Sokan vannak, akik a hosszú távú nyereség reményében sem mernek kockázatosabb helyzeteket kipróbálni, de azért jócskán akadnak olyan befektetők is, akik megtehetik, hogy akár szemmel jól látható, nagyobb összeget is kockáztassanak. Ha Te is úgy érzed, hogy van pénzed erre a célra, vagy egyszerűen csak egyetértesz azzal a nézettel, hogy a kockázatosabb  befektetési eszközöknek is helye van a befektetési portfólióban, akkor válogass az alábbi izgalmas befektetési lehetőségek közül.

Az már több felmérésből is kiderült, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy valamilyen szintű kockázatot vállalni kell, ha több hozamot szeretnének, mint ami a bankbetétekkel elérhető, de itthon még inkább azok vannak többségben, akik a veszteség lehetőségét szeretnék leginkább minimalizálni; s elenyésző azoknak a száma, akik a kockázatos befektetéseket keresik. A keveseknek kedvez ez a cikk. Ha Te is közéjük a tartozol,most megnézheted, mik tartoznak a kockázatos befektetések kategóriájába.
Hozam-túra

AZ ETF-ek

Az ETF-ek (Exchange Traded Fund) tőzsdére bevezetett, passzívan menedzselt, egy-egy index, szektor, ágazat, régió, csoport teljesítményét lekövető speciális alapok. A hagyományos befektetési alapokhoz képest egy különleges befektetési formát képviselnek, de – akárcsak a többi részvénytípusú befektetés – percről-percre változnak, attól függően, hogy az alap összetételében szereplő értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan alakul a piacon. Az olaj ETF például az olaj világpiaci árának alakulását követi le és mivel ez rendkívül változékony, ezért a hozzá kapcsolódó kereskedelmi tevékenységekkel kockázatot vállalsz.

Az opciós ügyletek

Az opciós ügylet lényegében egy határidős gazdasági szerződés, amelynél az opció vevője jelenbeli kifizetésért cserébe jogot szerez a termék megvételére egy jövőbeli áron egy jövőbeli időpontban. Az opció eladója a vevő által jelenben kifizetett prémiumot megkapja, ezáltal kötelezettsége keletkezik a termék jövőbeli áron egy jövőbeli időpontban való eladására. Ebből látható, hogy az opció vevője csak a kifizetett prémium erejéig vállal kockázatot, míg a kiírónak akár jelentős, az egész tőkéjét felemésztő vesztessége is lehet. Ennél a befektetési formánál nagyon fontos az időzítés és az éberség, mivel nehéz megtalálni a biztonságos eladási pontokat, hiszen nem láthatod előre, hogy mennyit fog esni vagy emelkedni az adott részvény ára. A legfontosabb, hogy azonnal tudj reagálni a piaci ingadozásokra. Nem kell félni a kisebb veszteségektől és persze az sem mindegy, hogy a portfólió mekkora részét teszi ki az opciós kereskedés.

Az IPO

Az IPO (Initial Public Offering) a részvénypiacon használatos rövidítés, amit azokra a részvényekre alkalmazunk, amiket frissen vezetnek be a tőzsdére. (Itthon nem túl sűrűn találsz ilyet mostanában. Legutóbb az Update Lowcarb Nyrt tőzsdei bevezetése volt.) A kockázatot ebben az esetben az jelenti, hogy az új részvénynek még nincs „történelme” és így nehezen lehet jóslásokba bocsátkozni a teljesítményével kapcsolatban. A fundamentális elemzés nagyobb szerepet kap a kereskedésüknél, hiszen a frissen bevezetett részvényeknek nincs múltbéli árfolyamadata, amikből kiindulhatnál.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a nagyobb IPO-k bevezetését erős hírverés előzi meg, hogy a kibocsátás minél sikeresebb legyen és általában előre spekulálnak a részvény jövőbeni értékére. Az IPO-k esetében a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy – bár a kibocsátók mindent megtesznek a bevezetéskor  annak érdekében, hogy transzparensek legyenek,- korántsem biztos, hogy minden részletre fény derül, ami befektetői szempontból fontos lehet. Az IPO-k kereskedése magasabb kockázattal jár, mint a régebbi bevezetéseké, hiszen azoknál már van múltbéli tapasztalat többek között a befektetők viselkedéséről vagy például az árfolyamról.

A kockázati tőkebefektetések

Ebben a befektetési formában az a lényeg, hogy induló, vagy a növekedési pályájuk elején lévő vállalkozásokba befektetnek be az alapkezelők. Tehát ebben az esetben is nagyobb a bizonytalanság, mivel annak ellenére, hogy sok induló vállalkozás képes sikereket elérni, ettől függetlenül benne van a pakliban az bukás lehetősége. Sok múlik egy induló vállalkozás, egy startup vezetésén. Sokszor előfordul, hogy a tehetséges vállalkozóknak kevés tapasztalatuk van az üzletvezetésben. Ha te  mindenféleképpen szeretnél a kockázati tőkebefektetéseknél maradni, akkor feltétlenül tájékozódj az adott cégben rejlő potenciálról és a cég hátterét is érdemes megvizsgálnod döntés előtt.

A REIT

A RIET (Real Estate Investment Trust) egy kifejezetten ingatlanokba fektető, ingatlanokat működtető, tőzsdére vezetett társaságot jelent. Sajátossága, hogy speciális, transzparenciát biztosító szabályozási környezetben működik. A befektetőknek magas osztalékot ígér, de cserébe el kell fogadnod a rá kivetett adót és az akár országonként is eltérő szabályozási rendszert. Azért lehet rizikós befektetés, mert kamatszint és az ingatlanpiac helyzete is hatással van rá, s meginoghat a gazdasági környezet alakulásától is. 

A magas hozamú kötvények

Ezek nem nevezhetők sem részvénynek és nem is tartoznak a hagyományos értelemben vett kötvények közé. Azt mindenféleképpen érdemes észben tartanod, hogy a 15-20 százalék körüli hozamot kötvények valószínűleg a „junk” (szemét) kategóriába esnek. Figyelni kell a besorolásokra! Különösen a BBB – besorolásra. Az ez alatti kötvények befektetésre nem ajánlottak. Ezeket a kötvényeket junk bond-nak nevezzük és az átlagosnál jóval magasabb kockázattal kell számolnod esetükben. A befektetési döntés meghozatala előtt érdemes a kötvények összetételét megvizsgálnod.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*