Amikor egy terv működik, nagyobb valószínűséggel ragaszkodunk hozzá, nem? Boldogan le fogunk mondani a rágcsálnivalókról, büfé-kávékról…, ha ez azt jelenti, hogy jobban érezzük magunkat és anyagilag stabilabbak leszünk. Hogyan lehet elérni ezt az állapotot?

Sokan tudják már, hogy a költségvetés  használata eredményt hoz, azaz működik. És az a célom, hogy segítsek neked is megtalálni a módját, hogy a költségvetés olyan kényszerítő legyen, amellyel alig várod, hogy leülj és megnézd a számaidat. Lehet, hogy azt gondolod, hülyeség! De tarts velem és megmutatok neked néhány tippet és trükköt a költségvetéshez.

[social_warfare]

Néhány bennfentes információ a költségvetésről

Megosztok veled néhány titkos költségvetési információt. Kész vagy? Íme . . .

A költségvetés egyszerű. Egy applikációval havonta néhány perc alatt költségvetést hozhatsz létre.

Költségvetés bárki tud készíteni. A gazdagok és a szegények. A konzervatívok és a szabad szelleműek. A költekezők és a spórolósok. Mindenki.

Költségvetés működik. A költségvetés mutatja és mondja a pénzednek, hogy hova menjen, s ezzel segít elérni  a pénzügyi céljaidat.

Mi a legfontosabb tanács költségvetéssel kapcsolatban? Hidd el, hogy a költségvetés, a családikassza tervezése tényleg működik! Néhány további tanácsomat olvashatod az alábbi listában:

Vidd a költségvetésed magasabb szintre ezzel a 12 egyszerű tippel

 1. Költségvetésed készítsd el a hónap kezdete előtt. A valódi költségvetés a jövőre összpontosít,  lehetővé teszi, hogy előre tervezz, ahelyett, hogy az elmúlt dolgokkal foglalkozol. Tehát ne várd meg a hónap első napját a költségkeretek meghatározásával. Hozd meg a döntést, hogy a következő hónap költségvetésének meghatározásához ebben a hónapban hozzá fogsz.
 2. Zéró-alapú legyen költségvetés. Adjon minden egyes forintodnak egy címkét. 200.000 forintot keresel egy hónap alatt? Költségvetésben címkézd fel a teljes összeget. Ne hagyj ki semmit, dolgozz rajta addig, amíg a jövedelmed mínusz a kiadásaid összege egyenlő nem lesz a nullával. Amikor minden forintnak van “feladata”, akkor leszel te a főnök  a pénzed felett. Mondd meg Te a pénzednek, hogy mit tegyen, hova menjen.
 3. Minden költségedet kövess nyomon. Tartsd ellenőrzés alatt a tranzakciókat a hónap folyamán. Végtére is, a költségvetés nem jó, ha nem ragaszkodsz hozzá. És az egyetlen módja annak, hogy megtudd, hogy frissíteni, vátoztatni kell a költségvetésedet, miután nyomon követed pénzköltéseidet! Használj táblázatot, vagy applikációt , és egyszerűen rendezheted a tranzakcióidat az egyes költségvetési kategóriákba.
 4. Végezd el a beállításokat. Te vagy a pénzed főnöke, emlékszel? Ha valami váratlan kiadás felbukkan, akkor megvan a hatalmad a pénzed mozgatására. Új nadrágra van szükséged a munkához, de a ruházati keretből kifogtál már?  Nézzd meg, van-e olyan kategória, ahol van egy kis extra pénzed. Lehet, hogy ebben a hónapban alacsonyabb a normál elektromos számla, vagy pénzt csoportosíthatsz át egy olyan kategóriából, mint a szórakozás…
 5. Hozz létre egy vegyes kategóriát. A vegyes vagy “egyéb”  kategória a barátunk. Mert bármennyire akarsz precíz lenni, a kiadásokat nem tudod a kiadások úgy megtervezni, ahogy azok majd . Szóval tegyél pénzt egy vegyes/egyéb/bármi történhet kategóriába. Így le tudod cserélni a kiégetett izzókat, vagy jöhet egy utolsó pillanatban érkező születésnapi meghívó, aggodalom vagy gond nélkül meg fogod tudni oldani.
 6. A féléves kiadások költségvetése. Egyszerű vésztartalékalapot hozhatsz létre a költségvetésedben, hogy félre tudj tenni a váratlan és féléves, éves kiadásokra. A lakás- és autóbiztosításról, valamint a különböző tagsági díjakról beszélek. Minden hónapban tegyél félre egy kis összeget, és amikor a nagyobb összegű számlát kell kifizetned, az már nem fog fájni.
 7. Legyen keret a nagy vásárlásokért, nagyobb összegű kiadásokért. Jártál már úgy, hogy karácsony előtt azon töröd a fejed, hogy hogyan fogsz sakkozni a rezsiszámlákkal azért, hogy tudj ajándékot vásárolni? S mondtál már le nyaralásról azért, mert nem volt rá pénzed? Azért, hogy a karácsonyi szezont vagy a nyári vakációt élvezhesd , kezdj el időben félre tenni rájuk. Esetleg az előfordult, hogy bedöglött a hűtőd, mosógéped, autód… s a javításhoz, vagy egy új beszerzéséhez kölcsön kellett kérned?  Kezelje a karácsonyt, a vakációkat, vagy az otthoni fejlesztési projektet, úgy mintha egy havi díjas szolgáltatás lenne, és “fizesd be” egy megtakarítási számlára.
 8. Költségvetés a szórakozásért. Természetesen nem szabad csak a jövőbeli szórakozásra, mulatságra spórolni. Szükség van a szórakozásra most! Maradj józan és költséghatékonyan szórakozz, ehhez egy meghatározott összeget adj magadnak. Ha még csak azon dolgozol, hogy minél előbb kifizesd az adósságod vagy felépíts a sürgősségi 6 vésztartalék alapot, érdemes ezt a kategóriát alacsony keretben tartani. De fontos, hogy adj magadnak keretet egy kis kényeztetésre.
 9. Frissítsd költségvetésedet havonta. Egyes költségvetési kategóriák minden hónapban ugyanazok maradnak, míg mások változnak – és ez rendben is van! Mindössze annyit kell tenned, hogy a következő hónapra átnézed és módosítod ennek megfelelően.
 10. Ismerd fel a szükségleteket és a kívánságokat. Lehet, hogy új számítógépet szeretnél, de meg kell javítani az otthoni fűtést. Ha megengedheted magadnak mindkettőt, nagyszerű! Néha azonban meg kell birkóznunk a döntésekkel, hogyan költsük el a pénzünket okosan, bölcsen. Ha felismered a különbségeket az igényeid és a szükségleteid között, az mind neked, mind a költségvetésednek, pénztárcádnak előnyös lesz.
 11. Állíts be reális költségkeretet. A költségvetés egy egyszerű terv, amelyet viszonylag egyszerűen végrehajthatsz. Például, ha tudod, hogy soha nem engedhetsz meg magadnak egy havi 100ezer forintos élelmiszer-keretet, csoportosítsd a pénzedet addig, amíg konfortosan nem érzed magad, attól, hogy a szükséges értkezési keretet állítottad be. Csökkentheted az élelmiszer-keretet lassan, amíg el nem éred a kitűzött célt.
 12. Kegyelmezz magadnak. Mint minden szokás kialakítása, a költségvetés kialakítása, használata is egy kis időbe telik. Idő kell hozzá, hogy  azt érezd, hogy a tervezés, a kiadások nyomonkövetése, költségkeretek meghatározása az életed része. A legtöbb ember kb. 3 hónap alatt kezdi el természetesnek venni, de ne aggódj, ha neked tovább tart. Állítsd be a számokat, kövesd nyomon, hogy megy, és örülj, amikor összejön. Végtére is, csak gyakorlás kérdése, hogy sikeres leszel-e.

Költségvetés GYIK

Gondot okoz, hogy a költségvetésem nullára jöjjön ki. Fontos ez?

Amikor valaki első próbálkozásra nullára be tudja állítani a költségvetését, akkor azt én „a kezdők szerencséjé”-nek hívom. Ez azért van, mert kicsit furcsán érezheted magad, hogy minden egyes forintnak “címkét” adj, és megnyugtatóbb, ha egy kis extra pénzt hagysz szabadon. De hidd el, ez az extra pénz el fog fogyni. El fogod költeni egy töltőállomáson, vagy a barátokkal együtt töltött vacsorán, vagy veszel egy új inget vagy könyvet, mindezt egy hamis biztonságérzettel teszed, mert azt gondolod a költségvetésedbe belefér. Ehelyett, áss mélyre, hogy elérje a költségvetési egyenleged a nulla értéket. Írj le mindent, amire a jövő hónapban költhetsz pénzt, és minden kategóriához rendelj hozzá egy forintösszeget. Ha biztos vagy benne, hogy minden költséget leírtál, itt az ideje, hogy más kategóriákat is feltölts. Olyanokat mint a hiteltörlesztés, a megtakarítás, a vegyes vagy a szórakozás kiadásai.

Mennyit kell megtakarítanom egy nagy vásárláshoz, ha nem tudom előre, mennyibe fog kerülni?

Nagyszerű kérdés! Néha  be tudsz állítani  árat a megvásárolandó eszközhöz. Ilyen például, ha egy új számítógép beszerzése a cél. Más nagy célok, kevésbé nyilvánvalóak. Ezekhez javasolom: gondold át, mit engedhetsz meg magadnak. Szeretnéd elvinni gyermekeidet a DisneyLand-be jövőre? Ahelyett, hogy pontos összeget állítanál be a költségvetésbe, beszélj a férjeddel/feleségeddel/pároddal annak meghatározásához, hogy mennyit vagytok hajlandóak félre tenni. Tegyük fel, hogy vállaljátok, hogy 50.000 Forintot tesztek félre havonta. Ezt tegyétek havonta egész évben , és amikor eljön az ideje, nézz körül, hogy megtaláld azokat a lehetőségeket, amelyek passzolnak a megtakarított pénzetekhez.

Most finomhangold a terveidet, és gyere a Facebookra, hogy megmutasd az eredményeidet.

Hova tedd a megtakarított pénzed? Milyen pénzügyi megoldást válassz? Valódi válaszokat, tanácsokat kapsz itt! Kattints!

[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*