Időmenedzsment, célok megvalósítása, halogatás… Ki ne küzdött volna e 3 téma valamelyikével? Halogatónak születik az ember? Vannak, akik hírből sem ismerik ezt a fogalmat, teszik a dolgukat, nem vacakolnak. Ám az emberiség nagyobb része nem ilyen, bizony halogat. Ha Te is közéjük tartozol, akkor se keseregj, inkább találd meg azt a módszert, amely számodra legmegfelelőbb, legjobban hozzád passzol a halogatás legyőzése kapcsán. Mutatok pár módszert, tippet.

[social_warfare]

Mi is a halogatás?

A halogatás legegyszerűbb formája az, amikor egyszerűen nem fogsz hozzá a teendőid elvégzéséhez. Ezt a halogatást a legkönnyebb felismerni. De az is halogatásnak minősül,

 • amikor egy fontos és/vagy szükséges feladat elvégzése helyett alibi feladatokat csinálsz;
 • amikor nagy elánnal ugyan belekezdesz a feladatba, de pillanatokon belül találsz valamit, ami sokkal érdekesebb, izgalmasabb, könnyebb.
 • nem is kezdesz bele, mert a tökéletes helyzetre, időpontra, hangulatra vársz…

Halogatsz minden olyan alkalommal, amikor nem azt csinálod, amit kellene. Az, hogy helyette egyéb hasznos(nak tűnő) teendőidet pipálgatod, vagy a TV előtt heverészel gyakorlatilag mindegy.

Hogy ki mit, miért, mikor és hogyan halogat, nemcsak emberenként változik, hanem feladatonként is. Más áll a halogatás háttérében, amikor a nem különösebben kedvelt rokont kell felhívni, és más, amikor a felmondó levelet kell megfogalmazni.

Ha tetten éred magad, érdemes megállnod egy percre, és elgondolkodni.

Válaszolj  magadnak az alábbi kérdésekre:

 • Miért halogatsz?
 • Mit akarsz megúszni?
 • Hogyan próbálod megúszni?
 • Milyen halogató technikáid vannak?

Ha meg tudod fogalmazni, hogy miért halogatsz és hogyan, nyert ügyed van.

Kellemetlen a feladat?

Mielőbb ess túl rajta!

Hacsak nem tudsz megszabadulni a kellemetlen kötelességedtől (ezt a lehetőséget azért érdemes megfontolnod!), tehát  elkerülhetetlen a feladat, akkor egészen addig zavarni fog, míg meg nem csinálod. Így aztán jobb minél rövidebbre fogni ezt az időt, és túlesni a kellemetlen feladaton.

Képzeld el, milyen következményekkel jár, ha tovább halogatod a feladat elvégzését!

Például: Nem adod le időben a főnöködnek a kész munkát, nem kapsz jutalmat, elvesztheted az állásodat…N

Tűzz ki magadnak jutalmat!

Mindegy mi az,csak motiválóan hasson rád, amikor kellemetlen feladatról van szó.

Mindent bele!

Kezdetben 5 percig! 5 perc erejéig vesd bele magad a feladatba, dolgozz, ahogy csak bírsz. Ha 5 perc után nem kaptál kedvet a dologhoz, ne töltsd az idődet halogatással, csinálj egyebet, de már így is 5 percet dolgoztál egy kellemetlen(nek tűnő) feladaton. Lehet, hogy nem készültél el a vele, de elkezdted.

Mindent bele egy órán át!

Akkor működik, ha sok apró feladat áll előtted, amelyeket nem tudsz megúszni, de elkezdeni sincs kedved. Mégis szánj rá egy egy órát, és kezdd el darálni a feladatokat. Simán előfordulhat, hogy egy óra elteltével a végére is értél a nyomasztó kis feladatoknak, de ha nem, függeszd fel ezt a tevékenységet, és valami kellemesebbe fogj. A lelkiismereted is kicsit megnyugodhat: rengeteg teendőt kipipáltál.

Mérd le a kellemetlen feladatok idejét!

Sokan azért halogatják a kellemetlen feladatokat, mert úgy gondolják, nem tudnak/nem akarnak annyi időt rászánni, mint amennyit igényel – miközben nem is igényel annyit. Próbáld ki,szerintem pozitívan fogsz csalódni.

Túl nagy a feladat?

Bontsd részfeladatokra!

Az egyik leggyakoribb halogatásmágnes az, amikor olyan összetett feladatnak nézel elébe, hogy fogalmad sincs, hol kezdj bele – így aztán nem is teszed. Bontsd a feladatot könnyen elvégezhető részfeladatokra! Ha például el akarod indítani a vállalkozásod, akkor az “üzleti terv készítése”  nyilván visszariaszt, de az “kinek akarok szolgáltatni,eladni?”, a konkurenseket felmérni, kiadásokat összeírni…., –  már egy fix, kisebb feladat. Fontos, hogy konkrét, elvégezhető teendőket fogalmazz meg.

Rendelj határidőt a részfeladatokhoz!

Ha nagyjából látod, mi vár rád, szabj magadnak határidőket. Nem kell előre megtervezned mindent, elegendő, ha a nagyobb blokkokra vonatkozóan eldöntöd, mikorra szeretnéd elvégezni, a részfeladatok beosztásával ráérsz később foglalkozni. Sokszor a túltervezés is a halogatás egyik formája, ne ess ebbe a csapdába!

Mindennap foglalkozz vele!

Hosszabb kifutású feladatoknál határozd el: naponta foglalkozol vele. Mindennap különíts el egy idősávot, amikor kizárólag a hosszútávú projekteddel foglalkozol. Mindegy, mikor mit teszel a projekted érdekében, de valamit mindennap tegyél. Ez a stratégia azért is hasznos, mert sosem veszíted el a fonalat, hiszen csak onnan kell folytatnod, ahol előzőnap abbahagytad. Ráadásul idővel szokássá válik, s így még kevésbé fog fennállni a halogatás veszélye.

Félsz a kudarctól?

Fogadd el, hogy nem lesz tökéletes az eredmény!

Amikor úgy érezed, kevés vagy az adott feladathoz, hajlamos vagy a könnyebb utat választani – azaz olyan feladatokba kezdeni, amelyek feltehetően nem fognak ki rajtad. Ezeknek a döntéseknek a hátterében általában a perfekcionizmus áll. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod: valószínűleg nem lesz tökéletes az eredmény. Néhány kivételektől eltekintve ez nem is baj! Legyen elég jó, elfogadható, a legtöbb esetben ez elég!

Válaszd a legegyszerűbb megoldást!

Szintén a tökéletességre való törekvés okozhat olyan helyzetet amikor túlbonyolítod a dolgot, és emiatt kerülsz a halogatás csapdájába.  Az “elég jó” eredményhez általában a legegyszerűbb megoldás is elegendő – hidd el a  “valahogy” jobb, mint a “sehogy”!

Kérj segítséget!

Természetesen előfordulhat, hogy a feladat tényleg meghaladja a tudásod, képességed. Ilyenkor a legjobb,  ha mielőbb beismered ezt, és segítséget kérsz. Munkahelyi környezetben is sokkal jobban veszi ki magát, ha őszintén jelzed, hogy nem megy valami, semmint pironkodva beismerni a határidő leteltével, hogy egyedül nem birkózol meg a feladattal.

Tegyél le róla!

Ha tényleg reménytelen a helyzet, gondold végig: muszáj ezzel a feladattal küszködnöd? Ha megvan rá a lehetőséged, lehet, hogy jobban jársz, ha leteszel a dologról, elengedve ezzel a folyamatosan nyomasztó kudarcérzést is.

Könnyen elterelődik a figyelmed?

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Végre ráveszed magad, és hozzáfogsz a feladataidhoz, aztán rövid időn belül azon veszed észre magad, hogy a kedvenc blogod olvasod, netán a chatelsz…- ismerős? Legtöbbünk számára a folyamatos internetelérés nagy kísértés a halogatásra. Ha a munkád nem igényel állandó internetelérést, akkor kapcsold le a wifit. Ha ez nem megoldás, némítsd le a telefont, kapcsold le a különböző felugró értesítéseket (Facebook, Messenger, e-mail), lépj ki a különböző közösségi felületekről. Ha a kollégáid zavarnak, akkor tedd fel a fülhallgatót, hallgass „deep focus” zenét, bármit – zárd ki a külvilágot.

Nyomozd le a pótcselekvéseidet!

Hogy pontosan mit is érdemes kiiktatnod? Megtudhatod, ha leméred, mivel is töltöd az idődet.Én a gépnél töltött idő „mérésére” a RescueTime-t használom, nagyon tanulságos. Természetesen az offline pótcselekvéseidet is érdemes megfigyelned, és tudatosítanod magadban, hogy ezek elkerülő utak.

Nem vagy jó passzban?

Aludd ki magad!

Ha azért nem fogsz bele a dolgaidba, mert egyszerűen nincs hozzá energiád, akkor aludd ki magad! Bár úgy tűnhet, ha késő estig dolgozol, csökkenni fog a teendő-lista hossza, az éjszakázás valójában rettentő kontra-produktív: igaz, hogy kipipálhatsz pár tételt, de vajon marad-e holnapra is motivációd, energiád? A kevés alvás megbosszulja magát, többek között halogatás formájában!

Kapcsolódj ki!

Ne feledkezz meg a mozgásról és a kikapcsolódásról sem. Szánj magadra időt! A pihenésre, mozgásra fordított órák meg fognak térülni – a kiegyensúlyozottság (legyen az lelki vagy fizikai) a legjobb produktivitásnövelő szer.

Összecsapnak a fejed fölött a hullámok?

Nyugodj meg, priorizálj!

Ha úgy érzed, belefulladsz a feladatokba, semmire nem jut elegendő idő, akkor nem csoda, ha tűzoltás jelleggel dolgozol – csinálod, amibe épp beleakadsz, vagy aminek legnagyobb a látszata – esetleg feladod, mert reménytelennek érzed, és nem csinálsz semmit. Mindkét eset halogatás: nem azt teszed, amit tenned kellene.

A megoldás ez esetben több lépésből áll.

 • Az első lépés: ülj le, vegyél nagy levegőt, és nyugodj meg.
 • Gondold át a prioritásaidat! Ha már túl vagy a pánikon, gondold át a prioritásaidat. Melyek azok az aspektusai az életednek, amelyek igazán számítanak? A feladatok közül szórj ki mindent, amelyek aktuálisan nem támogatják egyik fő célodat sem.
 • Mondj nemet! Mondj nemet mindenre, ami nem segíti elő egyik fő célodat sem, azaz nem fontos. A nemet mondás művészete egy nagyon ütős eszköz a halogatás elkerülésére, s nem mellesleg a hatékonyság növelésére és a józan ész megőrzésére is.
 • Írj egy rövid teendő-listát! Ha még mindig túl sok feladat vár megoldásra, írj egy rövid teendőlistát, amelyen csak a 3-5 legfontosabb feladat van. Válaszd a legfontosabbat, legsürgősebbet, esetleg azokat a feladatokat, amelyeknek a legnagyobb a hatása jelenleg. A többi feladatot pedig tudatosan zárd ki a gondolataidból – így elkerülheted a frusztrációt, és a lényeges teendőidre koncentrálhatsz.

Heti rendszerességgel nézd át a céljaidat!

Hosszabb távon a rendszeres tervezést ajánlom, így proaktívan tudsz szelektálni a teendők között, nem vészhelyzetben kell majd kapkodnod, és esetleg rossz döntéseket hoznod. A napi tervezést pedig érdemes rutinná tenni.

Nincs kedved elkezdeni?

Legyen motivációs eszköztárad!

Ha a motiváció hiánya csak lokálisan érvényesül, azaz csak egyszerűen most nem érzed magadban a lelkesedést, hasznos, ha van néhány olyan trükköd, amellyel fenékbe billentheted magad. Lehet ez egy csésze tea, egy jó zene, kis mozgás a szabad levegőn…. Ha következetesen alkalmazod ezeket, egy idő után kialakul a reflex – kész a teám, megyek dolgozni, pont.

Változtass a környezeten!

Ha megteheted, egy-egy halogatós szituációban állj fel az asztaltól, és költözz át máshová.

Idézd fel a célt!

Ha a feladat, amivel küzdesz, egy magas prioritású célodat szolgálja, idézd fel ezt a célt. Ez történhet gondolatban, de a vizuális emlékeztetők is sokaknak segítenek.

Azonosítsd be a csúcsidődet, és tervezz vele!

Ha teheted, alakítsd a teendőidet a szervezeted természetes ritmusához! A komoly koncentrációt igénylő teendőket akkor végezd, amikor a legfrissebb vagy, a rutinfeladatokat pedig hagyd arra az időszakra, amikor nem „zombi-módban” is üzemelsz!

Nincs semmilyen különösebb indokod, egyszerűen csak halogató vagy?

Lépj a nyilvánosság elé!

Ez a “nyilvánosság” lehet egy társ, akit nem hagyhatsz cserben, de lehet egy szélesebb fórum is. Sokaknak bevált, hogy például a tervezett életmódváltást beharangozták az ismerőseiknek, és az ő érdeklődésük rendkívül motiváló volt számukra.

Kezdj bele valami apróságba!

Mint fentebb említettem, az is halogatásnak minősül, amikor nem azt csinálod, amit kellene. De vannak olyan helyzetek, amikor a valami is jobb a semminél. Előfordul, hogy vannak lusta napok, amikor egyszerűen semmihez nincs kedved, és valószínűleg nem is lesz. Ilyenkor érdemes belekezdened valami egyszerű feladatba. Hamarosan azt veszed észre, hogy bőszen pörögsz, és kiderült, hogy ez a nap mégsem egy lusta nap. A kezdő lökésen már túl vagy, folytathatod a fontosabb feladatokkal.

Használj időzítőt!

kép forrása: lifehacker.com

A legütősebb stratégia –  számtalan közismert változata van. Szerezz egy időzítőt, döntsd el, hogy mennyi ideig fogsz az adott feladatra koncentrálni, és csináld. Ha befejezted, tarts szünetet. Aztán ismételd a folyamatot. Hogy milyen arányban osztod fel a munkára és a pihenésre szánt időt, rajtad múlik. A Pomodoro-technika szerint dolgozz 25 percig, pihenj 5 percig, és 4 ilyen ciklus után iktass be egy hosszabb szünetet. Kísérletezz, mi a legjobb számodra, állítsd fel a saját szabályaidat, és vesd bele magad a munkába! Egy idő után bele fogsz melegedni, és aznapra akár ki is kapcsolhatod az időzítőt.

Használj órát!

Tipikus a szabadúszók, otthonról dolgozók esetében: “majd fél óra múlva elkezdek dolgozni”, hiszen senki nem lát, senki nem kér számon.Ez a fajta szabadság nem mindig előnyös (Foglalkozom is a témával a vállalkozás-indító workshopon.). Ha te is ebben a cipőben jársz, válassz magadnak egy munkakezdési időpontot, és ragaszkodj hozzá! Idővel szokássá válik.

Vezess tevékenységnaplót!

Ha krónikus halogató vagy, vezess tevékenységnaplót: mindennap írd le, hogy mit sikerült elvégezned. Saját magaddal szemben fogod cikinek érezni, ha aznap semmit nem tudsz a listádra írni. Haladó verzió: készíts egy haladási tervet, amelyen pipálgathatod, színezgetheted az előmeneteledet. Kombinálhatod vizuális emlékeztetővel.

Állíts be emlékeztetőt!

Ha tudod, hogy valami fontos célon kellene dolgoznod, állíts be a naptáradban vagy a telefonodon egy-két emlékeztetőt. Ez lesz a lelkiismereted hangja. Amint megjelenik/megszólal az emlékeztető, tedd fel a kérdést: azon dolgozom, amin kellene?

Változtass a szóhasználatodon!

S a végére egy NLP tipp: “meg kéne csinálni” helyett “megcsinálom”. Határozottan kimondva. Hatalmas különbség!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*