Ha pénzügyekről van szó, vagy van kockázat, vagy nincs. Gondolják sokan. Pedig nem ilyen egyszerű a dolog. Az személyenként eltérő, hogy kinek mekkora a kockázatvállalási hajlandósága, ki mekkora kockázatot mer bevállalni. Ennek a „bátorság”-nak megvan a lélektani oldala is. Azt, hogy mennyire mersz beugrani egy rizikósabb befektetésbe, nem csak a pénztárcád vastagsága határozza meg.

A kockázat

A kockázat valamely cselekvéssel járó veszély, veszteség lehetősége.

Ha egy befektetés esetében döntési helyzetbe kerülsz és a körülmények átfogó ismerete nélkül kell választanod bizonyos opciók, lehetőségek közül, akkor kockázatot vállalsz.

Ha kicsit belelapozol, vagy elmélyedsz a befektetésekkel kapcsolatos szakirodalmakban, akkor sokféle kockázati kategóriával találkozhatsz. A kockázatot sokféleképpen lehet kategóriákba sorolni. Ezek közül csak az egyik az objektív és a szubjektív kockázaton alapuló felosztás. Ebben a felosztásban az objektív kockázat azt jelenti, hogy az aktuális külső körülmények, pl. az árfolyamok alakulása segít megjósolni azt, hogy veszteséges lesz-e a befektetés vagy sem. Emellett azonban számolnod kell a szubjektív kockázattal is, s ez egyénenként eltérő lehet. Ilyenkor érzésekre, előítéletekre alapozod a befektetési döntést – pl, azt gondolod, hogy az alacsony kamat egyenlő a biztonsággal és nem jársz utána a különböző kockázati tényezőknek és pontos ismeretek nélkül döntesz.

Az objektív kockázatot csökkentheted, ha befektetési tanácsadó segítségét veszed igénybe, vagy különböző technikákat használsz (árfolyamfigyelés, diverzifikáció, vagy az eladással és a vásárlással történő manipuláció), de ez nem vonja maga után a szubjektív kockázat csökkentését. Tehát, ha látszólag minden objektív kockázati tényezőt sikerült megismerned, akkor is meg kell birkóznod a saját személyiségedből eredő előfeltevésekkel.

Sokak fejében a kockázat fogalma összemosódik a veszteség fogalmával. Vannak emberek, akiknél a szubjektív realitás gyakran objektív realitássá válik a befektetési döntés meghozása során, ennek következtében nem a tények mérlegelésével, megfontolásával hozzák meg a döntést, hanem a saját elképzeléseik, tapasztalataik vezérlik őket. Tehát embertípustól függ a kockázatvállalás hajlandósága. A többség inkább kerüli a kockázatot, de vannak olyanok is, akik szívesen vállalják, míg mások inkább kockázat-semlegesek. A kockázat-semlegesség általában az olyan helyzetekben nyilvánul meg, amikor egy befektetésen keveset lehet nyerni és veszíteni is, ilyen esetben azt gondolják a kisbefektetők, hogy fölösleges az előzetesen tájékozódás.

pénzügyi-workshop-postit

A lélektani tényező

A kockázatkezelésre nagy hatással van az is, hogy milyen tapasztalataid vannak a veszteségekkel kapcsolatban, illetve, hogy hogyan reagáltál életed során a különböző veszteségélményekre.

  • Több érzelmi és tárgyi veszteséget is megélhetsz, az olyan élményektől kezdve, mint a gyerekkori kedvenc plüssmacid elvesztése az oviban, egészen a tőzsdén elbukott nagyobb összegekig.  Széles lehet a skála.
  • A veszteség mértéke, az ilyen élmények gyakorisága és ezen élmények kezelése befolyásolja, hogy hogyan viszonyulsz a pénzügyi befektetések esetében is a kockázatvállaláshoz. De sokszor még az is előfordulhat, hogy kedvezőtlen döntést hozol csupán azért, mert hagyod, hogy mások befolyásoljanak, de az is a lélektani tényezőkön múlik, hogy az addigi eredményeid miatt lehorgonyzol egy részvény mellett, s azt gondolod, hogy az öröké sikeres lesz.

A reális kockázatok

A pszichológiai tényezőkkel saját magadnak kell megküzdened. De vannak olyan kockázati tényezők is, amelyekkel mindenki közel azonos mértékben tud számolni. A pszichológiai tényezőknek nagy szerepe van abban, hogy hogyan döntesz, de egy befektetés kockázatosságát több tényező is befolyásolhatja, ezekkel érdemes számolnod, ha szeretnél lépni.

Egy befektetés kockázatosságára az is hatással lehet, hogy

  • milyen országban valósul meg (országkockázat),
  • milyen politikai tényezők mellett, hiszen például a hitelminősítő szervezetek besorolása befolyásolhatja a nyereségességet.
  • milyen ágazatba ruházol be, pl. a mezőgazdaság sokkal kiszolgáltatottabb a külső tényezőknek, mint a távközlési szektor.

Ingatlanbefektetés esetén a régió kockázattal is számolnod kell, így az ingatlan közvetlen környezete és régiós besorolása is alakíthatja annak az értékét.

A vállalkozás specifikus kockázat. Ezzel a kockázattal akkor találkozol, ha nagyobb volumenű beruházáshoz tőketársként vagy finanszírozóként akarsz beszállni. Ebben az esetben az határozza meg a kockázat mértékét, hogy mennyire tőkeerős az adott vállalkozás, milyen a tulajdonosi összetétele vagy az aktuális piaci pozíciója.

Árfolyamkockázattal főleg akkor kell számolnod  valutában fektetsz be, s nem forintban. Mindezek mellett figyelembe kell venned az inflációs kockázatot, ez a reálhozam értékére van hatással és olyan értékpapíroknál jelentkezik, amelyeknek nominálisan rögzítették a hozamát, ezért az infláció változása nagyobb hatással van rá.

A kamatláb kockázat ezzel szemben a befektetés nominálisan nem rögzített hozamának ingadozásából ered.

A jogi kockázat a jogi megalapozottság hiányosságaiból fakadhat, ezen felül még a vis major (ez valamilyen előre nem látható esemény, hatóság rendelkezése, háború, forradalom, polgári felkelés, munkabeszüntetés, járvány, természeti katasztrófa, tűzvész, áradás, földrengés következményeként lehet hatással a befektetésre) kockázattal is számolnod kell.

A felsorolt tényezők mind hatással lehetnek arra, hogy mennyire alacsony vagy milyen magas a kockázat. A befektetések lélektanában nem szabad hagyni, hogy a pillanatnyi impressziók vagy a lélektani tényezők akadályozzák a döntést. Egy befektetésnél fókuszálj a hosszútávú céljaidra , s ne a piac pillanatnyi mozgásaira.

Különítsd el egymástól a valódi kockázatot jelentő tényezőket és a saját tapasztalataidból adódó elképzeléseket, így csökken a befektetéssel kapcsolatos pánikérzés mértéke, de a veszteség lehetősége is.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*