fogod, mért vannak még mindig a pénztárcádban azok a hitelkártyák? Nincs szükséged rájuk.

Ha nem bírod elviselni a kártyák feldarabolását, tedd őket egy műanyag zacskóba, töltsd fel vízzel, és tedd a zsákot a fagyasztóba, amíg mindegyiket ki nem fizeted, és soha többé ne használd őket.

5. Kezd el törleszteni az adósságokat

A következő és legfontosabb lépés az, hogy elkötelezed magad az adósság törlesztésére – ez visszavezet a radikálissá váláshoz! Fogd meg a listát, és kezd el törleszteni adósságaidat – nézd meg a hólabda módszert.

@papsztkriszta♬ Buga (Lo Lo Lo)

Fizesd ki először azt az adósságot, amelyiknek a legkisebb az egyenlege, és a lehető legtöbb pénzt fordíts rá a minimális befizetéseken felül.

A minimumot fizesd az összes többi adósságodra, amíg a legkisebb tartozást ki nem fizeted. Ha ez megtörtént, meg kell ismételned a folyamatot a következő legkisebb tartozással.

Nagyon fontos, hogy havonta többet fizess, mint a minimális befizetés, mivel a minimális törlesztőrészletek általában csak a kamatokat fedezik, és a tőkére csekély összeg megy. Célpd az legyen, hogy a lehető legtöbbet fizess be, hogy minél hamarabb megszabadulj az adósságtól.

6. Hozz létre egy sürgősségi alapot

Sokan úgy gondolják, hogy az adósságot ki kell fizetni, mielőtt bármilyen megtakarításba kezdenének, mert azt a pénzt is felhasználhatják a magas kamatozású hitelkártyák kifizetésére, de ezzel én nem értek egyet.

Szilárd meggyőződésem, hogy miközben törleszted az adósságot, egy kis sürgősségi alapot is el kell kezdened építeni.

Kezdj 5-10 ezer forint félretételével, amíg el nem éred a 100.000 forintot, így ha valami közbejön, ahelyett, hogy hitelkártyához nyúlnál, és újra megnövelnéd a tartozásodat, a megtakarítás fedezetet nyújt egy kisebb vészhelyzet kezelésére.

7. Konszolidáld adósságaidat

Ha magas kamatokat fizetsz, érdemes lehet adósságaidat alacsonyabb kamatozású kölcsönbe konszolidálni. Több tíz- vagy százezer, vagy millió forint kamatot takaríthatsz meg, ha megfelelő módon konszolidálod az adósságát.

8. Fogd vissza a kiadásaidat

A mai társadalomban könnyű pénzt költeni!

A legjobb módja annak, hogy megszabadulj az adósságtól, ha visszafogod a kiadásaidat. Ez megakadályozza az új adósságok felhalmozódását, és az eddig pl impulzusvásárláskor elköltött pénzt felhasználhatod adósságodk törlesztésére.

Kezdheted kicsiben, például ne vásárolj minden nap kávét a munkahelyi büfében. Például körülbelül heti 1500 takaríthatsz meg, ha otthon készíted el a kávédat, és ez évi 78000 ft-ot tesz ki! Meg fogod tanulni, hogy a kiadások visszafogása a legjobb módja annak, hogy megszabadulj az adósságtól.

9. Élj a lehetőségeid alatt

Ez az egyszerű életmód lehet a legjobb módja annak, hogy megszabadulj az adósságtól. Ha a lehetőségeid alatt élsz, pénzt takaríthatsz meg sürgősségi megtakarítási számlád felépítéséhez, és ez a legjobb módja annak, hogy gyorsan megszabadulj az adósságtól.

Ha takarékosan közelítesz a kiadásaidhoz: kuponokat használsz, új helyett használt terméket vásárolsz, ragaszkodsz a bevásárlólistához, és megszünteted az impulzusvásárlásokat.. Mindez segíthet abban, hogy a lehetőségeid alatt élj, és könnyebben kilábalj az adósságokból.

10. Indíts el új bevételi forrást

Az adósságmentessé válás kulcsa a bevétel növelése.
A jelentések szerint az adóssággal küzdők 15%-ának van valamilyen plusz bevétele. Például a hobbidat bevételi forrássá változtathatod. Íme néhány ötlet, amellyel növelheted a bevételed:

  • Kézműves termékek készítése és értékesítése
  • Kisállat sétáltatás, gondozás/felügyelet
  • Takarítás
  • Tereprendezés
  • Fényképezés
  • Szabadúszó szövegírás

Ez csak néhány a sok közül, amelyekbe belekezdhetsz adósságod visszafizetése érdekében. Ez a legjobb módja annak, hogy gyorsan megszabadulj attól, amivel tartozol.

Néhány dolgot érdemes szem előtt tartani

Ne légy túl szigorú magaddal szemben. Ne feledd, most van egy cselekvési terved.
Győződj meg arról, hogy különbséget teszel a szükségleteid és a vágyaid között, és ennek megfelelően rangsorolod a készpénz-elosztásodat a költségvetésedben;
Amíg kifizeted az adósságaidat, a nem létfontosságú termékek vásárlását a lehető legnagyobb mértékben fel kell függeszteni. Rendben van, ha időnként (az ésszerűség határain belül) kényezteted magad, miközben eléred a törlesztési céljaidat – ez csak arról szól, hogy motivált maradj.
Ne felejts el pénzt félretenni a kezdeti sürgősségi alapba, még akkor se, ha csak egy kis összeget engedhetsz meg magadnak. Az utolsó dolog, amit szeretnél, az az, hogy mégtöbb pénzzel tartozz, ha egy nem tervezett helyzet adódik.
Ne feledd, minden a gondolkodásmód megváltoztatásáról és a terv végrehajtásáról szól. Hajrá, meg tudod csinálni! Kezdj hozzá a megvalósításhoz már ma! Jelentkezz pénzügyi tanácsadásra!