A költségvetés kezelése alapvető fontosságú, és számos módja van. A készpénzes borítékrendszer az egyik leghasznosabb eszköz, amellyel pénzügyeidet intézheted. Ha azonban a legnagyobb eséllyel szeretnéd elérni a sikert, akkor megfelelő készpénzes borítékkategóriákat kell kiválasztanod, és szerencsére jó helyen jársz.

A következő útmutatóban néhány példát mutatok a készpénzboríték-rendszer kategóriára, hogy inspirációt nyújtsak. Íme, amit tudnod kell az induláshoz!

A készpénzes borítékkategóriák használatának előnyei

Bár használhatsz készpénzes borítékos pénztárcát vagy digitális borítékrendszert, ennek a megközelítésnek az alapjai ugyanazok.

És ha készen áll arra, hogy elkezd ezt a költségvetési rendszert, akkor egyértelmű, hogy költési kategóriákra lesz szükséged. Nézzük tehát a kategóriák tervezésének fő okait:

Elkerülöd az impulzusköltekezést

Előfordul, hogy impulzusvásárolsz? Ez a szokás gyorsan kimerítheti pénztárcád, és azon töprenghetsz, hová tűnt a fizetésed.

A szilárd készpénzes borítékkategóriák azonban segítenek előre eldönteni, hogy hol költsd el a pénzedet, így teljes körű ellenőrzést biztosít.

Javítja a megtakarítási képességedet

Sokak számára kihívást jelent a megtakarítás. Ha korábban küzdöttél ezzel, a készpénzes borítékkategóriák használata lehet a megoldás a problémára. Teljes ellenőrzésed van a költési kategóriák felett, így olyan borítékokat készíthetsz, amelyek megfelelnek az életstílusodnak, és segítenek kevesebbet költeni.

Ha úgy érzed, hogy a megtakarítás csak munka és lemondás, és nem játék, akkor ezzel a rendszerrel leszámolhatsz azzal, hogy pénzt költesz felesleges dolgokra, és elkezdhetsz gazdagabban élni.

Választhatsz például „szórakoztatás” kategóriát.

Jobban megértheted pénzügyi szokásaidat

Az emberek 77%-a aggódik pénzügyei miatt, és ebben nagy szerepe van annak, hogy nem értik őket. Ha eldöntöd, hogy melyik készpénzboríték-rendszer kategóriáit használod, akkor jobban átgondolod , mire költesz pénzt.

Ezen a folyamaton keresztülmenni azt jelenti, hogy hidegen, keményen nézed majd a bevételeidet és a kiadásaidat is. Ha ezt megteszed, jobban fogod tudni kezelni a pénzügyeidet.

Tudd meg, hová megy el pénzednek nagy része

Tudod hova megy a pénzed? Amikor kategorizálod a kiadásaidat, könnyebben láthatóvá válnak a költési szokásaid.

Miután elkezded használni a készpénzes borítékkategóriákat, meg kell becsülnöd, mennyit költesz az egyes dolgokra.

Azonban minél tovább használod ezt a rendszert, annál jobban megérted a pénzügyeidet és hogy mennyit költesz az egyes területeken.

20 fontolóra veendő készpénzes borítékrendszer-kategória

Az általad választott készpénzes borítékkategóriák életmódtól és a pénz elköltésének módjától függenek. Ha nem tudod, hol kezd, van néhány inspirációm. Tehát vessünk egy pillantást a 20 leggyakoribb példakategóriára, amelyeket használhatsz:

1. Bérlet vagy jelzálog

Mielőtt elkezdenél gondolkodni a többi készpénzes boríték kategórián, itt van egy nem kategória, ami nem alkuképes. Valószínű, hogy a jelzálog- vagy bérleti díj fizetésed minden hónapban azonos. Tehát ugyanannyit kell költened erre a folyamatosan kimenő összegre.

2. Közművek

Előfordul, hogy a közüzemi számlák összege ingadozni fog az év során. Télen többet fizethetsz a gázért, mivel a fogyasztás növekszik. Nehéz lehet megbirkózni a fizetési összeg változásával – ez az, ahol ez a rendszer jön be.

Ha minden hónapban átlagos összeget teszel ebbe a készpénzes borítékba, azt jelenti, hogy marad némi készpénzed (bár az is fontos, hogy dolgozz azon, hogyan csökkentheted a villany-, vagy a gázszámla költségeit). Tehát, amikor eljönnek a hűvösebb hónapok, jól felkészült leszel. Ha átalánydíjat fizetsz, akkor is érdemes havonta tartalékolni a végszámlára.

3. Élelmiszer és bevásárlás

Sokunknak fogalma sincs, mennyit költünk élelmiszerre és bevásárlásra havonta. Ez nem egyszerűen a fő bevásárlásról szól. A hónap során vásárolt plusz cikkekkel is számolnod kell.

A étkezés tervezésének gyakorlása mellett elengedhetetlen a készpénzes boríték kategória megléte ehhez a kiadáshoz.

4. Tisztítószerek

Bár a pénzt tisztítószerekre költeni nem feltétlenül szórakoztató, de fontos.

Időnként fel kell töltened a raktárkészleted. Ha pénzt teszel félre erre a bosszantó költségre, az segít sz általános költségvetés kezelésében.

5. Háztartási cikkek

A háztartási cikkek közé tartozhatnak a toalettpapír, papírtörlő, növények, dísztárgyak vagy akár új takarók.

Noha nem kell mindig új dolgokat vásárolni otthonunkba, az ezekre a költségekre szánt költségvetés azt jelenti, hogy kiadásaid soha nem érnek kellemetlen meglepetésként.

6. Közlekedés

Ha mindig úton vagy, félre kell tenned egy kis pénzt utazásra vagy nyaralásra.

Ez a készpénzes boríték fedezheti az üzemanyagköltségeket, a vonatjegyeket, a buszjegyeket és a repülőjegyeket is. Akár ingázol, akár csak szeretsz utazni, szánj rá költségkeretet.

7. Étkezés étteremben

Egy átlagos család havonta 80-90000 forintot költ étkezésre. Ha Te egy ínyenc vagy, és szereted a különleges ételeket és az éttermeket, ezt fel kell venned a készpénzes borítékok kategóriái közé.
Készíthetsz külön borítékokat az étkezéshez és az étteremhez, vagy kombinálhatod a kettőt.

8. Gyerek-alap

Ha van családod, kétségtelen, hogy költségvetésednek nagy része a gyermekeidre fog menni. A legjobb megoldás, ha külön készpénzes borítékot készítesz a kicsikre.

Ez a pénz fedezheti a gyermekfelügyeletet, a ruházatot, az élelmet és bármilyen extrát, például klubokat, különórákat….

9. Kert

Ha kerted van, ez a készpénzes borítékkategória kell neked. A kerti szerszámok és bútorok nem olcsók.

Fontold meg, hogy átlagosan mennyit költesz erre az időtöltésre. Lehet, hogy módosítanod kell, hogy mennyit teszel félre, miközben használod is a keretet.

10. Személyes gondoskodás

Nem lehet árat szabni az öngondoskodásnak… Oké, talán mégis. Amikor kiválasztod, hogy mely készpénzes borítékkategóriákat használod, ne hagyd figyelmen kívül ezt.

Költségkeretednek ez a része fodrászatot, masszázst, szépségápolási kezelést, alkalmi öngondoskodási hetet, valamint higiéniai termékeket fedez.

11. Ruházat és cipő

Időbe telik annak megtanulása, hogyan hagyd abba a nem hordott ruhák vásárlását, de ez egy olyan szokás, amely kimerítheti pénztárcád. Annak érdekében, hogy a pályán maradhass, hozz létre egy ruházati és cipők készpénzes borítékkategóriát.

Tegyél minden hónapban ugyanannyit ebbe a borítékba, és azt fogod tapasztalni, hogy a költségkeretben az összeg hamarosan felhalmozódik.

12. Költőpénz

Mindannyian megérdemeljük, hogy időnként jól érezzük magunkat. Keményen dolgozol, ezért a pénzed egy részét arra kell fordítanod, hogy jól érezd magad.

Ez azt jelentheti, hogy eltöltesz egy napot a családdal, valamilyen tevékenység vagy új játék vásárlását. A választás a tiéd.

13. Nyaralás

Szeretnéd magad mögött hagyni a gondjaidat? A válasz egy távoli uticélt vagy városi kirándulásra is mehetsz.

Egy felmérésében az emberek csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy évi 400.000 forintot tervez nyaralásra költeni. Kezd el a következő utazás megtervezését úgy, hogy pénzt takarítasz meg készpénzes borítékban.

14. Smink és szépségápolás

Ha a legjobban nézel ki, még jobban érzed magad. Mindannyiunknak vannak egyedi smink- és szépségápolási rutinjai, amelyek beváltak számunkra. Amikor a készpénzes boríték kategóriáit tervezed okos, ha ezt is felveszed a listába.

15. Kisállat alap

Van szőrös barátod, akit szeretsz? A háziállatok nagyszerű kiegészítői minden családnak, de drágák is lehetnek.

Számold ki, mennyit költesz állatorvosi számlákra, állateledelre és kisállatokkal kapcsolatos termékekre. Itt meg kell találnod egy átlagot a boríték létrehozásához.

Hogyan tervezz költségvetést, ha háziállatod lesz? – 7 költség, amit figyelembe kell venni

16. Szórakozás

Legyen szó egy moziról vagy egy koncertről, mindannyiunknak szüksége van a szórakozásra.

Hiba azonban ezreket szórni a jegyekre költségvetés nélkül. Ha pénzt teszel félre erre a bizonyos költségre, minden könnyebbé válik.

17. Események

Ezután beszéljünk az eseményekről és arról, hogy mennyibe kerülnek. Ez lehet az unokatestvéred lánybúcsúja, esküvője vagy akár valakinek a 60. születésnapi bulija.

A fentiek mindegyike komolyan lemerítheti az egyenlegedet, hacsak nem terveztél jó előre költségvetést.

18. Randi esték

Mikor töltöttél utoljára együtt minőségi időt a pároddal? Fontos, hogy időt és pénzt is szánj erre.

A költségvetés megtervezésekor gondolj arra, hogy milyen típusú randevúkat szeretnél, és hogy általában mennyibe kerül, és vedd fontolóra az otthoni randevúzási ötleteket is.

19. Ajándékok

Valami különleges ajándékot adni egy szeretett embernek felbecsülhetetlen.

Noha rengeteg olcsó köszönetnyilvánítási ötlet van, valamint születésnapi és ünnepi ajándékok találhatók, mindig költségvetést kell készíteni rájuk. Ha felveszed ezt is a készpénzes borítékok kategóriái közé, azt jelenti, hogy lesz pénzed a legközelebbi és legkedvesebb személy ajándékára.

20. Vészhelyzet

Vészhelyzetek adódnak, ha nem számítasz rá. Előfordulhat, hogy az autód tönkremegy, vagy a tető javításra szorul. Ezeknek a problémáknak a megoldása sokba kerül, ezért előre kell tervezni.

A magyarok több mint 50%-a nem engedheti meg magának, hogy 200.000 forintot költsön vészhelyzetre. Tegyél félre egy tisztességes összeget a váratlan költségek esetére egy sürgősségi alapban.

Szakértői tipp:

Szükség szerint cseréld ki a borítékokat Ahogy elkezded használni a készpénzes borítékrendszert, megtudod, hová megy el pénzednek nagy része. Módosíthatod az egyes borítékokban felhasznált mennyiséget attól függően, hogy mit tanultál meg az út során. Így szükség szerint lecserélheted a borítékokat.

Hogyan címkézd fel a készpénzes borítékaidat?

A készpénzes borítékok kategóriáit többféleképpen is felcímkézheted. Ha digitális rendszert használsz, banki vagy költségvetési alkalmazással kezelheted a pénzed, és digitálisan kategóriákra oszthatod.

Ha fizikai borítékot használsz, jelölőtollat használhatsz az egyes kategóriák címkézésére, és készpénzt helyezhetsz a borítékokba.

Hogyan rendszerezd a készpénzes borítékokat?

A készpénzes borítékokat irattári rendszerrel vagy készpénzes borítéktárcával rendezheted.

Miután minden készpénzes borítékot megtöltöttél, tárolnod kell azokat. Tárolhatod őket egy irattartó fiókban, és kiveheted azokat, amelyeket használni szeretnél. Tárolásuk segíthet abban is, hogy ne költs pénzt olyan kategóriákban, amelyeket nem használsz.

Vannak készpénzes borítékos pénztárcák is, amelyeket megvásárolhatsz a borítékok rendezéséhez.

Ha pedig alkalmazást vagy digitális eszközt használsz, minden nap ellenőrizd, és frissítsd, amikor költesz. Így tudni fogod, mennyi pénz maradt az egyes kategóriákban.

Mik a leggyakrabban használt kategóriák a készpénzes borítékra?

A leggyakoribb készpénzes borítékkategóriák közé tartozik például az élelmiszerek és bevásárlás, a bérleti díj és a jelzáloghitel, a közüzemi szolgáltatások, a szórakozás, a közlekedés, a kertészkedés, a személyes gondoskodás és a sürgősségi alapok.

Választhatsz nagyon konkrét készpénzkitöltési kategóriákat is a vásárolni kívánt termék alapján.

Például „kézitáskák vásárlása” vagy „pénz könyvekre”.

Készpénzes borítékkategóriákkal kapcsolatos cikkek

Ha örömmel olvastad ezt a cikket a készpénzes borítékrendszerről és a készpénzes boríték kategóriákról, ezeket is olvasd el legközelebb!

Hogyan használd a készpénzes borítékrendszert a költségvetés uralására
Takaríts meg pénzt a borítékos kihívással!
Költségvetés: Költségvetési módszerek és költségvetési kategóriák
Hogyan használjunk digitális borítékrendszert
Válaszd ki a készpénzes boríték kategóriákat most!

Ha a készpénzes borítékrendszert kívánod használni, az első lépés annak eldöntése, hogy mely kategóriák felelnek meg életstílusodnak és igényeidnek. Vess egy pillantást a kategóriapéldákra, amelyeket ebben az útmutatóban kiemeltünk, és használd őket, vagy egyszerűen kitalálhatod a sajátjaidat.

Mindannyiunknak más a jövedelme és különböző kötelezettségei vannak. Tehát ami neked bevált, nem biztos, hogy másnak is jó, és a költségvetésedtől függően másként is csinálhatsz dolgokat. Szánj időt arra, hogy mérleged a pénzzel kapcsolatos szokásaidat a készpénzes borítékrendszer kategóriáinak kiválasztásakor.


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds