Legyünk őszinték. 30 évig nehéz motiváltnak lenni, maradni.  Amikor kijutsz az adósságból, tudod, hogy haladsz a célod felé. Amikor kifizeted a diákhiteled, autóhiteled és hitelkártya-tartozásoknak is búcsút intesz, megkönnyebbülést érzel, hogy az adósság súlya nem nyomaszt többé, és újra fellélegezhetsz. Ezek az érzések biztosítják a motivációt, amire szükséged van ahhoz, hogy tovább menj.

De ha egyszer magad mögött hagyod az adósságot, készen állsz a hosszú távú célok kezelésére: a jelzálog kifizetésére, a jövőbeni vagyonod megteremtésére, a gyerekek továbbtanulására félretenni. Ezeknek a mérföldköveknek az elérése nem történik meg egy éjszaka alatt. Tény, hogy évekig, vagy akár évtizedekig tartanak. A lassú haladás miatt könnyű elrettenni. Megértem. De a vagyon megteremtéséhez ez a fajta kitartás szükséges.

A nagy kérdés az, hogy hogyan maradhatsz motivált a hosszú távú célokra összpontosítva? Íme néhány tipp, amit használhatsz:

1.TIPP: Vizualizáld folyamatosan az eredményt

A vizualizáció nehéz gyakorlatnak hangzik,  denagyon egyszerű. A vizualizáció egy jövőbeli esemény vagy hely mentális képe. Gondolj például arra, hogy mit szeretnél tenni, ha már nem kell dolgoznod. Csukd be a szemed (jó, ne most, mert ezt olvasod). Kérdezd meg magadtól, “milyennek látom magam nyugdíjas koromban?” Legyen egy szuper tiszta, HD képed a tevékenységedről, a helyről vagy a dolgokról az elmédben. Képzeld el magad az unokákkal. Képzeld el, hogy kirándulsz, amikor csak akarsz. Szagold a tenger sós illatát, és hallgasd a hullámokat, amik összeomlanak a strandon. A hosszú távú motiváció megőrzéséhez rendszeresen meg kell jelenítened ezeket a célokat.

2. TIPP: “Aprítsd fel” a célokat

A hosszú távú célok nehéznek és lehetetlennek tűnnek, ha arra gondolsz, hogy mennyi ideig fog tartani, amíg eléred őket. Ahhoz, hogy a célok elérhetők legyenek, kisebb darabokra vágjuk őket. Tegyük fel, hogy  5.000.000 forint van a jelzálog-hiteledből, és öt éven belül ki akarod fizetni. Ne nézd meg ezt a hatalmas számot. Bontsd le!

Mennyit kell fizetned minden évben, hogy elérd a célodat öt év alatt? 1 millió forintot. Ezután osszd el ezt a számot 12-vel, hogy tudd, mennyit kell fizetned minden hónapban:  nagyjából 85.000 Ft-ot (ha a kamatot is számítjuk). Melyikért könnyebb dolgoznod? Az 5 millióért  vagy a 85.000 forintért havonta? A kisebb mennyiség érhető el jobban. Ezek a közbenső célok gyorsabb győzelmet biztosítanak – és ez döntő fontosságú a hosszú távú motiváció megtartásához.

Ugyanez vonatkozik a befektetésre is. Tegyük fel, hogy 35 éves vagy és nincs nyugdíjmegtakarításod, de el szeretnéd érni a 35 millió forintos nyugdíj-vagyont mire 55 leszel. Menj, keress egy kalkulátort a neten, és írd be a számaidat, vagy jelentkezz be nyugdíjtervezésre.

 

3. tipp: Maradj a pályán

Nem fogod tudni, hogy közelebb vagy-e a célodhoz, hacsak nem kíséred figyelemmel az előrehaladásod. Vannak, akik naplót vezetnek. Mások vizuálisabb megközelítést alkalmaznak. Például létrehoznak egy táblázatot, amely forintösszeggel jelzi a haladást.

Egyik ügyfelem igyekezett gyorsan kifizetni a jelzáloghitelét. Egy egyszerű rajzot készített a házuk elrendezéséről. Ezután egy bizonyos forint-összeget rendelt minden szobához. Miután kifizette ezt az összeget, beszínezte a szobát. Időbe telt, de végül az egész ház színes lett – a jelzáloghitele kifizetésre került!

4. TIPP: Jutalmazd magad

Annak ellenére, hogy nyomon követed a haladást, meg kell ünnepelned, amikor eléred a kisebb közbenső célokat. Eldöntheted, hogy melyek ezek a mérföldkövek. Talán az, ha eléred a 300.000 forintot a vésztartalék alapban. Vagy mérföldkövet lehet minden befektetett 1 000 000 forintnál. Amikor eléred ezeket a számokat, ünnepelj! Adj magadnak egy kis jutalmat – egy kirándulást, nyaralást, új ruhát…. Csak győződj meg róla, hogy a jutalom nem veszélyezteti a haladásodat a cél felé.

5. TIPP: Légy bátor

Nézzünk szembe vele: az adósságmentesség és a jövőre történő megtakarítása nem szokás a kultúránkban. Lehet, hogy úgy érzed, hogy mindenki más mindenféle szórakoztató dolgot csinál , miközben Te otthon maradsz, és nem élsz. Ezért kell időt töltened a hasonló gondolkodású emberekkel, akik bátorítanak és megadják neked az extra lendületet. Keress másokat, munkahelyen vagy akár online, akikkel megbeszélheted az értékeidet és elkötelezettségedet. Rendszeresen beszélj velük. Osszd meg sikereidet és beszélj a nehézségeidről. Ne próbálj egyedül haladni!

6. TIPP: Keresd a nyerteseket

Mások pénzügyi győzelme motiváló. Olvass el a könyveket és cikkeket, amelyek rávilágítanak arra, hogy a mindennapi emberek hogyan tudtak vagyonokat létrehozni. Hallgass sikertörténeteket a rádióban, az interneten és a podcastokon. Tippeket és eszközöket  tanulhatsz a pénzed maximális kihasználásához.

Biztos vagyok benne, hogy ha egy szakemberrel dolgozol együtt, eléred a pézügyi céljaidat.

 

[recent_post_slider design=”design-1″]