Lakástakarék – egy rugalmas megtakarítási forma, amelyre 30 % állami támogatást kapsz. Jelenleg 4 pénzintézet rendelkezik lakástakarék konstrukcióval. Mi alapján válassz? Íme, 5 tipp, amely segít, hogy megalapozott döntést hozhass.

 Válassz megfelelő futamidőt!

Futamidő tekintetében a mostani és jövőbeli élethelyzetedet figyelembe véve választhatsz a 4 – 10 éves megtakarítási idő között. Céljaid figyelembevételével kell eldöntened, hogy a konstrukció adta lehetőségeken belül hány évre tudod nélkülözni a lakáscélra szánt havi megtakarításodat. Fontos szem előtt tartanod, hogy amennyiben 4 év megtakarítási idő előtt szeretnéd kivenni pénzedet a lakástakarékból –  a pénz, amit betettél nem veszik el és a betéti kamatokat is megkapod –  viszont a 30 százalékos állami támogatást bukod. Ha a futamidő lejárta után veszed fel a pénzt , akkor az állami támogatásban is részesülsz, amennyiben a személyi és felhasználási feltételeknek megfelelsz.

Tartsd szem előtt a költségeket!

A lakástakarékban összegyűjtött pénzed összege alapvetően három tényezőtől függ:

  • a választott futamidőtől,
  • a havi befizetés összegétől,
  • s az állami támogatásra való jogosultságtól.

A havi megtakarításod összege 5 000 Ft és 20 000 Ft között lehet szerződésenként. Előbbiek mellett még valamire érdemes figyelned, ha lakástakarék számlát akarsz nyitni: a költségekre. A lakástakarék-pénztárak számlanyitási díjat számolnak fel. Ennek összege – a szerződéses összegtől függően – több tízezer forint is lehet. A számlanyitási díj megfizetésétől bizonyos esetekben eltekinthet a lakástakarék-pénztár. Érdemes keresned a különböző számlanyitási akciókat, amely során akár a teljes összeget megspórolhatod, ha megfelelsz az akciós feltételeknek.

Akarsz-e hitelt?

Fontos a tervezés. A lakástakarék-szerződés megkötésekor szempont, hogy betét, vagy hitel fókuszú lakástakarékot szeretnél. A betét-fókuszú megtakarításnál a cél a lehető legmagasabb betéti kamat elérése, a hitel-fókuszúnál pedig az, hogy a lakástakarék szerződés lejárta után opcionálisan felvehető hitel alacsony kamatozású, s egyben a lehető legnagyobb összegű legyen. Ehhez előre kell gondolkodnod, tervezned és el kell döntened.

Azt is el kell döntened, hogy milyen célra használod fel  a megtakarítást:

  • Felújítás?
  • Bővítés?
  • Korszerűsítés?
  • Lakáscsere?
  • Lakásvásárlás?

Ha felújítás, vagy bővítés, esetleg korszerűsítés akkor lehetséges, hogy nem lesz szükséged a konstrukcióba foglalt opcionális hitel felvételére. Amennyiben lakást szeretnél vásárolni, s nincs más forrásod, akkor a megtakarítási idő lejártával a megtakarított összeg (hacsak nincs más forrásunk) nem lesz elég, így érdemes a hitelfelvételen is elgondolkodnod. Pl. egy 20 000 Ft havi megtakarítású, négy éves, hitel fókuszú szerződéssel a felvehető hitelösszege nagyobb lesz, mint a hozamcélú szerződéseknél.

Használj ki minden lehetőséget!

Egy családon belül többen köthettek szerződést ugyanarra a célra. Így a futamidő lejárta után a család nagyobb mértékű vissza nem térítendő állami támogatásban is részesülhet. Egyidejűleg Te  is rendelkezhetsz több számlával, de ebben az esetben minden szerződésen más személyt kell megjelölnöd kedvezményezettként.

A hozamokat is nézd!

Amennyiben csak lakással kapcsolatos terveid önerőből történő finanszírozásához, megtakarítási céllal nyitsz lakástakarékot, akkor a legfontosabb amit figyelned kell: az az EBKM mutató. Az EBKM a befektetésed átlagos éves hozamát mutatja meg, ezért ez alapján kell összehasonlítanod az ajánlatokat.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*