Milyen gyakran nézed meg a teendőid listáját és érzed  úgy, hogy egyszerűen nincs elég idő mindenre? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember , ez valószínűleg elég gyakran megtörténik veled. Ennek pedig az egyik legnagyobb oka az, hogy nincs világos prioritás az életedben.

A prioritások segítenek eldönteni, mi az igazán fontos, így könnyebben kezelheted az idődet, és megszabadulhatsz a felesleges stressztől és túlterheltségtől. Ebből a cikkből megtudhatod, miért számítanak a prioritások, mi a különbség a célok és a prioritások között, és hogyan állíthatod fel prioritásaidat az életedben.

A prioritások fontossága az életben

Elgondolkodtál azon, hogy miért van szükséged egyértelműen meghatározott prioritásokra?

Az igazság az, hogy legtöbbünk sokféle irányba figyel. A barátok, a család, a munka, az egészség, stb mind megkövetelik a figyelmünket.

Végső soron csak 24 órából áll a nap, és sokan túlterheljük magunkat, mert nem határoztuk meg egyértelműen a prioritásainkat. A prioritásnak vannak előnyei, többek között:

 • Segít elkerülni a kiégést azáltal, hogy törli a felesleges dolgokat a naptárból.
 • Segít eldönteni, mire mondjunk igent és mire ne.
 • A prioritások segítenek beosztani az időnket, mert jobban megválogatjuk, mi történik az időnkben.

Most már látod a prioritások fontosságát az életben, szóval beszéljük meg a prioritások és a célok közötti különbséget.

Prioritások vs. célok: Mi a különbség?

Ezeket a kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják, de fontos megérteni a különbséget.

Célok

Először is, a célok konkrét mérföldkövek, amelyeket remélsz elérni. Általában van egy befejezési dátumuk, és tudni fogod, hogy elérted-e vagy sem.

Néhány példa a célokra:

 • Lefutni egy maratontKeresni 10 000 000 Forintot a vállalkozásban
 • Félre tenni 5.000 000 Ft előleget
 • Megszerezni a mesterfokozatot
 • Megtervezni egy családi nyaralást
 • Fogyni 10 kilót

Prioritások

A prioritások viszont tágabbak, és az egész életedet irányítják. A célokkal ellentétben a prioritásoknak nincs befejezési dátumuk. Nem olyan dolgok, amelyeket végül elérsz vagy véghez viszel. Ehelyett jobban hasonlíthatók azokhoz az értékekhez, amelyek segítenek eldönteni, hogy mi maradjon az életedben, és mi ne maradjon  továbbiakban.

Például, akinek az a célja, hogy lefusson egy maratont vagy fogyjon 10 kilót, annak elsőbbséget élvez a fizikai egészsége.

Ha valaki 10 000 000 forintot akar keresni az üzletében, vagy mesterdiplomát szeretne szerezni, annak elsőbbséget élvez a karrier sikere vagy teljesítménye.

Röviden: a prioritások inkább arra vonatkoznak, hogy mit értékelsz, a célok pedig azok a konkrétumok, amelyek segítenek a prioritások betartásában.

Hogyan határozd meg egyértelműen a prioritásokat az életedben?

Nyilvánvaló, hogy könnyebb meghatározni az élet prioritásait, mint megtenni, de ez egy fontos lépés annak érdekében, hogy olyan életet élj, amely szándékos és összhangban van azzal, amit igazán akarsz. Íme néhány lépés, amelyek segítenek ebben.

 1. Szánj rá időt

Először is elengedhetetlen, hogy valóban szánj időt a prioritások meghatározására. Sajnos túl könnyű elkerülni ezt a lépést, ami egyszerűen azt feltételezi, hogy életünk prioritásaival összhangban éjlünk.

Könnyű lebeszélni magad arról is, hogy ne szánj időt a prioritások meghatározására. Hiszen van elég feladatod. De a prioritások meghatározásának egyszerű lépése ténylegesen megkönnyíti az előrehaladást.

 1. Készíts listát mindenről, ami fontos számodra az életedben

Ezután egy egyszerű ötletbörzét kell végrehajtanod. Ülj le és írj le mindent, ami fontos számodra az életedben. Ez lehet olyan átfogó, mint a fizikai egészséged, vagy olyan egyszerű, mint a reggeli kávé, amelyet megosztasz a partnereddel.

És ne feledd, ne csak azokat a dolgokat írd le, amelyekre jelenleg van időd. Írd le azokat a dolgokat is, amelyek fontosak számodra, de egyszerűen nem volt rá időd.

Például lehet, hogy a mentális egészség fontos számodra, de a jelenlegi életszakaszod nem engedi, hogy időt szakíts a terápiára. Vagy talán a tágabb család fontos, de az idő vagy az anyagi korlátok miatt nem tölthet velük időt.

 1. Tekintsd át életed prioritásainak listáját, és bontsd kategóriákra az elemeket

Miután felírtál mindent, ami fontos Neked, nézd át a listát, és bontsd kategóriákra. A legtöbb esetben ez a lépés meglehetősen egyszerű lesz.

Például valószínűleg gyorsan rápillanthatsz a listára, és láthatod az összes olyan dolgot, amely belefér a család kategóriájába. Ez magában foglalhatja a gyermekeiddel töltött időt, a szüleidhez való utazást, a családi nyaralásokat stb.

Másrészt előfordulhat, hogy a listán több olyan elem is szerepel, amely a pénzügyi stabilitás kategóriájába tartozik. Ezek magukban foglalhatják a nyugdíjmegtakarításokat, a vészhelyzeti alap megtakarítását, a lakás előlegre való megtakarítást vagy a vállalkozásban való pénzkeresést.

Néhány példa a használható kategóriákra:

Család

A család sokak számára kiemelt fontosságú, de fontos meghatározni, hogy mit szeretnél előnyben részesíteni.

Például talán több minőségi időt szeretnél a szeretteiddel. Vagy talán fontos számodra, hogy törekedj arra, hogy többet meglátogasd a rokonokat, vagy változtass az életmódodon, hogy naponta több időd legyen a családtagjaiddal.

Barátok

Baráti kapcsolataid számítanak, és vannak olyan dolgok, amelyeket fontosabbnak kell tartanod. Talán új barátokat szeretnél szerezni, vagy eltökélt szándékod, hogy gyakrabban találkozz a régiekkel. Gondold át, mit szeretnél javítani a barátságaidon.

Karrier

A karrierre sok ember nagy hangsúlyt fektet. Dönthetsz úgy, hogy előléptetést akarsz, váltasz egy másik iparágba, vagy akár saját vállalkozást indítasz. Vagy talán úgy találod, hogy túlságosan a munkára összpontosítottál eddig, és  most szeretnéd javítani a munka és a magánélet egyensúlyát.

Pénzügyek

Ha a lehető legjobb életet éled, pénzügyeid rendben lesznek. Ez azt jelenti, hogy olyan jó pénzzel kapcsolatos szokásokat alakítottál, mint például a költségvetés készítés, a befektetés, a megtakarítás és az adósságtörlesztés. Ezek bármelyike ​​vagy mindegyike prioritást jelenthet a számodra.

Fizikai egészség

A fitnesz, a testmozgás, a megfelelő étkezés és az elegendő alvás mind hozzájárulnak fizikai egészséghez. Ez egy hihetetlenül fontos dolog, amit át kell gondolnod, és megérdemled, hogy helyet kapjon a prioritásaid között.

Érzelmi egészség

Nem tudsz jól működni magánéletben vagy a karrieredben jó érzelmi egészség nélkül. Szánj időt arra, hogy ötleteket szerezz annak javítására. Lehet ez például a naplóírás, az egyszerűség megteremtése az életedben a minimalizmus révén, vagy több időt fordíts az öngondoskodásra.

Lelkiség

Ez a meggyőződésedtől függően különböző formákat ölthet. Dönthetsz úgy, hogy több időt töltesz imával vagy meditálással, templomba járással vagy spirituális témájú könyvek olvasásával.

Hobbi

Hobbijaid szórakoztatóvá teszik az életet és elősegítik a kikapcsolódást. Talán úgy döntesz, hogy olyan hobbit folytatsz, amit már következetesebben élvezel, vagy kipróbálhatsz valami egészen újat, például futhatsz, kézműveskedsz, blogolhatsz stb. Legyen a hobbi az életed prioritásai között, hogy kiegyensúlyozott életet élhess.

Ezeken kívül más kategóriákat is felvehetsz, értékeidtől és céljaidtól függően.

 1. Rendezd át a listát a legfontosabbakkal kezdve

Itt válnak bonyolulttá a dolgok. Az előző lépésben meghatároztad az összes prioritást – ezek voltak azok a kategóriák, amelyekbe besoroltad a számodra fontos dolgokat. Ebben a lépésben fontossági sorrendben felsorolod ezeket a prioritásokat.

Nem fogok hazudni; ez a lépés nehéz lehet. De ez nagyon személyes, így senki más nem tudja megmondani, milyen sorrendbe kell tenned.

Azt is fontos észben tartani, hogy attól, hogy valami alacsonyabb helyen szerepel, mint valami más a listán, nem jelenti azt, hogy soha nem szánsz rá időt.

Lehet, hogy a családod az első számú prioritás, de ez nem jelenti azt, hogy néha nem kell a munkát vagy a mentális egészséget választanod a család helyett.

De ha ismered a prioritásaidat, akkor segíthet, ha konfliktusaid vannak, vagy nem tudod eldönteni, hogy csinálj-e helyet valaminek az életedben.

 1. Válaszd ki, mi nem alku tárgya

Azon túl, hogy meghatározod életed prioritásait és fontossági sorrendbe állítod azokat, fontos felsorolni azokat is, amik nem alku tárgyai. Ne feledd, csak azért, mert valami a prioritási listád élén van, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen dolog, amire szánsz időt.

Határozd meg a legfontosabb dolgaidat, és szánj időt a nem tárgyalható dolgokra is.

Persze lehet, hogy a gyerekeid a legfontosabbak. De nem töltik ki 100%-ban az idődet. Időre van szükséged a munkára, a hobbira, a mentális egészségre, a barátokra és egyebekre is.

Itt jönnek be a nem alkuképes ügyeid. És valószínűleg életed legtöbb kategóriájában lesznek ilyenek.

Íme egy példa: Talán a pénzügyi stabilitás a legfontosabb számodra, míg a mentális egészséged valamivel lejjebb van jelenleg a listádon. Te azonban úgy döntesz, hogy a terápia kifizetése nem alku tárgya.

Egy másik példa lehet a gyerek. Talán olyan életszakaszban élsz, amikor a karriered a legfontosabb, és gyakran hosszú órákat dolgozol. De az nem alku tárgya, hogy minden este ott leszel, hogy ágyba bújtasd a gyerekedet.

Csakúgy, mint a prioritásaid, a nem tárgyalható ügyeid is személyesek. Senki sem tudja megmondani, hogy mi kerüljön fel a listára és mi ne – csak Te döntheted el.

 1. Írd le a listát, s rendszeresen nézd meg

Tudod, hogy a céljaid lejegyzése növeli az esélyt azok elérésére? Nos, ugyanez elmondható a prioritásokról is.

Ha felírod az életed prioritásait és felteszed a listát olyan helyre, ahol gyakran látod, könnyebb lesz olyan döntéseket hozni az életedben, amelyek ezekhez a prioritásokhoz igazodnak.

Ezért ügyelj arra, hogy rendszeresen átnézd a listát, hogy emlékeztesd magad arra, ami igazán számít. Azt is ellenőrizheted, hogy megváltozott-e valamelyik prioritásod, és szükség van módosításokra. Dönthetsz úgy, hogy ezt évente egyszer vagy néhány havonta megteszed.

 1. Hasonlítsd össze a listát a jelenlegi ütemterveddel

A prioritások meghatározásának egyik legnehezebb lépése annak megvizsgálása, hogy ezek hogyan viszonyulnak a jelenlegi ütemtervedhez.

Sajnos sokan túl sok időt töltünk olyan dolgokkal, amelyek nem számítanak prioritásnak, egyszerűen azért, mert nehezen mondunk nemet.

Könnyű beletörődni abba, hogy igent mondj dolgokra. Sokkal könnyebb, ha nincsenek prioritások.

Tehát most, hogy meghatároztad a prioritásaidat, áttekinted a naptáradat, és megfontolod, milyen változtatásokkal csökkentheted vagy szüntetheted a számodra nem fontos dolgokat, hogy időt szakíts azokra a dolgokra, amelyek fontosak.

 1. Húzd meg a  határokat

Annak része, hogy több időt szánj a saját prioritásaidra, az is, hogy határokat szabsz. Ezek a határok segítenek megakadályozni, hogy még egyszer megtöltsd a naptárodat mások prioritásaival.

Kétségtelen, hogy nehéz felállítani a határokat, különösen, ha a másik oldalon olyan személy áll, akit szeretsz, vagy valaki, aki alkalmaz téged. De azok az emberek, akik igazán tisztelnek téged és az idődet, tiszteletben tartják a határaidat is.

Tippek az élet prioritásainak megtartásához

A jó perspektíva megőrzése és a prioritások helyes tartása érdekében át kell gondolnod, hogyan tartsd fenn azokat. Íme néhány ötlet.

Céltudattal élsz

Ha meghatározod valódi prioritásaidat, céltudatosan vezetheted az életedet, ami nagyban javíthatja az életed. Ha meghatározod, mi a legfontosabb, majd napi rendszerességgel emlékezteted magadat erre, az segít abban, hogy kitarts prioritásaid mellett, és azok szerint éld az életed.

Távolítsd el a zavaró tényezőket

Ha vannak konkrét dolgaid, amelyeket minden nap el kell végezned, hogy betartsd a prioritásaidat, akkor ne hagyd magad letérni az útról.

Távolítsd el az olyan zavaró tényezőket, mint a telefon, a közösségi média és a televízió. Tartsd ezeket a dolgokat olyan időkre, amikor nem kell annyira koncentrálnod.

Ha megszünteted a zavaró tényezőket, fókuszban maradhatsz a céljaiddal és prioritásaddal kapcsolatban, és időt takaríthatsz meg.

Állítsd be az élet prioritásaidat az igazi boldogság érdekében!

A világosan meghatározott értékek nem hangzanak olyan fontosnak, de meglepődnél, hogy milyen különbséget jelent. Segíthet csökkenteni a stresszt és enyhíteni a kiégést, valamint több időt szánsz az életedben azokra a dolgokra, amelyek igazán fontosak számodra.

A prioritásaid változhatnak, ahogy az életszakaszod változik, ezért egyszerűen megismételheted ezt a gyakorlatot, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindig olyan szándékos életet élsz, amely összhangban van azzal, amit szeretnél.

Mindenekelőtt emlékezz a prioritások fontosságára, és arra, hogyan döntsd el, mi a sajátod. Pénzügyeid remek kiindulópontot jelentenek!

Ellenőrizheted pénzügyi helyzetedet, több pénzt takaríthatsz meg, vagy megtanulhatod, hogyan javíthatod a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódodat, ami segít más prioritásaidban is.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds