„Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni” – mondta André Kostolany magyar származású tőzsdeguru. Ma már sok esetben negatív asszociációk társulnak a spekulációhoz, pedig vannak pozitív oldalai is. Ez a cikk arról szól, mit kell tudnod róla!

[social_warfare]

A spekuláció egy gondolkodásforma

Azoknak, akik komolyabban és tudatosabban foglalkoznak financiális kérdésekkel, legalább egyszer megfordul a fejükben, hogy vajon milyen lehetőségekkel tudnának minél többet kihozni a pénzükből: egyik lehetséges alternatívaként a spekuláció szokott felmerülni. Nagy különbség van azonban a tényleges spekuláció és az egyszerű időzítés között.

A spekuláció egy gondolkodásformát jelent, ami a modern tudomány térnyerésével egyre inkább fókuszba került: eszerint, ha egy állítás igaz, akkor a helyes módszert alkalmazva a következtetés is igaz lesz – ha pedig hamis a kiindulópont, akkor az eredmény is hamis. Így spekuláció az, ha például hosszú távon arra törekszel és azt várod, hogy egy kérdésnek pozitív végkimenetele legyen. Így spekulált többek között Kostolany is.

A spekuláció pejoratív értelemben vett módszere ezzel szemben egyszerűen az, amikor próbálod megtippelni a piac lehetséges mozgását és erre alapozva adsz el vagy veszel részvényeket. Erre a tevékenységre duplán hatással van a felfelé és lefelé ívelő piaci mozgás, ebben rejlik a kockázata és ez az, amiért sokan ellenzik és negatív jelzőkkel illetik. Azok, akik tartanak az efféle manipulációtól és inkább más megoldásokat választanak, felesleges kockázatnak értékelik és tartanak tőle. Ők azt vallják, hogy a piac minden esetben jól árazott, a különböző időzítésre való játszás pedig megbízhatatlan és egyáltalán nem bölcs eljárás, ha ilyen formában szeretnél profitra szert tenni.

Megéri időzíteni?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy kiknek éri meg, milyen esetekben működhet, és milyen taktikát kell alkalmazni ahhoz, hogy valóban nyerhess az időzítéssel?
A megfelelő időzítés egy sor tőzsdei stratégiát foglal magába. Azok, akik rászánják magukat, masszív ismeretekkel rendelkeznek különböző elemzési módszerek területén, tisztában vannak azzal, hogy milyen tényezők befolyásolják a piacot és vannak elképzeléseik arról is, hogy ezek a folyamatok hogyan hatnak majd az árak alakulására, erre alapozva döntenek.

A legtöbb pénzügyi tanácsadó azt javasolja, hogy csak azok éljenek ezzel a módszerrel, akiknek vannak olyan forrásai, amelyeket fel tud használni kockázatosabb befektetésekre is, mások inkább maradjanak a biztonságosabb portfólió-összetételnél. De akkor sem érdemes belekezdeni, ha nincsenek megfelelő pénzügyi ismereteid, tehát mielőtt időzítésbe vagy az aktuális félreárazásokra építenél, győződj meg róla, hogy kifizetted az adósságaid, gondoltál a gyermekeid jövőjére és a nyugdíjas éveidre is eleget spóroltál.
Ha mégis úgy kalkuláltál, hogy rendelkezésedre áll egy erre a célra hadba fogható összeg, akkor is érdemes figyelned arra, hogy portfolóidnak csak kisebb részét tegye ki ez a megoldás.

 

Befektetésekről kezdőknek!

  • Fogalmad sincs, milyen eszközökkel gyarapíthatod vagyonod?
  • Bizonytalan vagy a befektetések megválasztását illetően?
  • Nem tudod, mitől függ egy sikeres befektetés?
  • Többet szeretnél tudni a különböző befektetési lehetőségekről?

Senki sem születik alapvetően a terület mesterévé, ezért mindenféleképpen azt javasolom, hogy mielőtt a saját pénzedet tennéd kockára, gyakorolj: ismerkedj a piac mozgásával és a lehetőségekkel. Az sem árt, ha különböző kockázatkezelési módszereket tanulmányozol és a kezdőknek az is sokat segíthet, ha van olyan ismerős a környezetükben, akinek a tanácsaira építhet és a korábbi ügyleteiből, stratégiáiból tanulhat. Az is bevett szokás, hogy különböző befektetői és tőzsdében jártas szakemberek köröket alapítanak, amelyek akár online is elérhetők, ez is hatalmas segítség lehet az induláshoz.

Úgy tűnik, hogy az időzítésre alapuló eladás és vétel egyre népszerűbbé válik, egyszerűen azért, mert az online kereskedés könnyen elérhető lehetőséget biztosít azoknak is, akik korábban nem gondoltak még benne. De ennek ellenére nem szabad azonnal fejest ugrani az ismeretlenbe és követni a trendet. Tisztában kell lenni azzal, hogy rengeteg tapasztalat, rutin és legfőképpen idő kell, annak érdekében, hogy sikeresen működhessen ez a módszer.

A spekuláció nem ördögtől való

Ne feledd: a spekuláció nem ördögtől való, izgalmas és tanulságos lehet, rengeteg tapasztalatra tehetsz szert űzése közben, közvetlenül vagy közvetett módon – hiszen kellőképpen tájékozódnod is kell, rajta is kell tartanod az ujjadat „a piac ütőerén”. Azt se veszítsd azonban szem elől, hogy amennyiben premisszánk hamis, az eredmény veszteség lesz, márpedig a spekuláció nem jár biztos hozammal. Akkor ajánlott így kereskedni, ha rászánod az időt, és elkülönítettél egy „bukható” összeget erre. Persze ne eleve bukott pénzként gondolj erre az összegre, hanem jó lehetőségként!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*