Ha az idős korodra szeretnél takarékoskodni, akkor az önkéntes nyugdíjpénztárak nyújtják jelenleg a legjobb, legkényelmesebb megoldást. Nagy előnye a pénztáraknak, hogy különböző portfóliók közül választhatsz, s nem mellesleg állami támogatás is jár a befizetéseidre. A portfólió-paletta elég széles: találsz magadnak valót, ha teljesen kockázatkerülő vagy, de ha akarsz, lehetsz merész is. A kockázatvállalási hajlandóságod nagymértékben meg fogja határozni az elérhető hozamodat is.

Bizonytalanság övezi az időskori megélhetést

Manapság sok embert foglalkoztat a nyugdíj-téma, ami nem is csoda, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy bizonytalanság övezi időskori megélhetésüket. Éppen ezért az biztos, hogy Te sem maradhatsz tétlen: valamilyen formában gondoskodnod kell a nyugdíjas éveidről. Ne aggódj, vannak megoldások! Több nyugdíj célú megtakarítási forma van, amelyet ha kellő időben elkezdesz, szemmel látható nyugdíj-kiegészítést tudsz összegyűjteni.

nyugdíj-mikor-kezdjek-el-megtakarítani

Miért jó az önkéntes nyugdíjpénztár?

  • Viszonylag alacsony költségek mellett profik „kezébe” adod a pénzed.
  •  20 százalékos állami támogatásra is számíthatsz a befizetéseink után, amit adójóváírás formájában kaphatsz meg.
  • Saját igényeidnek megfelelő portfóliók, vagyis különböző befektetési csomagok közül válogathatsz. Így szem előtt tartva azt, hogy hány év múlva fogsz nyugdíjba menni, meg tudod határozni, hogy milyen típusú és kockázatú befektetésbe menjen a befizetésed.

 

nyugdijpenztari-portfoliok

Bizonytalan vagy? Katt ide!

 

Választható portfóliók segítségével gyarapíthatod a pénzed

A portfólió választás megkönnyíti az életedet. Így több befektetés között oszlik meg a befizetésed, anélkül, hogy neked kellene őrködnöd a nyugdíj-megtakarításod fölött. Ellentétben azzal az esettel, ha nyugdíj előtakarékossági számlán (NYESZ) gyűjtöd  nyugdíjra valót, mert akkor neked kell összeállítanod a befektetéseidet. Az önkéntes nyugdíjpénztárral csak annyi dolgod van, hogy kiválasztod a pénztár által kínált portfóliók valamelyikét. A különböző portfóliók eltérő hozam és kockázati profillal rendelkeznek, ezért nem mindegy milyen időtávra tervezel. Lehetsz a legkockázatkerülőbb, vagy akár legmerészebb is, megtalálod a hozzá passzoló portfóliót

Leggyakrabban 3 portfólió kategóriát érhetsz el:

  • a legkevésbé kockázatos a klasszikus portfólió,
  • az arany középút a kiegyensúlyozott,
  • míg a legnagyobb kockázatot a növekedési portfólióval vállalod.

Persze vannak olyan pénztárak is, ahol még több elérhető portfólió is van.

Hozam-túra

Minél fiatalabb vagy, érdemes annál kockázatvállalóbbnak lenned

Minél fiatalabb vagy, annál inkább érdemes kockázatosabb portfólióba fektetni pénzed, hiszen több évtized alatt szép summára tehetsz szert, és nem kell a veszteségek miatt aggódnod.

Általában a klasszikus portfólió érhető el a legalacsonyabb kockázattal. Ennek a portfóliónak a befektetései a hazai állampapírok köré koncentrálódnak, ezért óriási hozamokra ne számíts. Az 5 legnagyobb pénztárnál szinte 100 százalékos az államkötvények aránya a portfólión belül, csak az MKB klasszikus portfóliója tartalmaz 2 %-nyi részvénybefektetést is. Leginkább akkor tanácsos ilyen portfóliókba tenni és tartani a pénzed, ha pár éved van hátra a nyugdíjba vonulásig. Egyenletesen, nagyobb visszaesések nélkül gyarapodik a pénzed benne.

A kiegyensúlyozott portfóliók átmenetet képeznek a kockázatmentes és kockázatos befektetések között. Ezek általában  államkötvényekbe és részvényekbe teszik a vagyonukat, amivel időszaktól függően már egész vonzó hozamokat képesek elérni. A legnagyobb hazai pénztárak szemmel láthatóan államkötvény túlsúlyosak, átlagosan 20 százaléknyi részvényt tartanak a portfólióikban. A pénztárak többségénél ez a portfólió az alapértelmezett „beállítás”, ami azt jelenti, hogy ha nem jelölsz meg külön portfóliót, akkor automatikusan ide kerül a pénzed.

A növekedési portfólióktól várhatod el a legnagyobb teljesítményt, persze itt teszed kockára a pénzedet leginkább. A növekedési portfóliókban már inkább a részvényekre tevődik át a hangsúly az állampapírokról, sőt kis arányban tartalmazhatnak már akár árupiaci befektetéseket is. A legnagyobb pénztárak esetében pénztáranként változó a részvényarány, de általánosságban még mindig az államkötvények 50% feletti súllyal bírnak.

Bármikor válthatsz

Akkor sem kell aggódnod, ha nem a számításaidnak megfelelő portfóliót választottad, vagy már a nyugdíjas éveidhez közeledsz és ezért váltani szeretnél. A pénztárak lehetőséget nyújtanak arra, hogy időközben bármikor válthass , ehhez mindösszesen egy nyomtatványt kell kitöltened, és megjelölni rajta a kívánt portfóliót. Tehát nem kell hosszú évtizedekre elkötelezned magad, a kockázatvállalásod mértékét bármikor képes vagy megváltoztatni. A portfólióváltásnak viszont a legtöbb pénztárnál díja van, ez általában a számla egyenlegének 1 ezrelékét jelenti, maximum 2000 forintot.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*