Ha sport rajongó vagy, vagy sportolsz, akár versenyszerűen, akár csak az egészséged érdekében, tudod, hogy ha időre akarod magad formába hozni, egyre többet kell edzened.

Ugyanez érvényes a nyugdíj-megtakarítás nulláról történő feltöltésénél is: az idő fogy, és jobb, ha gyorsan cselekszel!

A nyugdíjmegtakarítás turbo-start  lépései

Ha a 40-es vagy 50-es éveidben vagy, akkor a nyugdíjtőkéd felhalmozása nem lesz könnyű, de nem megoldhtatalan, úgyhogy ne dőlj hátra legyintve, hogy ez úgysem jön össze. Az tény, hogy néhány drasztikus változtatásra van szükség mind az életmódodban, mind a szokásaidban. Nem követheted ugyanazt a mintát, miközben eredményeket vársz. Íme néhány módszer arra, hogy a nyugdíj-megtakarításaidat felpörgesd:

1. Fizesd ki az adósságodat.

Tudom, hogy mit gondolsz: nem kellene először pénzt pumpálni a nyugdíj-megtakarításokba? Értem. De ha megnézzük a hitel kamat (egész pontosan a TKM) és megtakarítások hozam százalékait, láthatjuk, hogy az adósság “sokba kerül”. Vedd komolyan, hogy megszabadulsz a hitelkártya-számláktól, személyi kölcsönöktől…. Fizess ki minden adósságot, amint lehet, kelljen rá akár nyolc, akár 18 hónap. Nincs időd késlekedni!

2. Csökkentsd a kiadásaidat.

Ha komolyan szeretnéd venni a nyugdíjba vonulást, az azt jelenti, hogy megváltoztatod a költési szokásaidat.

Amikor Adrián és felesége elkezdtek komolyan gondolkodni a költségvetésről és a nyugdíj-megtakarításról, akkor minden bevételüket elköltöttek, sőt még folyamatosan a hitelkeretüket használták.

Amikor eljöttek az első családi kassza tervező konzultációra, már a kezdetleges kiadás-bevétel nyilvántartásuk alapján kiderült, hogy a bankolási és a házon kívüli étkezési költségükön lehet csökkenteni.

Ha már írod a kiadásaidat, akkor  gyorsan nézd át, melyik költségkategórián tudsz húzni! Ha még nem követed a kiadásaidat, nézd meg az ingyenes költségvetési eszközöket, applikációkat, amelyek segítenek a költségvetés átalakításában, vagy kérj időpontot a családi kassza tervező konzultációra.

3. Dolgozz többet.

Legalábbis ideiglenesen. Keress hétvégi vagy szezonális munkát. Csinálj pénzt a hobbidból: hozz létre egy másodállás vállalkozást. Igen, ez kevesebb szabad időt jelent. De ha nincs elég pénzed, nincs megtakarításod, akkor sokáig fogsz még dolgozni a nyugdíjba vonulásod után is. Dolgozol most vagy dolgozol később – rajtad múlik.

4. Költözz kisebb ingatlanba.

Nem mindenkinek kell ilyen drasztikus lépéseket tennie, de ha nulla megtakarításod van, s már elmúltál 50 éves, komolyan meg kell fontolnod ezt a ehetőséget. Egy kisebb otthon vagy egy másik lakás jobb választás, mint ha később el kell adnod az otthonodat, és át kell költöznöd a gyereked házába.

5. Használd ki az adójóváírás lehetőségét.

A megtakarított pénzedet adójóváírást biztosító nyugdíj-előtakarékossági számlákon gyűjtsd.

Ha kifizetted minden adósságodat, és 0-ról indulsz a megtakarítással, nézzd meg mennyit kell félre tenned a nyugdíjtőkéd felhalmozásához. Meg tudod csinálni!

6. Kérj  fizetés-emelést.

Gazdálkodj jól az emelésből származó összeggel. Ahelyett, hogy az életstílusodat is felemelnéd, tartsd meg a költségvetésedet és a fizetés-emelésből adódó megtakarítást tedd el, fektesd be nyugdíjra és csináld ezt minden évben. A mindennapi életedben semmit nem fogsz észrevenni, de a befektetési számlád észre fogja venniaa változást!

7. Menj később nyugdíjba.

Persze, mindenki szeretne a lehető leghamarabb visszavonulni, de ha a nyugdíj-tőkéd nem lesz elég, akkor egy kis időt kell még szánnod arra, hogy nagyobb fedezeted legyen. Ez azt jelenti, hogy a tervezettnél később vonulsz vissza, ami több időt biztosít a pénz felhalmozására.

Sajnálom, nincs mágikus formula a nyugdíjalap növelésére. Csakúgy, mint a sport, a győzelem “ára” a tervezés, az elszántság és a sok év kemény munka. Nem nyerhetsz addig, amíg nem játszol, nem állsz a rajtvonalhoz. Tehát állítsd be a célodat, beszélj egy szakemberrel a nyugdíjterv létrehozásához, és csináld!