Még ma is kell bizonygatni, hogy egy üzleti terv készítése hasznára válhat egy vállalkozónak. Nem minden vállalkozó készít írásba foglalt üzleti tervet, s még kevesebben írnak csak önmaguknak azért, hogy elkerüljék a vállalkozásukra leselkedő veszélyeket.

[social_warfare]

Figyeld gondolataidat, mert szavakká válnak,

Figyeld szavaidat, mert tettekké válnak,

Figyeld tetteidet, mert szokásaiddá válnak,

Figyeld szokásaidat, mert jellemeddé válnak, Figyeld jellemed, mert az lesz a sorsod. (Frank Outlaw)

Kinek írunk üzleti tervet?

Alapvetően kétféle üzleti terv létezik:

  • az önmagunknak, és
  • a másoknak írt terv.

Vállalkozásindító konzultációkon gyakran kérdezik tőlem, hogy a két terv közötti lényegi különbség az, hogy míg magunknak nem hazudhatunk, addig a másoknak írt üzleti tervben igyekszünk kedvező színben feltüntetni esélyeinket? Van ebben valami igazság. De! Mások átverésének vannak veszélyei: rosszul járunk, ha egy banknak írt üzleti tervről kiderül, hogy nélkülözi a realitást, és előfordulhat, hogy elhisszük a saját hazugságainkat, behunyjuk a szemünket a várható nehézségek előtt, túlbecsüljük lehetőségeinket, képességeinket.

A lényegi különbség mégsem ez.

Az alábbi 5 pontban van különbség:

  1. Kik vagyunk?
  2. Üzleti titok
  3. Pénzügyi terv
  4. Tervdokumentáció
  5. Résztervek (esetenként vésztervek)

Mi az üzleti terv funkciója?

Még ma is kell bizonygatni, hogy egy üzleti terv készítése hasznára válhat egy vállalkozónak. Nem minden vállalkozó készít írásba foglalt üzleti tervet, s még kevesebben írnak csak önmaguknak azért, hogy elküljék a vállalkozásukra leselkedő veszélyeket.

Ha megkérdezünk 100 működő vállalkozást, hogy szokott-e üzleti tervet írni, a többség válasza nemleges.
A többség azért nem ír, mert azt sem tudja, mi az az üzleti terv. Kevesen vannak, akik azért nem írnak, mert a könyvelőjükkel, tanácsadójukkal íratták meg, amikor banki hitelt akartak felvenni, vagy pályázni akartak.

Én arra bíztatlak, hogy legalább önmagadnak készítsd el az üzleti tervedet, hogy kritikusan, felkészülten, jól összegyűjtött és rendszerezett ismeretek birtokában nézz szembe a valósággal.

Van az üzleti tervnek még egy fontos funkciója, melyre ritkán gondolnak azok, akik még csak most készülnek belevágni első vállalkozásukba. Az induláskor elkészített terv lehet majd a későbbi mérce, amelyhez viszonyítunk, amikor keressük a választ a kérdésre: sikeresek vagyunk-e a vállalkozásunkkal?

A siker többféleképpen mérhető

Siker, ha meggazdagodtunk; siker, ha környezetünk megbecsül; siker, ha valami újat alkottunk; különös képen siker, ha elértük a céljainkat….Ezek a megközelítések nem mindig és nem feltétlenül fedik egymást. Elég ha csak arra az esetre gondolsz, hogy meggazdagodhatunk úgy is, hogy a társadalom nem fogadja el, nem tolerálja azt a módot, ahogy pénzünkhöz jutunk. S elképzelhető ennek fordítottja is: hasznos újításunkon ugyan mások gazdagodtak meg, de végülis megvalósult, ezért akár sikeresnek is érezhetjük magunkat.

A kezdő vállalkozók többnyire úgy gondolják, és üzleti tervükben is azt írják, hogy „célom vállalkozói tevékenységgel tisztes megélhetést biztosítani magam és családom számára.” Ezután beleveti magát az üzlet forgatagába, gyakran dolgozik naponta 16-20 órát, s nem is marad el az eredmény: 5 év múlva drága autója, luxuslakása van, bőven többet keres, mint a „tisztes megélhetés”… csak éppen családja nincs már, mert nem viselték el, hogy soha sincs otthon, alig találkozik a párjával, gyerekeivel.

Végül üzleti tervet azért is kell írnunk, hogy adott esetben könnyen, gyorsan, nagyobb tragédiák nélkül menjünk csődbe. Persze nem erre készül, aki vállalkozni kezd. Az üzleti életnek mégis gyakori és természetes velejárója, hogy a feltételek nem úgy alakulnak, ahogy előzetesen terveztük, elképzeltük. Ilyenkor a megfelelően elkészített terv – különösen annak pénzügyi terv fejezete, kiemelten a cash flow tábla – ideje korán figyelmeztethet, hogy vállalkozásunk nem eredeti elképzeléseink szerint alakul. Sajnos gyakori, hogy a vállalkozók későn veszik észre a bajt, futnak a pénzük után, és ezzel még mélyebbre süllyednek az adósságokban. Persze lehet, hogy mindezt elkerülhették volna, ha időben hoznak meg intézkedéseket a veszteségek csökkentésére, elkerülésére, vagy még időben döntenek a vállalkozás eladásűról, felszámolásáról.

Nos, Neked van már üzleti terved?

Ha nincs, nem tudod, mit is írj bele, egyedül nem boldogulsz vele, akkor jelentkezz vállalkozói konzultációra itt >>>

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*