Ahogy a nagy orosz író, Tolsztoj  egyszer mondta: „A tavasz a tervek és projektek ideje.” Ez annyira igaz. A madarak elkezdenek csicseregni, a fák-bokrok rügyezni,…. és a költségvetést készítők új módszereket keresnek a pénzügyi célok elérésére.

A természet megújulásával együtt mindannyian tavaszi, felfrissülő hangulatban vagyunk, készülünk a tavaszi nagytakarításra. De a tavaszi nagytakarítást nem csak a házban, lakásban lehet megcsinálni. A költségvetésedet is meg tudod tisztítani. Szánj rá egy kis időt, hogy lásd, hol lehet pénzt megtakarítani, megváltoztatni a rossz szokásokat.

Ez a fajta takarítás jobbá teszi a költségvetésedet, téged pedig boldogabbá. Légy boldogabb! Nagytakarításra fel!

Hogyan csinálj tavaszi nagytakarítást a  költségvetésedben?

1. Hozz össze egy költségvetési megbeszélést a házastársaddal.

Nem tudsz haladni, és nem érheted el a pénzügyi céljaidat, ha Te és házastársad különböző irányba haladtok. A helyzet az, hogy talán nagyon jól kommunikálsz a pénzről, a terveidről, és azt hiszed, hogy a dolgok jól mennek. De aztán később látod, hogy mindketten ellentétes irányba haladtok.

Első lépés: szervezz egy jó régimódi költségvetési ülést ebben a hónapban. Nézd meg a múlt havi költségvetésedet. Hol lehetne jobb? Mit változtatsz ebben a hónapban? Ezután foglalj időpontokat a naptárodban, amikor a költségvetésed és az álmaidat felülvizsgálod.

2. Készítsd el az öröklési terved

Ez az a cucc, amiről senki sem akar beszélni, de néha meg kell tenni. Szükséged van egy végakaratra. A végakarat, végrendelet elkészítése az egyik módja annak, hogy megvédd a pénzügyeidet és a családodat az elkerülhetetlen, a halálod esetén. A másik módja, ha életbiztosítást kötsz.

Azt mondod: nem, köszi?

Mondhatod. Igen, ez a téma kényelmetlen, mert ez azt jelenti, hogy a halálra gondolsz. De ez a téma fontos, ezért el kell engedned a kellemetlen érzést, és meg kell írnod a vérendeleted.

Első lépés: Ha nincs még végakaratod, írd be a naptáradba, hogy ebben a hónapban készítesz egyet. Ha van végakaratod, de elavult, frissítsd. Ha sokat utazol….köss életbiztosítást, vagy ha van már van életbiztosításod, itt az ideje, hogy felfrissítsd. Dolgozz együtt egy szakemberrel, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfelelő intézkedést hozod. Így fogsz leginkább gondoskodni a számodra fontos emberekről.

3. Nézd meg a biztosítási kötvényeidet.

Gyakran látok bérbeadókat, lakástulajdonosokat vagy autótulajdonosokat akik megkötnek egy szerződést, és jól elfelejtkeznek róluk. De mi van, ha van jobb a piacon? Lehet, hogy komoly összeget dobsz ki az ablakon. A pénzügyi szerződések nem befőttek, amelyeket elteszel és akár évekig is elállnak a speizben. Legyél proaktív. Ne hagyd a polcon porosodni a szerződseidet és ellenőrizd a biztosításaidat.

Első lépés: Keresd elő az összes pénzügyi szerződésedet. Nézd meg, melyik, milyen feltételeket tartalmaz, milyen áron…

4. Használd ki az adójáváírásokat

Alkalmazott vagy? Van SZJA szerrint adózó jövedelmed? Lehet, hogy eddig nem is tudtál arról, hogy csökkentheted az SZJA-dat.

Első lépés: Indíts adójóváírást biztosító megtakarításokat és havonta fizess rájuk egy általad választott összeget, így a következő évben már igénybe tudod venni az adójóváírást.

5. Tekintsd át újévi fogadalmaidat.

Leírtad őket. Mérhetővé tetted őket. Látod, hogyan működnek a mindennapi életedben. És akkor rájössz, hogy a mesés pénzügyi célok közül még semmi sem teljesült.

Rendben. Ez nem jelenti azt, hogy sikertelen vagy a célok elérésében. Ez azt jelenti, hogy valóságos vagy.

Első lépés: Ülj le a céljaiddal, és tekintsd át őket. Útközben vagy? Szükséged van segítségre? Vagy emlékeztetned kell magad, miért csinálod ezt? Nézz szembe magaddal.

6. Vess egy pillantást a költési szokásaidra.

Nézd át a költségvetésedet, és gondold át a kiadási szokásaidat.

Talán szükséged van arra, megveregesd a saját vállad, ami így megy: „Hé, én. Látom, hogy ellenőrzésed alatt tartod az élelmiszerbolti költésed. Annyira büszke vagyok rád. Nézd meg. Három hónap alatt 50.000 forintot spóroltál.”

Bármi is legyen az, amit jól csináltál a költségvetésedben, dícsérd meg magad.

Első lépés: Minden viccet félre téve, soronként, kategóriánként nézd át a költségvetésed.  Honnan hiányzik minden hónapban a +jel? Mit tehetsz azért, hogy egyre jobb legyél? Ne feledd, rendben van ha a tervezett összegeket megváltoztatod. De ha az összeg egy költségvetési sorban van, akkor egy másik sort kell csökkentened, hogy egyensúlyba hozz mindent. És ne félj kihívni magad a túlköltő szokásokkal kapcsolatban. Ha nem akarsz őszinte lenni magaddal, akkor ki akar?

7. Automatizáld megtakarításaidat közvetlen betétekkel.

Készítettünk egy bevétel kiadás oldalt, de annyira elenyésző a „maradék”, hogy ezen kár bármit is számolgatni. A fizetésünkből nem nagyon tudunk spórolni. – írta Dóra.

Te is így érzed?

Első lépés: Először fizess magadnak. Indíts rendszeres megtakarítási programot. Ha már használod ezt a módszert, fontold meg még több megtakarítás automatizálását.

8. Nézd át és árusítsd ki a dolgaidat.

Ez a tipp az aktuális tavaszi nagytakarítás része. Nézd át a szekrényeket, menj a padlásra, és ürítsd ki a garázst. Lehet, hogy ülsz olyan dolgokon, amiket nem használsz, amiket más emberek szívesen használnának és még fizetnének is értük!

Első lépés: Válassz ki egy helyet a házban, lakásban minden hétvégére, és takarítsd ki. Dobd ki a szemetet, és add el a jó dolgokat, amik nem kellenek. Próbáld ki az online csoportokat a Facebookon, hazsnáld a Vaterát, Jófogást…. Vagy készíts többszínű árcédulákat, és csinálj egy régi vágású “garászvásárt”. Adományozd el, mi marad, hogy a zűrzavart kiűzd az életedből. És mit kell tenned az összes megkeresett pénzzel? Költségvetés-barát módon jutalmazd meg magad, majd a többi pénzt használd fel a pénzügyi céljaidhoz.

9. Kezd el a nyári vakáció tervezését.

Kitavaszodott. Bang!

És arra gondoltál már, hogy a mindjárt itt van a nyár is? Meleg napok a tengerparton, a lábujjak a homokban, egy könyv a kezedben, és a napi munka, stressz néhány napra mehet a felejtésbe. De hol van a pénz erre a nyári vakációra? Ne akard személyi kölcsönnel megoldani, s ne is a hitelkártya legyen a megoldás.

Fizethetsz majd készpénzzel. De már most el kell kezdened a megtakarítást.

Első lépés: Itt az ideje, hogy létrehozz egy nyári  megtakarítási alapot. Oszd el az utazáshoz szükséges pénzösszeget az előtted levő hónapokra. Ez annyit jelent, hogy minden hónapban félre kell tenned, egy szükséges összeget.

Miért kell a tavaszi nagytakarítás a költségvetésben is?

A költségvetésnek is szüksége van a felfrissülésre. Ha haladsz a pénzügyi céljaid felé – jó alkalom, hogy lásd, mi működött, és tartsd az irányt.

Ha küzdöttél, remek alkalom, hogy kitaláld, mi volt az, ami megrekedt, így új irányt, tervet állíthatsz be. Ha egyedül nem megy, katt ide!