Vajon mire fordítja a 12 millió forintos nyereményét Kökény Tamás, a Virtuózok nyertese? Ha az ötös lottó főnyereményét ( jelenleg 767 millió forint) megnyeri valaki, vajon meddig él majd bőségben? Mennyi ideig fog megélni a nyereményéből?  Ez a bejegyzés azért készült, mert a lottónyeremény befektetéséről kérdeztek a ripost.hu munkatársai pénteken egy videó interjún, illetve „Megbirkózol a lottónyereménnyel?” címmel írtam cikket a  Magyar coachszemle folyóiratba.

Pénz, gazdagság, bőség

A minap egy riportra kértek fel: mit ajánlanék annak, aki megnyeri a lottófőnyereményt, mibe fektesse be a pénzt? Ezt a kérdést nem szokványos pénzügyi tanácsadói, hanem coaching szemlélettel válaszoltam meg.

Az összeg 767 millió forint. Hatalmas mennyiségű pénz. S milyen sokan ábrándoznak, hogy megnyerik a “lottóötöst”. Gondolatban már költik: sorolják, mit vesznek, mit valósítanak meg az összegből.

A jelenlegi cca. 165.000 forintos átlagfizetésből élő ember 4648,48 hónapig, azaz valamivel több, mint 387 évig élhetne a jelenlegi nyeremény összegéből.

Hihetetlen, igaz? Egy átlagos élet időtartama csupán ennek töredéke, de a pénz mégsem tart néhány évnél tovább.

A pénz és a gazdagság nem szükségszerűen azonos. A legtöbb ember megdolgozik azért, hogy előteremtse a pénzt az alapvető dolgokra, és arra a luxusra, amelyet szeretne. Akár sok, akár kevés pénzed van, a gazdagsághoz fűződő viszonyod mindenképpen fontos tényezője annak, hogy elégedett vagy-e a helyzeteddel, az életeddel.

A pénz azonban nem mindig jelent nagyobb boldogságot. Ha nagyobb vagyon áll a házhoz, az nem old  meg minden problémát. A pénz – bár sokan az ellenkezőjét gondolják – egyáltalán nem oldja meg a problémákat, hanem gyakran súlyosbítja azokat. A  legtöbb probléma az ember életében nem anyagi természetű.

Gondolj a lottónyertesekkel kapcsolatos statisztikákra, adatokra (pl.: Business Insider gyűjtése). A nyeremény átvétele után egy évvel a nyertesek elképesztő mértékű boldogtalanságról számoltak be. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden milliomos boldogtalan.

A nyertesek nem csak boldogtalanok, hanem néhány éven belül sokkal rosszabb anyagi helyzetűek lettek, mint a nagy pénzösszeg megnyerése előtt voltak.

Az dönti el, hogy megtartod vagy lerombolod a boldogságra való képességed, hogy mit csinálsz a pénzzel és a kapcsolataiddal.

Ha gazdagságról beszélünk, főleg arra gondolunk, hogy mennyire vagyunk anyagilag biztonságban, olyan életvitelt  tudunk-e biztosítani magunknak, amilyet szeretnénk; tudunk-e és mennyit félre tenni a jövőnkre…

Miért veszítik el a lottónyertesek a nyereményüket?

Mert mentálisan nincsenek felkészülve a nagy pénz fogadására, megtartására, gyarapítására; nem tudatosak, nem terveznek. Megvesznek egy vagy több sokmilliós ingatlant sok milliós rezsiköltséggel, luxusautót, s milliomos életszínvonalon élnek, szórják a pénzt két kézzel. S az eszükbe sem jut, hogy nem érkezik pénzpótlás, ha nem gondoskodnak róla.

Praxisomban nem fordult még elő, hogy valaki a lottónyeremény fogadására való felkészülésben kért volna segítséget. De ahhoz már kértek segítséget,  hogy az anyagi biztonságot elérjék, hogy a munkahelyváltásból, pozícióváltásból keletkező többlet jövedelmet okosan gyarapítsák; hogy az anyagi biztonságukat elérjék, megerősítsék…

Hogyan segíthető az anyagi bizonytalanságból való kilábalás coachinggal?

A bőség elérése csak úgy valósul meg, ha fejleszted a józan, gyakorlati érzékedet a az alapvető pénzügyekhez. Lehet, hogy Te is találkoztál már azzal a nehéz helyzettel, amelyben a kiadások összege, meghaladja a bevételek összegét. Nehéz élvezni az életet úgy, hogy azon aggódsz, ki tudod-e fizetni a számláidat, tudsz-e ételt venni…

Már akkor felmerülhet az anyagi bizonytalanság érzete, ha önálló életet kezdesz; lakbért vagy hiteltörlesztést kell fizetned… A bizonytalanság érzete fokozódhat, ha elveszíted az állásod, munkád, megbízásod; nehézkesen megy a vállalkozásod…

A folytonos aggódás visszatart attól, hogy valóra váltsd álmaidat, s a meg nem valósított álmok akadályozzák a biztonság megteremtését, amelyre vágysz. Ez egy ördögi kör. De ebből a körből ki tudsz kerülni.

Alkosd meg a saját életstratégiádat, alkosd meg a saját pénzügyi szabályaidat.

A pénzügyi tervezési képességed fejlesztésére íme egy általam kipróbált módszer:

 • Légy őszinte magadhoz!  Tudod-e pontosan, mennyit költesz havonta valójában? Tudod azt is, hogy pontosan mire költesz? Szánj rá egy hónapot, írd össze az összes kiadásod.
 • Legyen költségvetésed! Kevés pénzből is lehet boldogan élni, de a boldogtalanság garantált, ha számolatlanul költekezel.
 • Célozd meg azt, hogy minden hónapban kevesebbet költesz, mint a jövedelmed. Ha elkészült a költségvetésed, döntsd el, mennyi tartalékot képzel havonta. Ezt az összeget, tedd félre már hó elején. Ha minden hónapban félreteszel magadnak egy fix összeget, sokkal jobban jársz, mint ha csak ész nélkül takarékoskodsz.
 • A tervezést, megtakarítást tekintsd függetlenségi stratégiának.  Álmodozz egy kicsit arról, milyen lehetőségeket tartogat a megtakarítás. A megtakarításod, a félre tett pénzed a záloga a függetlenségednek, arra koncentrálj, ami pozitív cselekvésre sarkall.
 • A tervedhez szerezz segítséget! A befektetési kérdésekben fordulj szakképzett pénzügyi vagy adótanácsadóhoz.
 • Építsd fel a pénzcsinálási stratégiádat. Nincs egyetlen, üdvözítő módszer a személyes és az üzleti vagyon megszerzésére. Ha valaki ennek ellenkezőjéről akar meggyőzni, az el akar adni Neked valamit.
  • Először döntsd el, mivel szeretnél pénzt csinálni: a munkáddal, vállalkozással, ingatlannal, tőkebefektetéssel…?
  • Válassz 3 lehetséges pénzcsináló módszert, ami tetszik neked. E témákban kezdj kutatómunkába, olvass a neten, könyveket; beszélgess a mentoroddal, a példaképeiddel…
  • Addig ne kötelezd el magad semmire, amíg fel nem halmoztál hatalmas tudást a három választott témádban.
  • A pénzt nem szabad elherdálni. Inkább tartson tovább, de igyekezz a lehető legjobb döntést meghozni. Könnyen előfordulhat, hogy a végén rengeteg választási lehetőséged lesz, ami kárpótol minden kutatásban fektetett idődért.

Mialatt írod a költéseidet – hogy tisztában légy azzal, mire, mennyit költesz – figyeld az érzéseidet.

Milyen érzés költségvetést készíteni? Hogy érzed magad, ha figyeled a költéseidet, s tartod magad a saját tervedhez?

Talán élvezed, hogy te kezded irányítani az életedet, s kezded uralni a pénzügyi helyzetedet?

Vagy megijedsz attól, hogy ilyen szigorú szabályokat állítasz magad elé?  Kérdezd meg magadtól, mi okozza az ijedtséget: az, hogy szereted a spontaneitást, s úgy érzed a költségvetés gúzsba köt?….

Rengeteg kérdés, s feladat, amellyel  meg kell birkózni, ha a pénz okos felhasználása, gyarapítása, s egy kiegyensúlyozott, mentális és anyagi bőségben élt élet a cél.

A helyes válaszok, megoldások megtalálásában való segítő, az együtt gondolkodó, a szakértő támogató – a pénzügyi coach.

Van kérdésed? button (7) Megalapoznád saját bőségedet?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com