Idén is sok huszonéves fejezte be az iskolai, felsőoktatási tanulmányait. Közülük sokan rövidesen saját fizetésükből fogják fedezni költségeiket, pénzügyi döntéseket hoznak rövidebb-hosszabb távú terveik megvalósításához. Te is közéjük tartozol? Ha igen, íme néhány jó tanács, hogy minél sikeresebben menedzseld a pénzügyeidet.

Legyen havi költségvetésed

A havi költségvetés lényege, hogy hónap elején előre eldöntöd, hogyan fogod beosztani a pénzedet, elosztod, hogy mire mennyit szeretnél költeni. Utána már semmi más dolgod nincs, csak ragaszkodnod kell a döntéseidhez. Ehhez készíts akár egy táblázatot vagy használj mobiltelefonos applikációt, és mindig ellenőrizd a tényleges kiadásaidat.

Így kezdd!

Ha már van munkaszerződésed, de még nem kaptad meg az első fizetésed, akkor is pontosan tudod, mennyi a béred, mennyit keresel. Akár albérletben, akár a szüleiddel közös ingatlanban kezded meg az önálló életet, írd össze, mennyi a fix költséged (lakbér, rezsi, bérlet stb.).  A  maradékot oszd be úgy, hogy mindig tudjál félretenni egy kicsit belőle. Ha szükség van rá, akkor csökkentsd a fix költségeidet. Néhány ötlet:

  • A lakhatási költséget például úgy csökkentheted, ha többen béretek egy nagyobb lakást, nem pedig egyedül fizetsz egy kisebbet.
  • Ha a lakhelyed és a munkahelyed közötti távolság megengedi, lehetővé teszi, akkor jó időben, tavasztól őszig kerékpárral járj dolgozni, így egyszerre spórolsz a közlekedésre és a sportolásra szánt költségeken is.
sokkicsi3d

További spórolási tippek az e-bookban. Rendeld meg most!

 

Legyen fő szempont a megtakarítás

A legnehezebb az, hogy a valószínűleg még nem túl magas keresetedből tegyél félre valamennyit. Ez látszólag lehetetlen, azonban ez a legnagyobb csapda, ugyanis ha a megtakarítást teszed utoljára, soha nem lesz tartalékod. Ha fiatal korban elkezded az öngondoskodást, megtakarítást, az idő Neked dolgozik és kevesebb összeg félre tételével is nagy tőkét tudsz évek alatt felhalmozni.

Legfontosabb a rendszeresség

Már kis összeggel is érdemes elkezdened a takarékoskodást, ugyanis a megtakarításnál nem az összeg, hanem a rendszeresség a leglényegesebb.

Mutatok egy példát

Ha havi 5000 Ft-ot teszel félre havi 3 %-os kamattal, havi kamatfizetéssel, akkor ennyi megtakarításod lesz 5-10-15-20-25-30 év múlva

5 év  318.547 Ft
10 év  676.590 Ft
15 év  1.079.028 Ft
20 év  1.531.365 Ft
25 év  2.039.787 Ft
30 év  2.611.250 Ft

Az sokat számít, ha van kitűzött célod, tudod, mire gyűjtesz. Egyrészt ez motiváló lehet, segít megakadályozni, hogy egy-egy hirtelen jött vásárlási ötlet ne vigye el a félretett pénzedet. Másrészt a példában mutatott számok (kamat és végösszeg) tekintetében jobb eredményt, nagyobb megtakarítást lehet elérni, ha a célhoz passzoló megtakarítási formát választod. Ehhez érdemes független, valódi  pénzügyi tanácsadást igénybe venned.

4 fontos tanács – nemcsak huszonéveseknek

  • Kövesd figyelemmel a költéseidet,
  • készíts havi költségvetést,
  • kerüld a hiteleket,
  • és mindig csak annyit költs, amennyi a megtakarítás után megmaradt.

Ha ezt a 4 főszabályt betartod, nem csúszhatsz félre anyagilag.

pénzügyi-workshop-postit

Képezd magad!

Tanulj a pénzről és állítsd szolgálatodba! Ez a sikeres befektetés titka! – állítja Donald Trump.

Ahhoz, hogy pénzügyi ismereteidet, pénzügyi tudatosságodat fejleszd, nem kell topfizetéssel rendelkezned. A pénzügyek alapjaival alacsonyabb fizetés esetén is érdemes részletesen megismerkedned, mert megfelelő ismeretek birtokában számos „drága” tévedést – rossz befektetési lehetőségek és hitelkonstrukciók – elkerülhetsz a későbbiekben. Fontos, hogy megtanuld, melyik befektetésnek mekkora a kockázata és mennyi a költsége.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*