Gyors és egyszerű tippek a stressz és a szorongás oldására. Olyanok, amikhez nincs szükség semmilyen különleges eszközre, és amiket bárhol, bármikor elvégezhetsz. Van 2 perced?

[social_warfare]

5 lépés a szorongás, stressz és a ZEN között

Erica Reischer PhD kognitív- és viselkedésterapeuta írta le azt az 5 lépést, amivel a legegyszerűbben érheted el a zent, azaz nyugtathatod meg szorongó elmédet. A kognitív viselkedésterápiában alkalmazott technikák hatásosak és könnyű megjegyezni őket. Ha gyakran alkalmazod ezeket a módszereket, akkor egy idő után új, erősebb mentális szokásaid lesznek, és könnyebben kordában tarthatod az érzelmeidet. Az első három lépést egységként kell kezelni.

A gondolataiddal kell varázsolnod

  • Vedd észre
  • Fogalmazd meg
  • Írd át
  • A 4. és 5. lépés pedig arra hivatott, hogy a testhelyzeted és légzésed változtatásával megnyugtasd a tested-lelked.

Vedd észre a gondolataidat

Észleld, figyeld meg, mi történik a fejedben. Ha kívülállóként figyelsz a saját gondolataidra, azzal kicsit eltávolodsz tőlük, és máris képes leszel megváltoztatni őket. Gondold azt, hogy a gondolataid olyanok, mintha pillangóként repkednének a fejedben és neked el kell kapnod, ahányat csak tudsz.

Fogalmazd meg a gondolataidat

Miután elkaptál egy gondolatot, kategorizáld: ez félelem a jövőtől; az aggódás a múlton… Ez segít abban, hogy megfigyeld a fő gondolati útvonalaidat – például: önmarcangoló a legtöbb? Vagy a félelem másoktól? Így kapsz rálátást arra, hogy mi a szorongás fő okozója. Például: „Az a gondolatom támadt, hogy a főnököm mérges rám, és ettől olyan érzésem van, mintha felgyulladnék.” Ha megfogalmazod így a gondolataidat, és érzéseidet, akkor máris hátraléptél a kellemetlen élménytől, amitől szorongást érzel. Segít, hogy a gondolataidra úgy tekints, amilyenek valójában: elméd reakciói a körülötted zajló eseményekre.

Írd át a gondolataidat

A gondolkodás megváltoztatásához az az utolsó lépés, hogy más perspektívába helyezed, ami történik veled. Ezt hívják átírásnak. Az átírás nem egyenlő azzal, hogy a szorongó gondolatokat letagadod magad előtt, és úgy teszel, mintha nem lennének jelen. Inkább azt próbáld megtanulni, hogy más szemszögből nézd a helyzetet, amiben vagy. Valóságvizsgálatot tartasz ilyenkor, hogy a példánál maradjunk, beugrik, hogy igazából nem gyulladsz fel attól még, hogy a főnököd mérges rád.

A legtöbb gondolat kevés információból jön létre, feltételezés és a valóságtól távol álló következtetés. Ilyen helyzetben, mint a „mérges rám a főnök” gondolat, az átírással bizonyítékokat gyűjtesz, hogy mi mindenből gondolod azt, hogy valóban mérges rád. Rögtön utána pedig bizonyítékokat gyűjtesz magadban arra, hogy épp az ellenkezője is ugyanúgy igaz lehet.

Változtasd meg a testhelyzetedet

Ez a technika bármikor azonnali segítséget adhat. Az, amilyen testhelyzetet veszel fel, ahogy tartod magad, hatással van a hangulatodra és arra, ahogyan a körülötted lévő világot érzékeled. Arról már biztosan hallottál, hogy ha csak tetteted is a mosolygást, az agyad úgy fordítja le az álmosolyt, mintha igazi lenne, és jobban fogod érezni magad. Ugyanígy a testhelyzet is üzenetet küld az agynak, és ha erőt sugárzó tartást veszel fel, az nagyban befolyásolja az önbizalmadat és a hangulatodat. Húzd ki magad, tedd csípőre a kezed, és fel az állad, állj pont úgy, mint Wonder Woman, és úgy is érzed majd magad pár perc múlva.

Lélegezz!

Amikor stresszes vagy, és szorongsz, akkor a légzésed felgyorsul, és felületessé válik. Figyelj oda a légzésedre, lassan lélegezz mélyeket. Hogy lelassítsd a légzésedet, az orrodon keresztül vegyél nagy levegőt, miközben számolj ötig, majd a szádon át fújd ki, míg tízig számolsz magadban. A legjobb, ha mindezt hasi légzéssel teszed.

Az öt technika csak leírva tűnik hosszúnak, valójában csak pár pillanat kell hozzá, hogy egy ilyen gondolatfolyam, testhelyzet-változtatás vagy pár légzés végbemenjen. Érdemes minden alkalommal gyakorolni, amikor úgy érzed, stresszelsz,  vagy épp elönt a szorongás.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*